Ar-Ge çalışmalarıyla Türk denizcilik sektörünün ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen ve sektörün dijitalleşen dünyaya uyumlu bir şekilde yerli ve milli alanda gelişmesine katkı sağlayan Novu TechnologiesGroup (NTG), araştırma-geliştirme faaliyetleriyle hem uygun maliyetli hem de son teknoloji ürünlerini sunmaya devam ediyor. Şirket, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) 2020 emisyon kurallarına uygun tasarladığı ‘SniffyIoT isimli emisyon ölçüm cihazının test sürecini tamamlayarak hizmete sundu. Türk Boğazları, gemiler, sanayi bölgeleri, fabrikalar ve birçok farklı noktada mobil olarak konumlandırılabilecek cihaz,insansız hava araçlarına veya şehir içinde mobilize araçlarına adapte edilerek anlık ölçüm yapabiliyor. Bulunduğu şartlara uyum sağlayabilecek şekilde üretilen cihaz, herhangi bir güç kaynağına bağlı olmadan güneş enerjisiyle çalışabiliyor. Anlık data sağlayan ürün, internet olmadan da verileri kendi üzerinde saklayıp belli aralıklarla merkeze gönderip alabiliyor.

 

Yüzde 86 oranında yerli

 

İnsansız deniz araçları ve deniz temizliğini sağlayan araçlar gibi ürünleriyle sektörün en dikkat çeken firmalarından NTG Yönetim Direktörü Ömer Berkay Dağlı, SniffyIoT isimli ürünün gelişimi ve kullanımıyla ilgili 7Deniz.net’e açıklamalarda bulundu. IMO’nun emisyonların azaltılması ve yeşil denizcilik için getirdiği yeni kurallar kapsamında 1,5-2 yıl önce ürünün Ar-Ge sürecini başlattıklarını belirten Dağlı, birinci ve ikinci versiyonlarının ardından donanımı ve yazılımı tamamen NTG’ye ait 3’üncü versiyonunun 9 ay gibi bir süredir kullanımda olduğunu belirtti. Ürünün Boğaz köprülerine, fabrikaların bacalarında rahatlıkla ölçüm yapabildiğini dile getiren Dağlı, “Cihazımız yüzde 86 oranında yerli bir üründür. Tasarımı, yazılımı ve uygulaması tamamen bize ait. Cihazın üzerinde 6 farklı sensör var.  Bu sensörlerden anlık data alabiliyoruz. Emisyon kontrolü ve pozitif bir iklim eylem plkanında en önemli konu veriye sahip olmak. Veriye sahip olmazsanız ihtiyacınız olan eylemleri belirlemekte ve gerçekleştirmekte zorlanırsınız. Bilmeden yönlendiremezsiniz. Dolayısıyla biz de hedefleri koymak ve sağlıklı veri akışını sağlamak için ürettik” dedi.

 

Gemilerde de kullanılacak

 

Cihazın kullanıldığı fabrikaların baca gazı ölçümlerinde oldukça başarılı veriler elde edebildiklerini aktaran Dağlı, “Denizcilik alanıyla ilgili elimizde yeterli veri yok maalesef. Ancak yakın zamanda gemilere de adapte ederek anlık ölçümler alacağız. Tabii ki bir öngörümüz var. Gemilerin deklere ettiği miktarlara göre oldukça farklı emisyon değeri ile karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Günümüzde en değerli şey veri. Bugün demir bölgesinde gemilerin üzerinde çok rahat insansız hava aracı uçurarak yarım veya 1 saatlik periyotlarla anlık olarak ölçüm yapabiliriz. Ve bu ölçümleri cihazın tekrar geri gelmesini beklemeden o an ekranınızda görüp herhangi bir problem durumunda ekiplerinizi yönlendirebiliyorsunuz. Ayrıca cihazın kanuni bir geçerliliğinin olabilmesi için farklı bir uygulama yaptık. Görüntü işlemeyle beraber geminin kimliğini mutlaka emisyon kaydıyla beraber kaydediyoruz. Gerek bacasındaki sayı, gerek bordasındaki isim, gerek IMO numarası kaydediliyor. Ve emisyon ölçümleri alındığı GPSlokasyonunda 3 farklı uydudan doğrulanarak o da kaydediliyor. Dolayısıyla emisyon ölçümünde problem gördüğümüz anda o problemin yerinden emin olabiliyoruz” diye konuştu.

 

 

‘Birçok ürünü kendimiz üretiyoruz’

 

Son olarak NTG’nin çalışmalarından ve yatırımlarından bahseden Dağlı şöyle devam etti: “Kurulduğumuzdan beri yatırımlarımızın yüzde 70’i Ar-Ge’ye yönelik. Bütün sektörlere hizmet verecek şekilde hem kendi ürünlerimizi geliştiriyoruz hem de Ar-Ge danışmanlığı vererek dışarıdaki şirketlere de alt yüklenicilik yapıyoruz. Özellikle Aselsan gibi firmaların bazı projelerinde ciddi paylarımız var. Kendi ürünlerimiz açısından özellikle insansız deniz araçları her zaman odağımızda. Yine hava araçlarını da odağımıza aldık. Denizcilikte de gemilerin denetimleri, kimliklendirilmesi veya takip edilmesinde bu cihazların kullanılması bizim önceliğimiz. Burada hazır üç tane çok faydalı ürünümüz var. Türkiye’ye göre olan bu ürünlerimiz aynı zamanda rekabetçi de. Uzun Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda birçok ürünü kendimizi ürettiğimiz için rakiplerimize göre ciddi fiyat avantajı yakalayabiliyoruz.

 

Nano ölçekte ürünler geliyor

 

İnsansız deniz araçları konusunda baştan beri bir vizyona sahiptik. Özellikle özel sektör çerçevesindeki kullanımları desteklemek ve bunları daha da yaygınlaştırmak niyetindeyiz. Buradaki çalışmalarımız zaten ürünleşme noktasında tamamlanmış ve geliştirme süreciyle devam ediyor. Orada da iki ürünümüz var. Biri bir insan tarafından kolayca yönetilebilen ve taşınabilen katamaran cinsi tekne. Bu tekne özellikle tersane, yat limanları yada kıyısal bölgelerde derinlik ve deniz temizliği ölçümleri alanlarında kullanılıyor. Marmara’daki müsilaj felaketinden sonra çalışmalarımızı bu yönde arttırdık ve çok iyi bir noktaya da geldik.Bu teknenin biraz daha gelişmişini deniz temizleme aracı olarak şu anda kullanabiliyoruz. Biz, 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkeye yakışır şekilde tam anlamıyla öncü bir denizcilik teknolojisi geliştirmek ve bunun merkezi olmak istiyoruz. Şu an odağımızdanano ölçekte çalışmalar var. Dünyada sadece 4 üreticinin ürettiği bir ürünü şu anda bünyemizde üretiyoruz. Bir insansız hava aracı ve projenin son aşamasına geldik. Yine nano boyutlarda denizde de bazı çalışmalarımız var.”

 

Denizcilik sektörü PerCon'da buluşuyor Denizcilik sektörü PerCon'da buluşuyor

7DENİZ -ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi