TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Son dönemde ‘iflas ertelemenin’ tüccarları ortaya çıktı. Anadolu’da ‘iflas erteleme mali danışmanlığı’ ilanlarına rastlıyoruz” dedi.
Türkiye ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, risklere değil fırsatlara odaklanılması ve olumlu düşünülmesi gerektiği belirterek, “Türkiye 2015’te yüzde 4, krizden sonraki 2008-2015 döneminde ortalama yüzde 3.4 büyüdü. Bu yıl yüzde 4’ün üzerinde, yüzde 5’e yakın bir ortalama yakalayacağımızı düşünüyorum” dedi. Ekonomi Gazetecileri Derneğinin (EGD) bu yıl 12’ncisini düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde, “Dünyada ve Türkiye’de Ekonomik Görünüm” başlıklı bir sunum yapan Hisarcıklıoğlu, iflas ertelemeye ilişkin bir soru üzerine, bu konunun kamuoyunda çok tartışıldığını, ilgili yasanın 2004’te çıktığını, 2015’te iflas ertelemeisteyen firma sayısının 492 olduğunu söyledi.
BARKODLU ÇEK GELİYOR
Bu işlemlerin ve rakamların Ticaret Sicil Gazetesi tarafından tutulduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “İflas erteleme bir ihtiyaç. Buradaki eksik ve noksanların düzeltilmesi konusunda Adalet Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile çalışıyoruz” diye konuştu. TOBB Başkanı, son zamanlarda ‘iflas ertelemenin’ simsarlarının da ortaya çıktığını belirterek, “Anadolu’da ‘iflas erteleme mali danışmanlığı’ ilanlarına bile rastlıyoruz. Şaka değil” dedi.
Hisarcıklıoğlu, ticaretin diğer kanayan yarası ‘karşılıksız çeklerdeki hızlı artışla’ ilgili olarak da, “Karşılıksız çeke hapis cezası kaldıktan sonra işin ciddiyeti kalmadı. Biz de şimdi (1.1.2017) ‘barkodlu çek’ uygulamasına geçiyoruz. Tüccar çekini aldığı kişinin sicilini çekin üzerinden bizzat kendisi kontrol edebilecek. Bu uygulama çek sahtecilini de bitirecek” dedi. 2015 yılında Türkiye’de karşılıksız çek miktarının (tutar) yüzde 37 arttığını belirten Hisarcıklıoğlu, protestolu senet tutarının yüzde 23, sorunlu kreditutarının da yüzde 21 yükseldiğini kaydetti.
KÖTÜMSERLİK BULAŞICIDIR
Hisarcıklıoğlu, 2016’nın kolay bir yıl olmayacağını, gelişen ülkelerdeki ekonomik sıkıntıların devam ettiğini, Suriye’de çatışmaların sürdüğünü söyledi. Ancak kötümserliğin de bulaşıcı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye zor bir coğrafyada ve zor bir dönemden geçiyor. Böyle dönemlerde ülkenin meselelerini daha orta vadeli bir perspektiften bakmanın sağlıklı olacağını düşünüyorum. Hadiselere ‘zoom’ yapmak yerine genel trendlere bakmak daha faydalı. Tek tek ağaçlar yerine ormanın tümüne bakmalıyız. Bugünlerde tam da böyle bir dönemdeyiz. 2016 kolay bir yıl olmayacak. Ancak yarın neyi daha iyi yapabileceğimize, risklere değil fırsatlara odaklanmalıyız. Fırsatlara odaklanırsak başarırız.”
‘CATERPILLAR’ ENDEKSİ
Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisine dair pek çok rakam olduğunu, kendisinin özel sektörün başkanı olarak sık sık iş makineleri satış rakamlarını incelediğini kaydederek, bu rakamların dünyadaki altyapı yatırımlarının durumunu gösterdiğini anlattı. İş makinelerinde başı çeken şirketin Caterpillar olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, bu firmanın satışlarında son 3 yıldır gerileme yaşandığını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, 21’inci asırda ilk defa 2015’te gelişmiş ülkelerin büyüme hızının Çin ve Hindistan hariç gelişen ekonomilerin üzerine çıktığını ifade ederek, “Hindistan ve Çin’i çıkardığımızda gelişmiş ülkeler gelişen ülkelerin üzerinde büyümüş” ifadelerini kullandı. (Hürriyet)
7DENİZ