10 yıldan uzun bir süre sonra bir araya gelecek Kuzey ve Güney Kore, zirve hazırlıklarını tamamladı. Zirveye dair detaylar da paylaşıldı. Kim Jong-Un karayoluyla sınırı geçerek, askerden arındırılmış bölgede Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ile yerel saatle 9.30ʹda bir araya gelecek. Moon, Kuzey Kore lideri Kimʹi sınırda karşılayacak. Güney Kore şeref kıtası, iki lidere, askerden arındırılmış bölgedeki Panmunjom Köyüʹnde bulunan Barış Eviʹne kadar eşlik edecek. İki lider ilk oturumdan sonra öğle yemeği için ayrılacak, Kuzey Kore delegasyonu sınırın kuzey tarafına geçecek. Öğle saatlerinde düzenlenmesi planlanan törende, Moon ve Kim barışın ve refahın sembolü olarak çam ağacı dikecek. Görüşmelerin ardından bir anlaşma imzalanarak, ortak açıklama yapılacak.
Kimʹe 9 kişilik delegasyon eşlik edecek
Kimʹe, ülkeyi Kış Olimpiyatlarıʹnda temsil eden kardeşi Kim Yo-jongʹun ve ülkeyi yurt dışı ziyaretlerde temsil eden Meclis Başkanı Kim Yong-namʹın da aralarında olduğu 9 kişilik delegasyon eşlik edecek. Güney Koreʹnin 7 kişilik delegasyonunda ise savunma bakanı ve birleşme bakanı yer alacak. Tarihi görüşmelerde, ana gündem maddesi Kuzey Koreʹnin nükleer silahlardan arınması olacak. Görüşmelerde, iki ülke arasında kalıcı bir barış anlaşması imzalanması da gündeme gelecek. Yarın yapılacak zirvede ayrıca, 1950-53 Kore Savaşıʹnı resmen sona erdirmek için bir girişim yapılması da bekleniyor.
Buzları eriten adımlar
Güney ve Kuzey Kore, Nisan sonunda liderlerinin katılacağı bir zirve yapma konusunda anlaşmıştı.
Kuzey Kore yönetimi, Güney Koreʹye karşı nükleer silah kullanmama, ABD ile anlaşılırsa nükleer ve füze denemelerini durdurma sözü vermişti. İki ülke ayrıca liderler arasında istişareler yapmak ve askeri gerilimi düşürmek için özel hat kurulmasına da karar vermişti.
Güney Kore Devlet Başkanlığı, kritik zirveden bir hafta önce Kuzey Kore ve Güney Kore arasında bir kırmızı hat (askeri telefon hattı) kurulduğunu açıklamıştı. Seulʹdeki Devlet Başkanlığı Mavi Evʹi, Prongyangʹdaki Kuzey Eyalet İşleri Komisyonuʹna bağlayan bu hatla iki Kore arasında tarihi bir adım daha atılmış oldu.
Ayrıca Güney Kore, 1963ʹten bu yana Kuzey Kore ile arasındaki askerden arındırılmış bölgede, komşu ülkede yaşayanlara haber yayını yapıyordu. Kuzey Kore de bu yayınlara hoparlörlerden karşı propaganda yayınlarıyla yanıt veriyordu. Güney Kore, Kuzey Koreʹye yönelik sınır ötesi propaganda yayınlarını durdurduğunu açıklamıştı.
Kaynak: AFP