Süper tanker navlunlarındaki artış ay başında Asya'ya, özellikle de Çin'e sevkiyatı pahalı hale getirdi.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'e yapılan ihracat 190.000 varil/gün ile son 13 ayın en düşük seviyesine geriledi. Gemi takip servisi Kpler'in verilerine göre Güney Kore'ye yapılan ihracat 494.000 varil/gün ile sabit kaldı.

İspanya'da petrol sızıntısı nedeniyle 'çevresel  acil durum' ilan edildi İspanya'da petrol sızıntısı nedeniyle 'çevresel acil durum' ilan edildi

Genel olarak ABD'nin petrol ihracatı günlük 3,8 milyon varile gerileyerek son bir yılın en düşük seviyesine indi. Aralık ayındaki mevsimsel çıkıştan sonra karadaki stoklar yeniden oluşurken ocak ayında ihracat genellikle zayıflıyor.

Geleneksel olarak Asya'ya akan petrolün bir kısmı, ocak ayı ihracatındaki payının %55'e yükselerek kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaştığı Avrupa'ya gitti. Hollanda 614.000 varillik rekor bir ihracat gerçekleştirirken, onu Birleşik Krallık ve İspanya takip etti.

Asya'nın payı geçen ay %27'ye gerileyerek Aralık 2016'dan bu yana en düşük seviyeye indi.

Veriler, Kızıldeniz'deki kargaşanın ABD'nin Orta Doğu'dan ham petrol ithalatını azaltmadığını ve bu sevkiyatların çoğunun Pasifik Okyanusu üzerinden ABD'nin Batı Kıyısı'na ulaştığını gösteriyor.

Suudi Arabistan'dan ABD Körfez Kıyısı ve Doğu Kıyısı'na yapılan sevkiyatlar, petrolün Kızıldeniz rotası yerine Afrika'nın Ümit Burnu'nu dolaşan çok büyük ham petrol tankerleriyle taşınması nedeniyle sabit kaldı.

Yeniden dağıtım, ocak ayında üç aylık hareketli ortalamaya kıyasla 8,000 varil artış gösteren Kazakistan'ın CPC Blend ham petrolünün ABD'ye gelişini destekledi.

Araştırma şirketi Energy Aspects, ABD hafif tatlı ham petrol fiyatlarının Kuzey Denizi ve Batı Afrika kaliteleri karşısında rekabetçi olması nedeniyle şubat ayında ABD ihracatının günlük 4,4 milyon varile yükselmesini beklediğini açıkladı.

Ancak iki tüccar, mayıs ayında gelecek olan ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolünün maliyetinin Abu Dabi'nin amiral gemisi Murban ham petrolünden daha pahalı olmaya devam etmesi nedeniyle Asya'ya ihracatın muhtemelen durağan kalacağını söyledi.

En büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, salı günü beklenmedik bir şekilde Asya'ya ihraç ettiği Arap Light ham petrolünün mart ayı fiyatını değiştirmeyerek iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesinde tuttu.

Piyasa katılımcıları, diğer Orta Doğu petrol üreticilerinin de aynı şeyi yapmasını ve bu ay ABD ham petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmasını bekliyor.

Editör: Haber Merkezi