Columbia Group’tan bahsedelim. Şirketinizin kuruluş hikayesini ve misyonunu anlatabilir misiniz?

Milli ülkümüz Türk denizciliğini en üst seviyelere çıkartmak Milli ülkümüz Türk denizciliğini en üst seviyelere çıkartmak

Columbia Shipmanagement, 1978 yılında Heinrich Schoeller tarafından kurulan, dünyanın önde gelen uluslararası gemi yönetim ve işletmeciliği şirketlerinden biridir. Son beş yılda, şirketin faaliyetleri, yenilenebilir enerji, teknoloji, havacılık ve konaklama gibi sektörlere genişlemiştir. Columbia Group olarak, ortaklarımızla birlikte kapsamlı ve entegre bir denizcilik, lojistik, turizm, enerji ve açık deniz hizmetleri platformu geliştirdik. Bu sektörlerdeki müşteriler, en yüksek kalitede ve özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış modüler, anahtar teslim hizmetlere ulaşabilirler. Columbia ailesinin “proje odaklı” ve “can-do/yapabiliriz” yaklaşımı, en son teknoloji ve optimizasyon sistemleriyle birlikte, Columbia Group olarak ortaklarımıza önemli katma değer, sinerji ve dinamik enerji sunmaktadır.

Columbia Group Türk denizcilik sektöründeki yerini nasıl tanımlarsınız?

Türkiye ofisimiz, grubun en hızlı büyüyen ofislerinden biridir ve Columbia'nın "second-party/ikinci taraf" gemi yönetimi sunma hedefinin bir sembolüdür. Türk armatörler, elbette, Columbia'nın OneLink üyesi olan Performans Optimizasyon Kontrol Merkezi'nden (POCR) faydalanabilir. Bu merkez, gerçek zamanlı 7/24 filo izleme, makine verisi takibi, özelleştirilebilir performans uyarıları ve gemi performansının tüm yönlerini kapsayan kapsamlı bir izleme hizmeti sunmaktadır.

Filonuzda kaç gemi bulunuyor ve bu gemiler hangi tür yükleri taşıyor?

İşletmemizde 400'den fazla gemi bulunmakta olup, odak noktamız gemilerin en yüksek standartlarda çalıştırılmasını sağlamak ve gemilerin durumu ve performansı, sık yapılan gemi denetimleri, geminin seyrine eşlik edilen ziyaretler, gelişmiş raporlama ve kalite yönetim sistemleri ile izlenmektedir. Gemi tipleri; konteyner gemilerinden kırkambar gemilere, kimyasal, ürün tankeri, dökme yük, ham petrol, LPG ve çift yakıtlı gemilerin yanı sıra kruvaziyer yolcu gemileri, soğutuculu gemiler, ro-ro ve açık deniz gemilerine kadar çeşitlilik göstermektedir. Columbia Group, Türk denizcilik sektörüne en son teknolojiyi ve uzmanlığı entegre ederek Türk armatörlere önemli operasyonel avantajlar sunmaktadır. Türkiye ofisimiz, Columbia’nın inovasyon, verimlilik ve denizcilik hizmetlerinde sürdürülebilir uygulamaları teşvik etme misyonunu yansıtan stratejik bir büyüme merkezi konumundadır.

Filonuzun operasyonları hangi bölgelerde yoğunlaştırıyorsunuz?

İşletmemiz altındaki gemiler, tüm sularda limanlara uğrayarak küresel çapta faaliyet göstermektedir. Yönetimimizdeki gemiler, belirli bir coğrafi yoğunlaşma olmaksızın, farklı bölgelerdeki limanları düzenli olarak ziyaret etmektedir ve müşterilerimizin küresel alanlarda ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Türkiye limanlarına gelince, Columbia işletmesindeki gemiler düzenli olarak Türk limanlarına uğramaktadır, ancak bu ziyaretlerin sıklığı büyük ölçüde ticaret rotalarına bağlıdır.

Columbia Group’un Türkiye’deki geleceğe yönelik hedefleri ve büyüme stratejileri nelerdir?

Türkiye operasyonlarımızı, hizmet sunumumuzu geliştiren ve müşterilerimize kesintisiz destek sağlayan grup genelindeki denizcilik hizmetleri platformumuza entegre ettik. Bu geçiş, bölgeye olan bağlılığımızı yansıtarak olumlu bir şekilde karşılandı. Türkiye'deki ofisimiz, büyümeyi yönlendiren ve önemli müşteriler ve projelerle güçlü ilişkiler kuran kritik bir merkezdir.Özgür 3

Group firması olarak yeni pazarlara açılma veya mevcut operasyonları genişletme planlarınız var mı

Her zaman yeni ortaklıklar ve ortak girişim fırsatlarını değerlendiriyoruz. Columbia Group platformu aracılığıyla, yerel şirketlere şu alanlarda hizmetler sunabiliyoruz: Gemi yönetimi işletmeciliği ve teknoloji hizmetleri, denizcilik lojistiği; gemi ikmal hizmetleri; Gemi tedarik hizmetleri; gemi personeli sağlık ve sosyal hizmetleri; deniz yedek parça ve ekipmanları; denizcilik acentelik hizmetleri, enerji ve açık deniz; ticari işletme ile gemi performansı ve e-eğitim. Bu hizmetler, operasyonel ve finansal verimliliklerin yanı sıra sürdürülebilirliği de beraberinde getirmektedir.

Şangay ile Türkiye arasında kültürel farklılıkların sektöre yansıması nasıl?

Denizciliğin evrensel bir kültürü var. Özellikle bizim deniz işletmesinde geminin A limanından B limanına emniyetli bir şekilde sevk edilişi var. İşin detaylarına baktığımızda, coğrafi konumlardan dolayı kültürel farklılıklarının olduğunu görebiliyorsunuz. Özellikle iş geliştirmede insan odaklı yaklaşımlarda farklılıklar söz konusu.  

Dünya ticareti nasıl ve nereye doğru evirildiğini düşünüyorsunuz?

Dünyadaki savaşlar ve çatışmalar devam ediyor. Gemi işletmeciliğine baktığımızda hem gelişen kurallar hem de coğrafi bölgelerdeki sıkıntılar açısında önemli gelişmeler yaşanıyor.  Şu da bir gerçek deniz ticareti durdurulamayacak kadar önemli bir faaliyet. Ana ticaret, rotalar belli.

Son olarak size dair bir soru sormak isteriz. Denizcilik hayatınızı ve sizin için dönüm noktası olarak değerlendirdiğiniz bir kararınızı bizlerle paylaşır mısınız?

Ortaokul yıllarında denizciliğe çok hevesliydim. Denizcilik lisesini tercih ederek denizcilik hayatıma adım atmış oldum. Bu kararım için çok memnun oldum. Gerek okul hayatımda gerekse gemilerde çalışırken çok mutluydum da. Karaya geçmeyi dönüm noktası olarak değerlendirirsek 2013 senesinde denizcilik sektörü yavaş yavaş dijitalleşmeye başladı. Benim okul yıllarından hobim olan yazılım geliştiriciliği vardı. 2013 yılında dokunmatik telefonların artmasıyla denizcilik eğitimiyle ilgili sektördeki ilk mobil uygulamayı “Seabook” geliştirdim. Projenin bu kadar büyüyeceğini beklemiyordum. Hazırladığım uygulamayı herkes yararlansın diye ücretsiz olarak yayınlayınca binlerce olumlu yorum aldım. Daha sonrasında Amerika’dan Avustralya’ya kadar birçok yerden de iş teklifi aldım. Tercihimi, gelişen ekonomi, farklı kültürler olması ve bana bir şeyler katabileceğini düşünerek Uzakdoğu’dan yana kullandım. İlk adımı Singapur’a ardından Şangay’a gittim. Bu benim için büyük bir dönüm noktası oldu. Global camianın çok daha büyük bir pastasının olduğu yerde sektörle tanışmış oldum. Yabancı insanlarla çalıştığım için onlardan da farklı şeyler öğrenmiş oldum. Farklı kültürlerin bana farklı bilgiler katması beni daha da motive etti. Bu yazlımı geliştirerek bu alanda da üzerine eklemeler yaparak devam ettim.

Özgür Doğan Güneş hakkında

Denizcilik sektörüne girişi denizcilik lisesiyle başlayan Kaptan Özgür Doğan Güneş, ardından yüksekokula gidiyor ve sonrasında uzak yol kaptanlığı yapıyor. Uzakyol kaptanlığı sonrası deniz hayatına ara veren Güneş, karada çeşitli departmanlarda görev alıyor. Şangay’da çalıştığı dönemde Şangay Maritime Üniversitesinde eğitim alan Güneş, şu anda Columbia Group/Shipmanagement Türkiye Genel Müdürü ve temsilcisi olarak görev yapmakta.

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ