Lucien Arkas “İzmir’i İzmirlilere tanıtmak istedim” dedi ve kentin görsel arşivi olabilecek bir koleksiyon ortaya çıktı.
Sekizi Türk, 18 fotoğraf sanatçısı, İzmirʹin günümüzdeki halini tam bir yıl boyunca farklı bir gözle ölümsüzleştirdi. Çekilen on binlerce kareden seçilenler, ˮİzmir: Yarınlara Bir Mirasˮ adıyla Arkas Sanat Merkeziʹnde görücüye çıktı. Aslında o fotoğraflar, kısa süre sonra kentin görsel arşivi olacak. Lucien Arkas, ˮİzmirʹi İzmirlilere tanıtmak istedimˮ diyor ve ekliyor; ˮİki yıl önce 18. ve 19. yüzyıllarda İzmir Sergisi açtık. O dönemde pekçok eski fotoğraf elimizdeydi. Bunlar hepimizi çok etkiledi. Geçmişin İzmirʹini çok daha iyi anlama fırsatı bulduk. Dedik ki peki şimdi İzmir nasıl? Gelecekte, bugün nasıl görünecek? Fikir buradan çıktı.ˮ
Biri durdursun şu adamı. Çünkü ona yetişemiyoruz. Bizim 50 yıl belki de 100 yıl ötemizi düşünüyor. Ticaretteki başarısını anlıyorum, spordakini de, sanata olan düşkünlüğünü de biliyoruz. Ama bu kez yaptığı şey hem sarsıcı hem şaşırtıcı. Lucien Arkas, bu sefer İzmirʹin bugününü, yarınlara miras bıraktı.
FİKİR BAŞKA SERGİDEN
8ʹi Türk 18 fotoğraf sanatçısı, İzmirʹin günümüzdeki halini tam bir yıl boyunca farklı bir gözle ölümsüzleştirdi. Çekilen on binlerce kareden seçilenler dün, ˮİzmir: Yarınlara Bir Mirasˮ adıyla Arkas Sanat Merkeziʹnde görücüye çıktı. Aslında baktığımız ve sizin de bakacağınız o fotoğraflar, kısa süre sonra kentin görsel arşivi olacak. Lucien Arkasʹa soruyorum, ˮNeden böyle bir sergi?ˮ diye, ˮİzmirʹi İzmirlilere tanıtmak istedimˮ diyor. Zaten gönüllü tanıtım elçimiz, ama dur durak bilmiyor. Yazının başında dediğimi sakın yapmayın. Ola ki bu bu adamı durdurmak isterseniz tüm İzmirʹi karşınızda bulursunuz. Arkasʹın kendisi zaten bu haliyle yarınlara bir miras. Geleceğe bırakılacak bu serginin kaynağı da aslında tamamen eski fotoğraflar. Arkas, bunu şöyle anlatıyor. ˮİki yıl önce 18. ve 19. Yüzyıllarda İzmir Sergisi açtık. O dönemde pek çok eski İzmir fotoğrafı elimizdeydi. Bunlar hepimizi çok etkiledi. Geçmişin İzmirʹini çok daha iyi anlama fırsatı bulduk. Dedik ki peki şimdi İzmir nasıl? Gelecekte, bugün nasıl görünecek? Fikir buradan çıktı. İzmirʹi İzmirlilere tanıtmak istedik. İzmirʹin bugününü kültürünü, yaşantısını fotoğraflarla ölümsüzleştirerek bir sonraki kuşağa aktaracak projenin, kent belleğinin oluşmasında da büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.ˮ
Sergide yer alan fotoğraflar, gördüğümüz bildiğimiz şeyler olmasına karşın bir başka bakış açısıyla farkedemediklerimizi gözler önüne seriyor. Lucien Arkas bunu ˮBen Tuzlaʹdaki Kuş Cennetiʹni bilirim ama sabahın dördünde kuşların havalanmasını görmemiştimˮ diye açıklıyor. Arkas Sanat Merkeziʹndeki sergi açılmadan saatler önce buluştuğumuzda Arkas, binanın bilinmeyen özelliklerinden de bahsetti. İnanın burası İzmirʹin en büyük şanslarından bir tanesi. Şans çünkü, İzmir yangınında, yanmamış. Alevler, bahçeye geldiğinde durmuş. Bunun için Arkas ˮMukadderatˮ yorumunda bulunuyor ve ˮBurası İzmirʹin saat kulesi gibi simge bir bina. Hatta saat kulesinden de eski. Sadece İzmirʹin simgesi parlatmak lazımdı, yontmak lazımdı, çamurunu atmak lazımdı. Restorasyonunu yaptık. İnsanlar gelsin buradaki o güzel sergileri görsün istiyorumˮ diyor.
BAŞKA BİR GÖZLE
İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği işbirliği ile hazırlanan sergide özellikle Türk fotoğraf sanatçısı Murat Germenʹin eserlerine dikkatli bir gözle bakmanızı öneririm. Muta- morfoz serisine ait önemli eserler var. Mutasyon ve metamorfozdan türeyen ˮmuta-morfozˮ kavramıyla İzmirʹe baktığınızda ilk olarak ˮBurası İzmir mi?ˮ diyeceksiniz ikinci olarak da o fotoğrafların nasıl çekildiğini merak edeceksiniz. Germen, fotoğraflarında ˮDaha güçlü olanın yaşamaya devam ettiğiniˮ anlatıyor. Bizim İzmirʹe ne yaptığımızı çıplak gözle görmemizi sağlıyor. Bu fotoğrafları miras olarak bırakacağız ama aslında gerçekten bırakmak istediğimiz miras bu mu sorusunun yanıtını ise siz vereceksiniz.
7DENİZ