Denizcilik Genel Müdürlüğü, ekim ayına ait yük ve konteyner istatistiklerini yayımladı.
Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer, verilere ilişkin değerlendirmede bulundu.
Prof. Dr. Esmer’in değerlendirmeleri şöyle:
“Limanlarımız ocak-ekim döneminde toplam yükte %-4,1 oranında yük kaybına uğradı. Bu dönemde konteyner haricinde tüm yük gruplarında düşüş oldu. Gümrük rejimleri bazında sadece ithalatta bir artış oldu (%6,2). Düşüş ihracat yüklerinde %-13 olurken, transitte %-15 gibi yüksek bir oranda gerçekleşti. Transit konteyner yükseliş eğiliminde iken bu düşüşe transit sıvı dökme yüklerde (ham petrol) ocak-ekim döneminde yaklaşık 8 milyon tona ulaşan azalma neden oldu. Toplam yükte aylık bazda ekim ayında düşüş %-3,5 ile sürdü.
Konteyner yükünde ise ocak-ekim döneminde (TEU bazında) %1,3 oranında artış olurken gümrük rejimlerinde kabotaj taşımaları azaldı. Transit konteyner miktarı 1,7 milyon TEU ile geçtiğimiz yılı yakaladı. Konteyner mart ayından bu yana yükselişini sürdürüyor. Transit konteyner haziran ayından bu yana her ay ortalama %31 oranında arttı. İhracat konteynerde ise gelişim oranı mayıs ayından bu yana ortalama her ay %10’un üzerinde. Toplam konteynerde eylül ayındaki %12’lik artış ekim ayında da aynı oranda sürdü.
Liman başkanlıkları bazında liderlik ocak-şubat döneminde Aliağa’da iken mart ayından bu yana çok az bir fark ile Kocaeli liman başkanlığı liderliğini sürdürüyor. Mevcut koşulların sürmesi durumunda Kocaeli’nin liderliğini 2023 yılında da sürdürmesi beklenebilir.
Ocak-ekim döneminde Ro-Ro’da halen negatif görünüm sürerken (%-32), bitmiş araçlar aynı dönemde %43 gibi önemli oranda artış ile devam etti. Yıla iyi başlayan Kruvaziyer turizmi ise 1,4 milyon yolcu ile yükselişini sürdürdü.
Mevcut koşullar altında 2023 yılında toplam yükün yaklaşık %4 oranında bir gerileme ile 521 milyon ton civarında, konteynerin ise TEU bazında yaklaşık %3 civarında artış ile 12,7 milyon TEU civarında tamamlanacağı yönünde bir 'ilk' tahminde bulunulabilir."
7DENİZ