İstilacı tür İzmit Körfezi'nde İstilacı tür İzmit Körfezi'nde

Gemi brokeri Gibson tarafından yapılan analiz, IMO'nun küresel kükürt kurallarının yürürlüğe girmesinden bu yana geçen dört yıl içinde VLCC filosunun yarısından fazlasına scrubber takıldığını ortaya koydu.

Yönetmelikler yürürlüğe girmeden önce tanker sahipleri %0,5 kükürtlü yakıtın mevcudiyetini, scrubber kurulumlarının maliyetini ve Hi5 farkı olarak bilinen yüksek kükürtlü fuel oil (HSFO) ile çok düşük kükürtlü fuel oil (VLSFO) maliyetleri arasındaki farkı değerlendiriyordu.

Gibson, Hi5'in son dört buçuk yılda ton başına 485 dolarlık zirve ile 60 dolarlık dip arasında dalgalanarak değişkenlik gösterdiğini belirtti. Bu dalgalanma, arz ve talepteki bölgesel farklılıklar, pandeminin etkileri, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların ardından küresel HSFO akışlarında meydana gelen değişiklikler gibi bir dizi faktöre bağlı olarak gerçekleşti.  

VLCC sahiplerinin, en başından itibaren scrubber teknolojisinden en çok faydalanması bekleniyordu. Tankerleri yakıtın yoğun tüketicileridir ve uzun rotalarda çalışırlar. Broker, Orta Doğu'dan Çin'e giden önemli TD3C yolculuğundaki scrubber priminin Ocak 2020'den bu yana günlük ortalama 6.750 dolar olduğunu belirtiyor. Ancak Hi5 spread'indeki son düşüş nedeniyle yakın zamanda günlük yaklaşık 5.000 dolara düştü.

Sektör genelinde scrubber yatırımlarına öncülük edenler daha genç VLCC sahipleri. 10 yaşın altındaki tankerlerin %74'ünde scrubber tesisatı bulunuyor. Bu oran 10-20 yaş aralığındaki VLCC'lerin %47'si ile karşılaştırılıyor. Daha az sayıda ünite 20 yaşın üzerindeki tankerlere monte edilmiş olsa da Gibson bunların çoğunun konvansiyonel piyasada ticaret yapmadığına, yaptırım uygulanan Venezüella ve/veya İran ham petrolünün nakliyesiyle uğraştığına ya da daimi depolama için kullanıldığına dikkat çekiyor.

2020/21 döneminde scrubber takma kararı alan VLCC sahipleri yatırımlarının karşılığını aldı. Ancak daha küçük boyutlardaki tankerler için ekonomi o kadar net değil.

Suezmax ve Aframax/LR2'lerin önemli bir kısmında scrubber kurulumu var, ancak sayıları o kadar fazla değil. Suezmax tankerlerinin yaklaşık %29'unda, daha küçük tankerlerin ise yaklaşık %23'ünde bu sistem bulunmaktadır. Gibson'ın rakamlarına göre LR1/Panamax filosunun yalnızca %8'inde, MR'ların %17'sinde ve Handie'lerin yalnızca %2'sinde bu sistem mevcut. Açıkça görülüyor ki, daha küçük gemilerin getirileri daha az cazip çünkü seferler daha kısa ve daha az yakıt kullanılıyor.

Bununla birlikte, Batı Afrika'dan Avrupa'ya yapılan bir seferdeki scrubber primi 2020'nin başından bu yana günde ortalama 5.000 dolar civarında seyrediyor. Gibson'a göre bu arada, scrubber'lı tankerler ile daha küçük boyutlarda scrubbersız tankerler arasındaki timecharter eşdeğerlerindeki delta, benchmark işlemlerde günde 4.000 ila 2.750 dolar arasında değişiyor.

Scrubberlar, özellikle de açık döngü modeller tartışmalardan uzak değil ve giderek artan sayıda ülke kendi sularında açık döngü scrubberlardan atık boşaltılmasını yasakladı.

Editör: Haber Merkezi