Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez dile getirilen, 2. Abdülhamid zamanında projesi çizilen 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yoluʹnun 2017ʹde hizmete girmesiyle, ihracat ve turizmin canlanması hedefleniyor.
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, yaptığı açıklamada, Karadeniz-Akdeniz Yoluʹnun, iki bölgeyi birbirine bağlayan en kestirme yol olacağını söyledi.
Yolun ˮsoğuk ve sıcak denizleri birleştireceğiniˮ belirten Balkanlıoğlu, ˮYol üzerinde 30ʹa yakın tünel ve birçok viyadük var. Yolun tamamlanması için ekipler zor şartlarda çalışmalarını sürdürüyor. Çünkü coğrafya çok zor. Ekipler tamamen dağlık ve kayalık bölgede yol yapıyor. Ama çok gerekli bir proje.ˮ dedi.
Balkanlıoğlu, Karadeniz-Akdeniz Yoluʹnun tamamlanmasında sona gelindiğini vurguladı.
Yolun ilk etabının ocak ayı itibarıyla açıldığını anımsatan Balkanlıoğlu, ˮBu yolun en zor bölümü Ordu ve Sivas arasındaki güzergah. Yaklaşık 88 kilometresi Ordu sınırları içinde yer alıyor. Bu güzergahın da yüzde 88ʹi tamamlandı. Yüzde 12 gibi az bir bölümü kaldı. Önümüzdeki aylarda bu güzergah da tamamlanarak, Ordu sınırlarındaki güzergahın hepsi tamamlanmış olacak. İnşallah bu sene büyük bir bölümü, 2017ʹde de tamamı açılacak.ˮ bilgisini verdi.
Projeyle Karadeniz ve Akdenizʹin standartları yüksek en kısa yoldan birbirine bağlanacağına işaret eden Balkanlıoğlu, ˮOrduʹya yakın sayılabilecek komşu illerimiz Sivas ve Kayseri adeta deniz ve limana kavuşmuş olacak. Buradaki insanlar birkaç saat içinde oradan buraya gelmiş olacak. Aynı şekilde Ordu ve Giresunlu vatandaşlarımız da bu illere çok kısa sürede gidip gelecek.ˮ diye konuştu.
ˮİhracat da bu yoldan yapılacakˮ
Balkanlıoğlu, ˮOrduʹnun Ünye ilçesinde büyük bir konteyner liman projesi var. Burası aynı şekilde kruvaziyer limanı olarak da dizayn edilecek. Bu da çok büyük bir proje. Bu projenin çalışmaları devam ediyor.ˮ dedi.
Akdeniz illerinden Karadenizʹe kıyısı olan ülkelere, bu yol ve liman kullanılarak ihracat yapılabileceğini anlatan Balkanlıoğlu, Karadenizʹe kıyısı bulunan ülkelerin ithalat mallarının da en kestirme yoldan bölgeye ulaştırılabileceğini kaydetti.
Böylelikle ticaret potansiyelinin artacağını dile getiren Balkanlıoğlu, ˮYol güzergahındaki illerimiz heyecanla yolun tamamlanmasını bekliyor. Bu yolu taçlandıracak olan Ünye limanıdır. Bu liman da görücüye çıktı. İnşallah bu liman bittiği zaman bu yol daha da anlam kazanacak.ˮ değerlendirmesinde bulundu.
ˮTurizmi canlandıracakˮ
Sivas, Kayseri, Osmaniye gibi birçok ilden vatandaşların, yolun tamamlanmasını beklediğini bildiren Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:
ˮBuradaki vatandaşlarımız yolun bir an önce tamamlanmasını istiyor. İnşallah seneye tamamı bitecek olan bu yolla birlikte Sivas ve Kayseri gibi illerimizden Karadenizʹe gelen vatandaşlarımızın sayısı hayli artmış olacak. Bu da Orduʹnun, Karadenizʹin turizmle daha çok kalkınmasına vesile olacak. Dolayısıyla bu yol son derece önemli ve kritik bir yol. İnşallah yol en kısa zamanda ulaşıma açılır. Zaman zaman kamulaştırma sorunlarıyla karşılaşıyoruz. Bu sebeplerden dolayı kısmen yavaşlasa da hedeflenen zamanda yol ulaşıma açılmış olacak.ˮ
ˮAçılacak yeni kapı memnuniyet vericiˮ
Kayseri Valisi Orhan Düzgün de kentlerinin gelişmiş bir sanayisi olduğunu vurguladı.
Kayseriʹnin, dünyanın pek çok yerine ihracat gerçekleştirdiğine işaret eden Düzgün, ˮİhracatın da en önemli bağlantılarından biri limanlar ve ulaşım. Güneyde Adana, Mersin limanları aracılığıyla ihracat yapılıyor. Kuzeyde de limanlara ulaşacak böyle bir kapının açılacak olması, Kayseriʹnin kuzey ülkelere ihracatına da son derece katkı sağlayacaktır.ˮ diye konuştu.
Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesiʹnin son derece önemli olduğunu belirten Düzgün, ˮOsmanlıʹdan beri hayal edilen Karadeniz-Akdeniz hattının önümüzde aylarda faaliyete geçirilecek olması, ilimiz adına da son derece memnuniyet vericidir.ˮ ifadesini kullandı. Düzgün, yolun iç turizme de katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
7DENİZ