Öğrencilerini bilişim, denizcilik ve elektrik-elektronik alanlarında üniversite öncesi mesleki olarak hazır hale getirmeyi amaçlayan İTÜ MTAL, açılışından itibaren giderek yükselen bir ivme yakaladı. Eğitim kurumunu tercih eden öğrencilerin üçte ikisi yüzde 5’lik dilim içinden İTÜ MTAL’yi tercih etti.

Lisede 11 Haziran’da ilk mezuniyet programı düzenlendi.

İlk mezunların birincisi Recep Bal, ikincisi Sabri Yağız ve üçüncüsü Ayşe Duru oldu.

Anadolu Teknik Programı’nın (ATP) gereği, öğrencilere bir mesleğe yönelik bilgi-becerilerin yanı sıra matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri ağırlıklı akademik destek eğitimi verilerek hedefledikleri yükseköğretim programları doğrultusunda ilerlemelerine imkân sağlanıyor.

3 öğrenci Avrupa yolunda

Öğrencilerin erken yaşta ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerine uygun olarak yetiştirilmesi, becerilerinin geliştirilmesi için “Gelecek Mesleki Eğitimde” ilkesiyle yoluna azimle devam eden İTÜ MTAL’nin 3 öğrencisi de bu yıl İtalya’da bulunan Torino Teknik Üniversitesine  tam burslu kabul edildi. 12. snıf öğrencileri Doruk Özdemir “Otomotiv Mühendisliği”,  Ahmet Taş “Makine Mühendisliği” ve Poyraz Alparslan da “İşletme Mühendisliği”ni kazanarak dünya teknik üniversiteleri arasında 52. sırada bulunan Avrupa’nın köklü üniversitelerinden “Politecnico di Torino”da okumaya hak kazandılar.

Sektör temsilcileri mezunlar ile birlikteydi

Denizci akademisyenler vardiya zabitleri yetiştiriyor Denizci akademisyenler vardiya zabitleri yetiştiriyor

Mezuniyet törenine MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Başkanı ve Kaledar Teknoloji ve Secunnix Siber Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Taha Çiftci, Türk P&I Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Ufuk Teker, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Uzak Yol Kaptanı ve Eski Daire Başkanı Kaptan Arslan Dede, TMMOB Yürütme Kurulu üyesi Başmühendis Feramuz Aşkın, Kaptan Kuzey Sigorta Brokerlik Hasar Uzmanı, Eski KEGM Gemi Kurtarma Uzmanı Ömer Asmalı, MİMYA Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Sarpkaya, Temiz Atık Derneği Başkanı Esra Kara, Usinfak Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Özen, MÜSİAD Takım hamilerimizden Dilan Özen başta olmak üzere veliler ve çok sayıda davetli katıldı.

İTÜ MTAL Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Toros mezuniyet töreninde bir konuşma yaptı.

Toros, “Bugün tarihi bir gün. Sizler 2019 yılında başladığınız lise hayatı yolculuğunu taçlandırıyorsunuz. Zorlu bir süreçten geçtiniz. Okula kayıt sırasında etrafınızdan çok tepki almıştınız. Bütün bu tepkilere rağmen inandınız ve Türkiye'nin geleceğinin meslekî eğitimde olduğuna karar verdiniz. İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine kayıt yaptırdınız. 2019'da, kayıt yaptırdığınızda ne tabelamız ne telefonumuz ne de sınıflarımız vardı. ‘İTÜ'lü olmak ömür boyu taşıyacağım bir gururdur’ dediniz ve İTÜ MTAL’li oldunuz. Aynı zamanda hayallerimiz ve hedeflerimiz vardı. Hedef ve hayallerimize inandık, çalıştık ve başardık” dedi.

“Engellere takılmamanızı diliyorum”

“Eğitim süresince birçok engelle karşılaştınız. Her zaman tavsiyem, engellere takılmamak, mümkünse engeli kaldırmak değilse etrafından dolaşmak oldu. Bundan sonraki süreçte de karşınıza çok farklı engeller çıkabilir, yolunuz üzerinde seviyesiz kişiler olabilir. Hatta engellerin bir kısmı kendi içinizden kaynaklanabilir. Bundan sonra da bu engellere takılmamanızı diliyorum” diyen Hüseyin Toros konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Burada beş yılınızı geçirdiniz. Bu beş yıl, Türkiye'de mesleki eğitime bakışı olumlu yönde değiştirdi. Artık 500 tam puan alan öğrenciler bile meslek lisesini tercih ediyor. Ülkemiz için sizler önemli bir dönüm noktasısınız. Sizler, tarih sahnesinde Türkiye'de mesleki eğitimin olumlu yönde değişimine katkı sağlayan kahramanlar olarak geçeceksiniz. Bizden sonra birçok meslek lisesinin temellerinin atılmasında da okulumuzun rolü oldu. Elde ettiğimiz tecrübeleri paylaştık ve paylaşmaya da devam ediyoruz.

İTÜ MTAL olarak bizi başarıya götüren şey birlik ve beraberliktir. Bu vesile ile Milli Eğitim Bakanlığımıza, İTÜ Rektörlüğüne, başta hamimiz MÜSİAD’a, İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Sosyal Yardım Vakfına (DEFAV) olmak üzere destek veren sivil toplum kuruluşlarına, zaman kavramı olmadan çalışan yöneticilerimize, kendini eğitime adamış öğretmen arkadaşlarımıza, Fatma Abla’ya Ahmet Abi’ye, velilerimize, sektörlere, eğitime destek veren basına ve ismini saymakla bitiremeyeceğimiz gizli kahramanlara en kalbi teşekkürlerimi sunarım.

“Önümüzdeki yıllarda eğitimde farklı bir bakış açısı gelişecek”

Sizleri bazen zorladık, bazen üzdük. Geriye dönüp baktığımızda tabii ki ‘daha güzel işler yapabilirdik’ diyeceğiz. Tecrübe paylaşımı ve istişare ile daha iyisini bundan sonraki süreçte hep birlikte yapmaya gayretli olacağız. Okulumuzun küresel ölçekte parmakla gösterilen bir okul olması, sizlerin desteği ile mümkündür. Birlikte yol alacağız. Birlikten kuvvet doğacak. Yarınlarımız hep birlikte daha güzel olacak.

Yarınların eğitim sisteminde takımlar daha ön plana çıkacak. Takımlara hamilik konusunda sizlere daha çok görev düşecek. Bir çığ misali sizler, kardeşlerinizin daha başarılı olması için önemli görevler üstleneceksiniz. Bu yıl, okulumuzun tanıtımlarında Ahilik kapsamında takımların etkili rol almasını istiyoruz. Bunun için de “Okula değil takıma gel” kampanyası başlatıyoruz. Önümüzdeki yıllarda eğitim öğretimde tamamen farklı bir bakış açısının gelişeceğini göreceğiz. Bunun adı “takımlaşma” olacak. Gençler, “A bölümünde okuyorum” değil, “A proje takımındayım” diyecekler. Bu takımlar, gördükleri ve duydukları sorunları projeye dönüştürecekler. Sorunları şikâyet etmek yerine birlikte çözecekler. Böylelikle insanlığın yararına güzel ürünlerin geliştirilmesi hızlanacaktır.

Sizler, arılar gibisiniz. Arılar, çiçek çiçek dolaşır. Sizin çiçekleriniz de ziyaret ettiğiniz fuarlar, firmalar, kurum ve kuruluşlardır. Ne kadar çok çiçek ziyaret ederseniz, o kadar çok faydalanırsınız ve insanlığın yararına daha faydalı nice ürünler geliştirirsiniz.

Size beş yıl boyunca sıkı çalışın dedik ve çalıştınız. Sizden bir dört yıl daha üniversite hayatı boyunca sıkı çalışmanızı arzu ederiz. Gittiğiniz üniversitelerde proje takımlarında yer alın, yenilerini kurun, geliştirin ve yoğun bir şekilde çalışın. Sizler bu gayrette olduğunuzda insanlık için faydalı ürünler ardı ardına gelecektir. Uyguladığımız eğitim ve öğretim sistemi, zaten doğal olarak sizin genlerinize işlemiştir. Bundan sonraki her süreçte de aynı gayrette olacağınıza inancım tamdır.

“Bulunduğunuz makam ve mevkilerde liyakate dikkat edeceksiniz”

Dünyada maalesef sürekli sıkıntılar var. Tüm insanların gözü önünde, başta Gazze ve Doğu Türkistan olmak üzere, bu çağda çoluk çocuk, kadın, yaşlı demeden insanlar katlediliyor. Dünya aslında herkese yetecek kadar büyük. Sadece kaynakların verimli kullanılması ve israfın olmaması gerekiyor. Yeryüzünde gıdaların %40'ı israf ediliyor. Dünyanın huzuru için sizlere ihtiyaç var. Sizler hem üniversite hayatında hem de sonrasında küresel ölçekte yöneticiler olacaksınız. Bulunduğunuz makam ve mevkilerde liyakate dikkat edeceksiniz. Liyakat ve ehil olmak ön plana çıktığında yarınlar bugünlere göre daha güzel olacak. Çünkü dünyanın sorunları peyderpey ortadan kalkacaktır. Başarı için takımlaşıyoruz. Dünyanın yarınlarda huzur içinde olması için liyakat diyoruz.

Kendi aranızda iletişimi de okul ile bağınızı da sürekli koruyun. Kardeşlerinize sürekli katkı sağlayacak ortamlar oluşturun.”Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli “ çerçevesinde güzel çalışmalara birlikte imza atalım. Yolunuz ve bahtınız açık olsun.”


7DENİZ

Editör: Haber Merkezi