Deniz Ticareti

Hürmüz'ün kapanmasıyla rota değişikliklerinde yüzde 360’lık artış

Deniz ticaretinde Hürmüz Boğazı kaosu büyüyor. Rota değişikliklerinin yüzde 360 arttığı bölgede, günlük gemi yönlendirmeleri 2 bini aştı.

Abone Ol

Hürmüz Boğazı'nın fiilen kapanması, küresel konteyner tedarik zincirlerini sarsmaya başladı. Yeni veriler, taşıyıcıların sevkiyatlarını Basra Körfezi'nden uzaklaştırmak için rotalarını değiştirmesiyle kargo yönlendirmelerinde dramatik bir artış olduğunu gösteriyor.

Tedarik zinciri analiz firması project44'e göre, şubat ayı sonunda ABD, İsrail ve İran arasındaki çatışmaların tırmanmasıyla boğazın kapalı ilan edilmesinden bu yana, konteyner sevkiyatı yönlendirmeleri %360'tan fazla arttı.

Günlük rota değişiklikleri ortalama 218 sevkiyattan yaklaşık 1.010'a fırladı. 5 Mart tarihinde 2.363 yönlendirme kaydedilerek bölgede şimdiye kadar gözlemlenen en yüksek seviyeye ulaşıldı.

project44, Hindistan'ın başlıca limanlarında, yön değiştiren kargo hacminin artması ve nakliye şirketlerinin hat taşımacılığı programlarını yeniden düzenlemesi nedeniyle önemli program aksaklıkları yaşandığını bildirdi. Mundra'da kalkış gecikmeleri %72 (yaklaşık 11 gün) artarken, varış gecikmeleri %27 artarak 49 güne ulaştı. Bu arada, Navi Mumbai'de kalkış gecikmeleri %118 (yaklaşık 13 gün) ve varış gecikmeleri %16 (yaklaşık 22 gün) arttı.

Hürmüz'ün kapanması, Kızıldeniz krizinden farklı olarak alternatif bir rotası olmadığı için daha kritik görülüyor. Dünyanın en yoğun konteyner merkezlerinden biri olan Cebel Ali de dahil olmak üzere birçok büyük Körfez limanıyla bağlantı tamamen kesilmiş durumda.

Taşıyıcılar yeni rezervasyonları durdurdu, gemileri güvenli sulara çekti ve programlarını erişilebilir limanlara göre yeniden yapılandırıyor. Hindistan'daki ana geçiş noktalarında ciddi takvim aksamaları yaşanıyor.

Analistler, yönlendirme hacimleri mart başındaki zirveye göre biraz azalsa da, gelen kargo akını nedeniyle diğer limanlarda sıkışıklık, bekleme süreleri ve takvim bozulmalarının artacağı konusunda uyarıyor. Savaş riski sigorta maliyetleri yükselmeye devam ederken, normal geçişlerin ne zaman başlayacağına dair net bir takvim bulunmuyor.