İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karaburun Belediyesiʹne yapay resif olmak için hibe edilen Alaybey Vapuru, denize ve doğaya zararlı parçalarından arındırıldıktan batırılarak dalış turizmine hizmet edecek.
36 yıl boyunca İzmir Körfeziʹnde hizmet Alaybey Vapuru, kullanım ömrünün dolmasının ardından Karaburunʹda dalış turizmine hizmet verecek. Tarihi vapur, doğaya zararlı maddelerden arındırıldıktan sonra batırılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karaburun Belediyesiʹne yapay resif olmak için hibe edilen Alaybey Vapuru, denize ve doğaya zararlı parçalarından arındırılıyor. Prof. Dr. Altan Lök, şimdiye kadar 30 resif projesi yapıldığını, ekonomik ömrünü tamamlayan Alaybey Vapuruʹnun daha çok dalış turizmine hizmet vereceğini belirterek, ˮO şimdi balık yuvası olarak anılarımızdaki yerini alacak. Doğaya zarar verebileceğini düşündüğümüz bütün yabancı maddelerden arındıktan sonra batırma işlemini gerçekleştireceğizˮ dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesiʹnin birkaç kere satışa çıkardığı, ama alıcı çıkmayan Alaybey Vapuru, Karaburun Belediyesiʹne bedelsiz olarak devredildi. 1976 yılından bugüne milyonlarca İzmirliyi taşıyan vapur, batırılarak körfez turizmi için hizmet verecek. Büyükşehir Belediyesi, kullanım ömrünü tamamlayan Alaybeyʹi 2012 yılında ihaleye çıkarmış, satışı bir türlü gerçekleşmeyince Belediye Meclisi kararı ile bedelsiz olarak Karaburun Belediyesiʹne devretmişti.
Dalış turizmine katkı
Alaybey Vapuruʹnu resif olarak batırmakla hem dalış turizmine katkı sağlanacağını, hem de balıkların üremesine imkan sağlanacağını söyleyen Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ˮKaraburun olarak hem dalış, hem balık avcılığı turizminde ilk sıralarda anılmak istiyoruzˮ dedi. Alaybey Vapuru 1976 yılında İzmir Alaybey Tersanesiʹnde inşa edilmişti. Tasarımı Alaybey Tersanesi mühendisleri tarafından yapılan vapur 1976ʹdan 2012ʹye kadar 36 yıl İzmir Körfeziʹnde milyonlarca yolcu taşıdı.
7DENİZ