Hindistan Donanması, üçüncü yerli uçak gemisi için çalıştıklarını duyurdu.

Hindistan INS Vikramaditya ve INS Vikrant adında 2 adet uçak gemisine sahiptir. Bu bağlamda ilk gemi, 2022 yılının Eylül ayında Hindistan Donanması tarafından görevlendirilmiştir.

Times of India tarafından yayımlanan bir rapora göre Hindistan Donanması, hükümete resmi olarak üçüncü bir yerli uçak gemisinin inşasını önerdi. Bununla birlikte maliyeti 40.000 crore olduğu tahmin edilen bu geminin Cochin Tersanesi’nde (CSL) inşa edilmesi planlanıyor.

Konuyla ilgili olarak Hindistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, “INS Vikrant’ın tekrarı olacak üçüncü bir uçak gemisi için çalışıyoruz. Uçak gemisi inşa etme konusunda çok fazla uzmanlık ortaya çıktı.”  ifadelerini kullanıldı.

INS Vikrant uçak gemisi

Muzaffer ve cesur anlamına gelen Vikrant uçak gemisinin çelik kesme töreni 2005 yılında yapılmıştı. Bununla birlikte geminin inşası için gerekli kaliteli çelik, savunma Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı (DRDL) ile Hindistan Donanması iş birliği içinde Steel Authority of India Limited (SAIL) tarafından geliştirilmiştir. Gemi inşaatının ilk aşaması ise 2013 yılı Ağustos ayında gemi başarıyla suya indirildiğinde tamamlanmıştır.

Limandaki geminin sevk ekipmanının ve sistemlerinin hazır olup olmadığı geçtiğimiz yıl test edilmişti. Ayrıca Vikrant, 2021 yılı Ağustos ayından bugüne kadar, geminin performansı, tepkisi de dahil olmak üzere, geminin çeşitli operasyon koşullarına, manevra denemelerine, ana sevk sistemine, Güç Üretimi ve Dağıtımına (PGD), geminin Seyrüsefer ve Haberleşme sistemlerine, sevk makinelerinin dayanıklılık testleri gibi deniz denemelerinin birden fazla aşamasını tamamladı.

262 m uzunluğunda ve 62 m genişliğinde Vikrant, tam yüklendiğinde yaklaşık 43000 ton deplasmana sahiptir. Ayrıca maksimum 28 Knot hıza ulaşabilen gemide, yaklaşık 2200 bölme bulmaktadır. Bununla birlikte taşıyıcı, makine operasyonları, gemi navigasyonu ve beka için çok yüksek derecede otomasyon ile tasarlanmıştır. Vikrant, 30 uçaktan oluşan bir hava filosunu bünyesinde barındırabilmektedir. Diğer yandan STOBAR olarak bilinen yeni bir uçak operasyon modunu kullanan gemi, uçakları fırlatmak için bir ski-jump ve iniş yapan uçakları yakalamak için bir dizi “tutucu tel” ile donatılmıştır.

Genel Özellikleri

Uzunluk: 262,5 metre

Genişlik: 61,6 metre

Yükseklik (Omurgadan direğe): 61,6 metre

Deplasman: yaklaşık 42.800 ton

Hız (Max/Seyir): 28/18 knot

Uçuş Güverte alanı: 12.500 metre kare

Tahrik: GTs – 22MWx4, DAs – 3MWx8

ABD'den Husi ve İran petrol sevkiyatıyla bağlantılı gemilere yaptırım ABD'den Husi ve İran petrol sevkiyatıyla bağlantılı gemilere yaptırım

Menzil: 7500 deniz mili

Silahlar: 32xMRSAM, AK630 CIWS

Pist: İniş (191 metre), uzun kalkış (203 metre), kısa kalkış (145 metre)

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi