Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Çendik, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın başladığı gün tüm üyelerimizle iletişime geçerek o bölgedeki gemilerin sayısı, personel sayısı ve durumları hakkında bilgi aldıklarını kaydederek, “Bölgede bulunan gemilerin tamamına yakınının koster gemileri olduğunu ve bu gemilerin önemli bir bölümünün de üyelerimize ait gemilerin oluşturduğunu tespit ettik. Bu bilgileri gerekli mercilere bildirdik. Bunu yapmaktaki amacımız koordinasyonu sağlamaktı. Sektörle kamu arasında bir köprü olduk. Ukrayna limanlarındaki gemilere müdahale şansımız yok. Rus limanlarındaki gemiler geçen hafta devletimizin girişimleriyle açılan koridordan geçtiler. Rusya tarafı nispeten çözüldü ama Ukrayna tarafındaki gemileri bekliyoruz. Ukrayna tarafında 23 gemimiz ve 300 civarında da gemi insanımız bekletiliyor” şeklinde konuştu.

QNB ve Enpara'dan İD Gemi Acenteliği'nin swift işlemlerine engel
QNB ve Enpara'dan İD Gemi Acenteliği'nin swift işlemlerine engel
İçeriği Görüntüle

Ukrayna karasularında bulunan gerek üye gemilerimizin gerekse Türk deniz ticaret filosuna ait diğer gemilerin son durumunu yakından takip ettiklerini söyleyen Çendik, “Bizim mühalele edemediği ve kontrolümüzde olmayan bir durum. Gerek devlet kurumlarımız gerekse Deniz Ticaret odamız gerek biz bu işi yakından takip ediyoruz. Öncelik insanların can emniyeti, biz tüm gemilerimizin ve gemi insanlarının sağ salim ülkemize ulaşması için tüm gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.  

 

Ukrayna ve Rusya, tahıl, demir-çelik maden ve gübre bölümünde ikmal sağladığımız iki büyük ülke. Bu iki ülkeden tedarik olmadığı için bu saydığım ürünlerde sıkıntı yaşanacak. Gemiler bu anlamda çok kilit bir noktada. Pandemi de bile tüm taşımacılık modları durmasına rağmen gemiler çalışmaya devam etti. Gemilerimizin belki bu dönemde böyle bir rol oynayacak başka bölgelerden bu ürünleri taşıyacaklarını düşünüyorum.