Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) Genel Sekreteri Guy Platten yükselen ABD milliyetçiliğinin, kasımda ABD başkanlık yarışını kim kazanırsa kazansın dünya ticaretini tehdit ettiğini, ancak gemi sahiplerinin olası bir Trump zaferinin korumacılığı abartılı şekilde geri getirmesinden özellikle endişe ettiklerini söyledi.

Küresel ticarete ilişkin tehdidin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyede olduğunu belirten Platten "Dünya düzeni, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hiç bu kadar tehdit altında olmamıştı. Dünya bunu en son yaptığında işe yaramadı. Ticaret savaşları savaşa neden oluyor" dedi.

Financial Times'a (FT) konuşan Platten, Cumhuriyetçi aday Trump'ın milliyetçi politikalarının intikamcı bir şekilde geri dönebileceğinden endişe duyduğunu belirterek, eski başkanın 2018'deki ilk döneminde Beyaz Saray'a yaptığı ziyareti 'korkutucu' olarak tanımlayarak, ziyaretin kendisini hayrete düşürdüğünü söyledi. 

Limanda demirli geminin üzerine vinç düştü Limanda demirli geminin üzerine vinç düştü

Platten "Eğer bu rejim geri gelirse, bunu daha da şiddetlenmiş bir şekilde görme tehlikesi var. Bu sadece herkesi aynı şeyi yapmaya teşvik eder. Uluslararası hukukun tüm doğal düzeni ve üzerinde uzlaşılmış kurallar bütünü tehdit edilmeye başlanır" diye konuştu.

ABD-Çin ticaret savaşı endişesiyle siparişler öne çekildi

Dünya nakliye filosunun yüzde 80'inden fazlasını temsil eden bir organizasyonun başında bulunan Platten, Biden-Harris yönetiminin Çin sevkiyatlarını hedef alan hamlelerini de eleştirdi. Çinli gemi sahiplerinin Çin yapımı gemilere tarife uygulanma olasılığı konusunda gerçekten endişeli olduklarını ifade eden Platten "Her zaman ödenmesi gereken bir bedel vardır ki bu politikacıların düşündüğü bir şey değildir" dedi.

Danimarkalı AP Møller-Maersk'in patronu Vincent Clerc, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada müşterilerin Trump döneminde yoğunlaşabilecek ABD-Çin ticaret savaşı endişeleriyle müşterilerin siparişlerini şimdiden öne çektiklerini belirtmişti.  

Çin mallarına yüzde 60 gümrük vergisi

İlk başkanlık döneminde ticarette korumacı politikalar izleyen Trump, yaptığı açıklamalarla, yeniden seçilmesi halinde bu politikaların daha da sertleşebileceğinin sinyalini veriyor. Başkan olduğu 2018'de Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar değerinde ürüne tarife uygulayan Trump, ikinci kez göreve gelmesi durumunda Çin menşeli mallara yüzde 60, diğer ülkelerden ithal edilen mallara ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulamayı planlıyor.

"Gemi yapımına yönelik daha fazla baskı mantıksız olacaktır"

Ancak Biden yönetimi de, ABD iş dünyasını korumak ve eski sanayi merkezlerindeki desteği artırmak için seçim öncesi bir girişimle elektrikli arabalardan çeliğe kadar çeşitli Çin mallarına gümrük vergilerini artırma kararı almıştı.

Biden yönetimi, başkanın Covid-19 salgınının tedarik zincirindeki aksaklıkları sırasında Amerikan ithalatçılarıyla çatışan "yabancı sermayeli taşıyıcıları" eleştirdiği 2022 yılında ABD nakliye düzenleyicisinin yetkilerini zaten genişletmişti. Ancak Platten, ABD limanlarına uğrayan Çin yapımı gemilere vergiler de dâhil olmak üzere gemi yapımına yönelik daha fazla baskının mantıksız olacağını söyledi.

Böyle bir önlemin Japon ve Kore gemilerine olan talebi ve fiyatları da artıracağı yönündeki tahminlerin altını çizen Platten, "ABD bu politikanın bedelini elde edeceği her türlü gümrük vergisinden daha fazla ödeyecektir. Ve bu tarih boyunca kanıtlanmıştır, korumacı önlemler sonunda ülkeye pahalıya mal olmaktadır."

Editör: Haber Merkezi