Panama Kanal İdaresi, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele için 8,5 milyar dolardan fazla sermaye yatırımı yapmayı planladığını duyurdu.

Milyarlarca dolarlık bu yatırım, kanal tarihindeki en büyük iyileştirme projesi olan Panama Kanalı Genişletme Projesi'nin 5.4 milyar dolarlık maliyetini önemli ölçüde aşarken, Panama Kanalı'nın kritik su yolunun kapasitesini sınırlayan ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya olduğu bir dönemde durumun ciddiyetinin altını çiziyor.

Kanal İdaresi'ne göre, Kanal'ın Gatun rezervuarında 2023 yılında Panama'da beklenenden daha az yağış olması, güçlü bir El Nino ile birleşmesi ve Kanal operasyonları, buharlaşma, insan tüketimi ve endüstriden kaynaklanan çıkışlar nedeniyle günlük yaklaşık üç milyon metreküplük bir su açığı yaşandı. Sonuç olarak Panama Kanal İdaresi günlük gemi geçiş sayısını azaltmak ve gemilerin taşıyabileceği yük miktarını sınırlayan su çekimi kısıtlamaları uygulamak zorunda kaldı.

Kayıtlara geçen en kurak ekim ayının ardından, Kanal İdaresi şubat ayında günlük gemi geçiş sayısını kademeli olarak 32'den 18'e düşürmeyi planladığını açıkladı; bu da normal yıllarda 36 olan geçiş sayısının %50 azaltılması anlamına geliyor. Ancak kasım ve aralık aylarında su tasarrufu önlemleri ve yağışların artması, Kanal İdaresi'nin planladığı gibi sayıyı daha da azaltmak yerine günlük 24 gemi geçişini sürdürmesini sağladı. Kanal İdaresi, mevcut seviyeyi nisan ayındaki kurak sezonun sonuna kadar ya da koşullar gerektirdiğinde korumayı planladığını söyledi.

Moritanya'da gemi kazası: 25 göçmen hayatını kaybetti Moritanya'da gemi kazası: 25 göçmen hayatını kaybetti

Yaklaşık 3,5 milyar dolar tutarındaki yatırımın büyük bir kısmı, güneş panellerinin kurulumu ve elektrikli araçlar ile hibrid römorkörlerin satın alınması da dahil olmak üzere altyapı ve ekipman iyileştirmelerine tahsis edilecek. Sürdürülebilirlik odaklı yeni girişimler için 2 milyar dolardan fazla kaynak ayrılırken, 2 milyar dolar da daha sağlam bir su yönetim sisteminin uygulanması için harcanacak. Toplamı bir milyar doları aşan fonlar ise su yolunda dijital dönüşüm ve karbonsuzlaştırma odaklı iyileştirmeleri desteklemek için kullanılacak.

Bu devasa yatırım planı, Kanal'ın sera gazı emisyonlarını azaltmayı ve 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı amaçlayan daha geniş bir sürdürülebilirlik stratejisinin bir parçasını oluşturuyor.

Editör: Haber Merkezi