Denizci Öğrenciler Derneği (DÖDER) tarafından düzenlenen 21. Ulusal Denizkızı Kongresi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ünal Baylan’ın konuşmasıyla devam etti. Ulaştırma Bakanlığının genç istihdam için faaliyetler yürüttüğünü belirten Baylan, yeterlilikleri ve ehliyetleri düzenlediklerini söyledi.

 

Yabancı bayraklı gemilerin oranının yüzde 80 dolaylarında olduğunu dile getiren Baylan, “Bayrak sayımız azalıyor. Norveç, İngiltere, Danimarka ve Hong Kong gibi ülkelerle anlaşma sağladık. Bu ülkelerle başka bir evraka gerek kalmadan çalışabileceksiniz. Mezunlarımızın iş bulabilmesi için dil yeterliliği, yabancı dil sınavı yeterliliği istiyoruz. Yabancı bayraklarda çalışan kardeşlerimizden çok önemli başarılar görüyoruz” dedi.

 

Stajlar en az 6 aylık olmalı

 

Ciddi bir iş kaybı olduğunu ve bunlarla ilgili önlemler almaya çalıştıklarını aktaran Baylan, zabit istihdamının yanı sıra alt sınıflardaki gemi adamı istihdamına da önem verdiklerini belirtti. Kız öğrencilere yönelik sektör tarafından da desteklenen bir staj seferberliği olduğuna işaret eden Baylan, “İki buçuk aylık stajların çok verimsiz olduğunu gördük. Armatör tarafı da bu stajlara pek sıcak bakmıyor. En az 6 aylık stajların olması gerektiğini düşünüyoruz. Yaz tatillerinde öğrencilerimiz staj yaptığı için yaz tatillerine zaman kalmıyor. Üniversitelerimizde bununla alakalı mevzuatın değişmesi gerekiyor. Bu anlamda bir planlama yapmak istiyoruz” diye konuştu.

 

‘Yakaladığımız bu çıtayı da düşürmemek lazım’

 

Konuşmasının devamında uluslararası denizcilik sektörü ile ilgili veriler paylaşan Baylan, şöyle devam etti; “2021 yılında yaklaşık 2 milyon kişi denizci istihdamı sağlandığı anlaşılmış, 2021 yıl sonu itibarıyla 26 bin, 2026 yılı itibarıyla da 100 bin zabit anlamında yeni insan açığı olacağı anlaşılıyor. Bunun çok daha fazla olacağını düşünüyorum. Son 3 yılda bizde bile çok ciddi artışlar var. Bu anlamda kendini yetiştirmiş insanlar olarak istihdam anlamında bir sorun olacağını düşünmüyorum. Yakaladığımız bu çıtayı da düşürmemek lazım. Online eğitim bazı kolaylıkları da beraberinde getirdi. Yüz yüze eğitim çok daha verimli. Denizcilik eğitimi için online çok uygun değil. Denizcilik meslek liseleri ile MEB ile dil konusunda bir protokol anlaşması yaptık. Bakanlığımı bütçesinde maddi destek de verdik. Meslek liselerinde okuyan kişiler denizcilik alanında çok iyi ücretler alabilirler. Herkes kaptan ya da zabit olacak diye bir şey yok. Sanal stajlar var. Sanal ortamdaki deneyimler staj ortamı ile karşılanırsa verimli olabilir.”

 

Kılavuz kaptanlarla alakalı destekleyici bir merkezi ülkemize kazandırmak istiyoruz

 

TÜBİTAK ile projeler geliştirdiklerine işaret eden Baylan, şu ifadeleri kullandı; “Kılavuz kaptanlarla alakalı bir model, destekleyici bir merkezi ülkemize kazandırmak istiyoruz. Mobil denizcilik eğitim ünitesi oluşturacağız. Ortaokul çağındaki çocuklara mobil sistemle eğitim vereceğiz. İlk 10 ülke arasına girdik. Bunu şirketlerimiz ve denizdeki zabitlerimiz ile hep beraber başardık. Bu standardı düşürmememiz çok önemli. İdaremizde 203 deniz kökenli personelimiz var. Bunların yaklaşık yüzde 50’si gemileri denetleyen uzman arkadaşlarımız. Siz de böyle bir kariyer seçebilirsiniz. Kılavuz kaptan planınız olabilir. İstanbul, Çanakkale, İzmit, İskenderun’da görev yapan arkadaşlarımız var. Kaptan olmak, kılavuz kaptan olmak bunlar hiç zor şeyler değil. Aldığınız eğitimler bunlar için yeterli. Vazgeçmeyin, uğraşın. Denizcilik sürekli gelişen bir şey. Küçük ya da büyük size bir fırsat verecektir. Yarın yapacağınız şeyi, kaygı ya da heyecan duymuyorsanız başarılı olamazsınız. Hırslı, azimli olun ama asla mutsuz olmayın. Denizde çalışmak hiç kolay bir iş değil. Sıkıntılarınızı idareye iletin.”

Türk Loydu’nun 69. Olağan Genel Kurulu yapıldı Türk Loydu’nun 69. Olağan Genel Kurulu yapıldı

 

 

‘Yalova Altınova Tersaneler Bölgesi bir başarı hikayesine en güzel örnek’

 

Ünal Baylan’ın konuşmasının ardından “Tersaneciliğin kilometre taşları” paneli gerçekleşti. Panele, Beşiktaş Grubu İcra Kurulu Başkanı Yavuz Kalkavan, Beşiktaş Tersanesi Pazarlama Müdürü Gündem Gümüşkaynak ve ART Tersanesi Müdürü Salih Bostancı konuşmacı olarak katıldı.

 

Panelde ilk sözü alan Beşiktaş Grubu İcra Kurulu Başkanı Yavuz Kalkavan, kamu tersanelerinin Türkiye’de tersane gelişimine öncülük ettiğini belirtti. Tuzla’daki tersanelerin çok küçük yatırımlarla yola başladıklarını aktaran Kalkavan, 2000-2008 yılları arasında Tuzla’daki tersanelerin gelişiminin sağlandığını kaydederek, “Yalova Altınova Tersaneler Bölgesi bir başarı hikayesine en güzel örnektir. 2008 sonrası Altınova’da Türkiye’nin en büyük gemi inşa tersaneleri kurulmuştur. Kapasitemiz 2-3 kat artmış, nitelikli gemi inşa kabiliyetimiz ile Kuzey Avrupa ihracat yapmaya başladık. Tersanelerimiz çok nitelikli orta boy yolcu gemileri, arabalı vapurlar ve römorkörler inşa ediyor. Norveç’e ihracatı hayal bile edemezdik. Bugün başarılar art arda geliyor. Türkiye’deki gemi tamir tersaneleri de büyüdü. Ve ülke olarak çok stratejik bir noktaya geldi. Dünyada en çok çalışılan tersanelerin bizim tersanelerimiz olduğunu duyuyoruz” dedi.

 

‘Öğrencilerin istihdamını takipçisi olacağız’

 

ART Tersanesi Müdürü Salih Bostancı ise konuya global bir çerçevede bakılması gerektiğini belirterek söze başladı. Denizcilik öğrencilerinin staj sorunu ve istihdamı ile ilgili konuşan Bostancı, “Denizcilik sektörü gerçekten derya deniz. Çok fazla okul açıldı ama bir o kadar daha açılsa yine de iş var. Öğrencilerin iyi eğitim almaları ve CV’lerini oluşturmaları gerek. Bizde öğrencilerimizi istihdam etmeye çalışarak bunun takipçisi olacağız. Gerekli altyapıyı sağladıktan sonra dünyanın en büyük firmalarında olmamak için hiçbir neden yok” ifadelerini kullandı.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi