Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Meclis, IMO 32’nci oturumunda 18 Mayıs’ı Uluslararası Denizci Kadınlar Günü olarak kabul etti. 2021 yılında ilan edilen karar kapsamında denizcilik sektöründeki kadınların işe alınması, denizcilikte kadın istihdamının teşvik edilmesi, sektörde kadın profilinin yükseltilmesi, kadınlara karşı ayrımcılığı ortadan kaldırarak bağlılığı güçlendirmesi, cinsiyet eşitliğini sağlamayı ve tüm kadınları denizcilikte mevcut cinsiyet dengesizliğini ele almak için çalışmaları desteklenmesi hedefleniyor.Erkek egemen olan denizcilik sektöründe istihdam edilen kadın oranı eskiye göre artış gösterse bile çok düşük. Kadınlar, ağır çalışma koşulların yayında kadın olarak da varlık gösterebilmek için büyük mücadele veriyorlar. Hem uluslararası hem de yerel STK'lar aracılığıyla geniş bir örgütlenme ağı kurarak hep birlikte seslerini duyurmaya çalışan kadınların son yıllarda verdikleri mücadeleler meyvelerini vermeye başladı. Kadın istihdamının ve yetkinliğinin her geçen gün arttığı denizcilik sektöründeki kadınların kazanımları da artıyor.

Dünyanın birçok ülkesindeki gibi Türk denizcilik sektöründeki kadınlar da engelleri bir bir aşarak çalışma hayatında güçleniyor. İşlerini aşkla, tutkuyla yapan denizci kadınlar, aynı zamanda mesleğe yeni başlayan genç kadınlar için de ilham kaynağına dönüşerek, cesaret ve kararlılıkla yürüyebilmelerini sağlıyor. Genç denizci kadınlara hem mentorluk desteği veriyor,  hem de eğitim imkanı olmayanlar için burs temin ederek eğitimlerini en iyi şekilde yapmalarını sağlamaya çalışıyorlar.

Uluslararası Denizci Kadınlar Derneği WISTA’nın Türkiye ayağı WISTA Turkey ((Uluslararası Denizcilik ile İştigal Eden Kadınlar Derneği) Başkanı Suzan Atasoy, WISTA Yönetim Kurulu Üyeleri, Melike Aysu Gürgan, Seren Horasanlı, Dilan Oruç, Büşra Ecem Sarı, Sim Gülle ve Selin Horasanlı 18 Mayıs Dünya Denizci Kadınlar Günü’ne ilişkin mesajlarını 7deniz.net ile paylaştı.Suzan Atasoy: Kadınların ayrımcılığa maruz kalmaması için çalışıyoruz

WISTA Türkiye olarak 2009 yılından bu yana genç denizci kadınları mesleğe özendirmeye ve sahada sürdürülebilir kadın gücünü desteklemek için çabaladıklarını belirten WISTA Türkiye Başkanı Suzan Atasoy, sektörel konferans, etkinlik, seminerlerle Türkiye’de ve uluslararası platformlarla kadınların sesi olduklarını kaydetti. Kadınların sektörün ekonomik anlamda sert iniş - çıkışları arasında cinsiyet, maaş, kara-saha ayrımcılığına maruz kalmadan hak ettikleri şekilde ve gönül verdikleri alanlarda yer almalarını önemseyip teşvik ettiklerini dile getiren Atasoy, “Fırsat eşitliğin yakalayan kadınlarımızın fark edilebilir başarıları, yükselişleri, topluma, ülkemize kazanımları giderek artıyor” dedi.

‘Kadınlara yeterlilikleri ile ilerleme fırsatı verilmeli’

Türk Denizcilik sektörünün kara ayağında pek çok başarılı kadının yönetim kademelerinde yer aldığını ancak sahada aynı oranın görülmediğini aktaran Atasoy, “WISTA Türkiye olarak denizde ve sahada olan kadınlarımızın profesyonelleşmek istedikleri alanlarda yeterlilikleri ile ilerleme fırsatının verilmesi gerektiğini yüksek sesle söylemek, öncelik verdiğimiz konuların başında geliyor. Denizci kadınlarımızın ve mesleklerine yeni adım atacak tüm genç kadınlarımızın 18 Mayıs Denizci Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Tüm denizcilerimizin pruvası neta, dümeni viya, rüzgarı ardından essin” diye konuştu.Aysu Gürgan: Kattığımız değer çok büyük

Denizci kadın olarak mesleğini aşkla, tutkuyla yapan ve genç denizcilere desteğini her daim sürdüren WISTA Yönetim Kurulu Üyesi Melike Aysu Gürgan ise, “Mesleğine aşık bir denizci olarak benim gibi ekmeğini, hayallerini ve geleceğini denize borçlu meslektaşlarımın 18 Mayıs Denizci Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Mesleğe emek veren denizci kadınlara ithaf edilen bugünün anlamı her birimiz için çok büyük. Varlığımız, mücadele azmimiz, kararlığımız ve cesaretimizle sektöre kattığımız değer çok büyük. Hayattaki her şey gibi denizciliğin de müşterek olduğunun farkında olarak devam edeceğiz. Mesleğimiz de denizlerimiz gibi kutsaldır. Tekrardan hepimizin günü kutlu olsun” diye konuştu.

Mustafa Alpaslan: Dünyanın sayılı yüzer vinçleri sıralamasına gireceğiz Mustafa Alpaslan: Dünyanın sayılı yüzer vinçleri sıralamasına gireceğiz

Sim Gülle: Her birimiz birer öncü ve ilham kaynağıyız

Enerjisi ve mücadele azmi ile dikkat çeken isimlerden biri olan WISTA Türkiye Üyesi Sim Gülle de 18 Mayıs Dünya Denizci Kadınlar Günü’nün denizlerde cesaretle yol alan ve denizcilik alanında iz bırakan tüm kadınları onurlandırmak için çok önemli olduğunu vurguladı. Gülle, şunları söyledi; “Bizler, gücümüz, azmimiz ve kararlılığımızla denizlerin kudretine meydan okuyoruz. Denizlerdeki maceralarımızda gösterdiğimiz özveri ve yetenekle, her birimiz birer öncü ve ilham kaynağıyız. Sadece denizde değil, aynı zamanda hayatta da gösterdiğimiz güçlü duruşumuzla, kadınların her alanda başarıya ulaşabileceğini kanıtlıyoruz. Denizin mavi dalgalarında emek vererek, yaşamı koruyor, ticaretin gelişimine katkı sağlıyor ve denizcilik sektörünün geleceğini şekillendiriyoruz. Tüm zorluklara rağmen yüksek standartlarda çalışmalarımızı sürdürüyor ve denizlerdeki güvenliği sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Bu özel günde, tüm denizci kadınlara sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir gelecek diliyorum. Yılmadan, azimle yolumuza devam ederek daha nice denizlerin üstesinden geleceğimize inanıyorum. İyi dileklerimle, Denizci Kadınlar Günü'müz kutlu olsun!” 

Dilan Oruç: Tabi ki denizciliği erkeklere bırakmayacaktık

Kadınların dünyanın her yerinde zorluklarla karşılaşarak mücadele ettiğini dile getiren WISTA Türkiye üyesi Dilan Oruç da, “Kadın olmak hiçbir yerde kolay değil. Biz her şeye ve herkese rağmen şanslı olanlardanız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkını veren yasal düzenleme 1934 yılında yürürlüğe girdi. Düşünsenize, Türkiye’de kadınlar seçme ve seçilme hakkını İsviçreli kadınlardan 36, Fransız kadınlardan 11, Belçikalılardan 14 yıl önce elde ettiler. İşte bizler bu aydın, çağdaş lideri takip eden Türk kadınları, tabii ki denizciliği sadece erkeklere bırakmayacaktık. 2004 yılında denizcilik lisesine giren ikinci kadındım. Üniversiteye girdiğimizde sayı 5 oldu. Demek ki bizler yol açmışız, şimdi onlarca kız kardeşimiz bu okullarda başarıyla okuyor ve mesleklerini de layıkıyla yapıyor. Sahi, size de garip gelmiyor mu hala gemide, tersanede, limanda kadın olmayı tartışmak? Kadın uzaya gidiyor, atomu parçalıyor ya hani, o sebeple soruyorum. Nihayetinde kadının adı artık dünya takviminde de denizcilikle birlikte anılıyor. Ne mutlu bize. Tüm kadınların 18 Mayıs Denizci Kadınlar Günü’nü kutluyorum” şeklinde konuştu.

Büşra Ecem Sarı: Güçlü kadınlar geleceğe umutla bakmayı sağlıyor

Denizcilikte fırsat eşitliğinin önemine değinen WISTA Türkiye Üyesi Büşra Ecem Sarı ise şöyle devam etti; “18 Mayıs, tüm kadınlarımızın meslekte eşit olarak ilerlemesi ve yeni mezun kardeşlerimiz için teşvikler olması açısından önemlidir. WISTA ailesine girdiğimden beri etrafımdaki güçlü kadınlar sayesinde geleceğe büyük umutlarla bakmaya başladım. Her bir kadının deneyimi ve cesaretinden ilham aldım, almaya da devam ediyorum. Başarılı, güçlü, tecrübeli ve bilgili kadınlarımız bizim için birer ilham kaynağı. Başarı hikayeleri ile yolumuza ışık saçıyorlar. Biz gençlere çok büyük bir destek vererek öncülük yapıyorlar. Bizler de sektördeki kadınların en büyük destekçisi olacak ve elimizden geleni yapacağız. Yüzlerce yıldır, sadece erkeklerin mesleği olan denizcilik, son 50 yılda kadınların özverili ve başarılı çalışmaları ile büyük bir dönüşüm yaşadı. Sektörün her alanında kadınlar da var ve her geçen gün daha da güçleniyorlar.” 

Selin Horasanlı: Her geçen gün daha da güçleniyoruz

Baba mesleği denizcilik olan ve dolayısıyla denizde büyümüş bir çocuk olarak kendisini ifade eden WISTA Türkiye Üyesi Selin Horasanlı, “Denizcilik sevdasıyla sektöre girdiğim ilk günden beri işimde her zaman ilerlemeyi esas aldım. Erkeklerin sayıca fazla olmasının üstün olduğu anlamına gelmediğine inanarak, kadınlarla kurduğumuz dayanışma duygusu ile her zaman birbirimizi daha yukarıya çektik. Gururla görüyorum ki dünyada ve Türkiye’de kadınların denizcilik sektöründeki önemi her geçen gün artıyor. Her geçen gün artan kadın dayanışmasını, kendi sektörümüz denizcilikte de yaşamak ve deneyimlemek mutluluk verici. Kadınların yetenekleri, zekaları, fiziki-manevi güçleri sayesinde sektörümüze katılımları artıyor. Denizde, ticarette, sahada her yerde gücümüzün farkına varmamız en büyük avantajımızıdır. Dayanışma ruhumuzu avantaja çevirerek güçleniyoruz. WISTA sayesinde çok cesur ve başarılı kadınlardan ilham alabiliyoruz. Biz kadınların birbirimize katacağı çok şey var. Birbirimiz oldukça daha güçlüyüz” ifadelerini kullandı.

Seren Horasanlı: Güçlü ve cesur kadınlar eşitsizliği ortadan kaldıracak

Aynı şekilde çocuk yaşlardan itibaren denizcilik sevdası ile büyüyen WISTA Üyesi Seren Horasanlı ise şunları söyledi;  “Üniversiteden mezun olduktan sonra ikiz kız kardeşimle sektöre girdiğimizde bize duvar etkisi yaratan ilk şey meslektaşlarımın bize karşı tavırları oldu. Kadınlara karşı, özellikle genç denizci kadınlara karşı net bir şekilde fark edilir ayrımcılık ve eşitsizlik ne kadar sert olsa da, kadın gücümüzü ve cesaretimizi göstererek zamanla bunun azalmasını ve hatta eşitliği sağladık. Patronum, aynı zamanda babam bu konudaki hassasiyetinden dolayı her daim bizi destekledi, gerek yetki gerek sorumluluk vererek bize olan inancını hem başkalarına hem bize gösterdi ve fırsat eşitliğini yakalamamızda en büyük yardımcımız oldu. 5 yıl öncesine nazaran bile kadın-erkek eşitsizliğinin büyük ölçüde azaldığını ve kadınların gözle görülür şekilde arttığını gururla gözlemliyorum. Başta WISTA üyesi ailem olarak tanımladığım kadınlar olmak üzere tanıdığım her kadın çok güçlü ve büyük bir aşkla mesleğini icra ediyor. Yakın zamanda KOSDER Yönetim Kurulu Yedek Üyesi olmamla beraber en genç kadın üye olduğumu fark etmek bana neler başarabileceğim konusunda ilham verdi. Her geçen gün azalan eşitsizliğin, sektörün güçlü ve cesur kadın denizcileriyle beraber çok kısa bir zaman içinde tamamen ortadan kalkacağından hiç şüphem yok.”

Amine Acar: Kadınlar güçlenmesi cinsiyet eşitliği için çok önemli

Erkek egemen bir sektör olan denizcilik sektöründe kadınların çok uzun yıllar boyunca sınırlı bir varlık gösterebildiğini belirten SODAC Hukuk Bürosu Kurucu Ortaklarından Avukat Amine Acar, son yıllarda kadınların denizcilik sektöründeki varlığı ve öneminin arttığını belirtti. Sektördeki kadınların gemi kaptanı, yük gemisi operatörü, denizcilik avukatı, liman sorumlusu, gemi inşa mühendisi gibi pozisyonlarda ve aynı zamanda akademik olarak da çok büyük başarılara imza attığını aktaran Acar, “Kadınların farklı bakış açıları ve deneyimleri, sektördeki yenilikçi ve yaratıcı fikirleri ortaya çıkarmalarına yardımcı oluyor. Kadınların artması ve güçlenmesi cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından da son derece önemlidir” dedi.

7DENİZ – ÖZEL

Editör: Haber Merkezi