Antwerp Limanı artık petrol şirketleri ve tüccarlar tarafından Batı Afrika'ya kirli yakıt ihraç etmek için kullanılmayacak.

Belçika Çevre Bakanı Zakia Khattabi, ülke içinde yasak olan ancak Nijerya, Gana ve Kamerun gibi Batı Afrika ülkelerine sevk edilmeye devam eden zehirli yakıtların ihracatını yasakladıklarını duyurdu. Bu karar, ihraç edilen yakıtların kalitesini sıkılaştırmayı amaçlayan yeni bir mevzuatın Kraliyet tarafından onaylanmasının ardından geldi.

Yaptırımlar Rusya'nın Kuzey Kutbu rotasının cazibesini artırıyor Yaptırımlar Rusya'nın Kuzey Kutbu rotasının cazibesini artırıyor

Yasak, özellikle Antwerp Limanı'ndan, zararlı etkileri nedeniyle Avrupa'da uzun süredir yasaklanmış olan aşırı yüksek sülfür veya benzen içerikli motor yakıtları ihraç eden petrol şirketlerini hedef alıyor. Veriler, petrol şirketlerinin 10 ppm ile sınırlandırılmış Avrupa standartlarını çok aşarak 1,500 ppm (milyonda bir parça) kadar yüksek sülfür içeriğine sahip kirli yakıtlar ihraç ettiğini gösteriyor.

Belçika, üç ay sonra yürürlüğe girecek olan yasağı uygularken, çevreyi ve vatandaşları zehirli yakıtların zararlı etkilerinden korumak için kendi ülkesinde uyguladığı standartların ihraç edilen ürünler için de geçerli olması gerektiğini vurguluyor. Ülke şimdi de Nisan 2023'te Amsterdam ve Rotterdam limanları üzerinden Batı Afrika'ya düşük kaliteli benzin ve dizel ihracatını yasaklayan Hollanda'ya katılıyor.

Hollanda'nın ihracatı durdurma kararı, Belçika'nın petrol ticareti (hem ham petrol hem de petrol ürünleri) için ana deniz terminali olan Antwerp'in zehirli yakıtların ihracatı için Avrupa'nın ana merkezi haline gelmesi anlamına geliyordu. Antwerp merkezi bir konuma sahip ve bu nedenle sıvı dökme yükler için ana liman. Liman, Avrupa'nın önde gelen bir petrol ve kimya merkezi olarak ortaya çıktı. En az 10'u dünyanın önde gelen şirketleri olmak üzere petrol ve kimya sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 30 şirket, aynı zamanda en önemli iki rafineriye sahip olan Antwerp'in liman bölgesinde yer alıyor.

S&P Global Commodities at Sea verileri, Batı Afrika'nın nisan ayında Belçika'dan günde yaklaşık 137.000 varil benzin ithal ettiğini ve bu rakamın geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18 arttığını gösteriyor.

Belçika Çevre Bakanı Zakia Khattabi, Hollanda'nın kirli yakıtların ihracatını kısıtlama kararının ticaretin Belçika'ya kaymasına yol açtığını ve şu anda petrol üreticileri ve tüccarları tarafından aşırı yüksek benzen ve sülfür içeren benzin ihraç etmek için kullanıldığını vurguladı.

Khattabi, “Zehirli yakıtlar çok uzun bir süredir Belçika'dan Afrika da dahil olmak üzere çeşitli ülkelere gitmektedir. Bu yakıtlar Gana, Nijerya ve Kamerun gibi ülkelerde son derece kötü hava kalitesine neden oluyor ve hatta kanserojen bile olabiliyor” dedi.

Kirli yakıtların ihracatının yasaklanmasına yönelik adım Enerji ve Kamu Sağlığı Bakanlıklarının işbirliğiyle atıldı.

Editör: Haber Merkezi