Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği, Seçimli Olağanüstü Genel Kurulu’nu 12 Aralık Perşembe günü gerçekleştirdi. Genel Kurul’da Mustafa Muhtaroğlu başkanlığa seçilirken başkan yardımcılığına da Hasan Çemrek seçildi.
Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği (GYİD) Başkan Yardımcısı Hasan Çemrek, göreve gelmesinin ardından 7DENİZ’e açıklamalarda bulundu.
2001 yılında kurulan Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği’nin Türkiye’de gemi yakıt ikmal sektörünün ilk ve tek temsilcisi olarak önemli bir misyon üstlendiğini belirten Çemrek, “23 yıllık tarihimizde sektöre yön veren adımlar atarak hem yerel hem de uluslararası platformlarda öncü bir rol oynadık. Bugün, derneğimiz 60 üyesiyle sektörün tüm oyuncularını bir çatı altında toplamayı başarmış, Türkiye’nin denizcilik alanındaki gücünü ve potansiyelini dünyaya tanıtma hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.
“Derneğimiz kurumsal hafızasıyla fark yaratıyor”
“Derneğimiz, yalnızca temsil gücüyle değil, sektöre kazandırdığı kurumsal hafıza ve bilgi birikimiyle de fark yaratmaktadır” diyen Çemrek, “Üyelerimiz, yıllardır sektörde yüksek liyakati ve tecrübesiyle bilinen, gemi yakıt ikmali konusunda uzman profesyonellerden oluşmaktadır. Bu güçlü yapı, sektörel dayanışmayı ve gelişimi desteklerken, benzer yapılar için de ilham kaynağı olmuştur” ifadelerini kullandı.
Derneğin 2002 yılında düzenlediği ilk Istanbul Bunker Conference’ın dünya çapında bu alanda gerçekleştirilen öncü etkinliklerden biri olarak tarihe geçtiğini hatırlatan Başkan Yardımcısı Çemrek, “Üst üste 8 kez düzenlediğimiz bu konferans, gemi yakıt sektöründe global bir marka haline gelmiştir. 26-27 Mayıs 2025 tarihlerinde Çırağan Sarayı’nda düzenlenecek olan 9. konferansımızla bu geleneği güçlü bir şekilde devam ettirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
“Birlikte çalışarak sağlam bir temel oluşturacağımıza inanıyoruz”
Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği olarak, üyelerinin tamamını sürece dâhil ederek, ortak akıl ve iş birliği temelinde hareket etmeye büyük önem verdiklerini dile getiren Çemrek şöyle konuştu: “Oluşturduğumuz komiteler ve ortak çalışma grupları, her bir üyemizin derneğin bir parçası olduğunu hissedeceği kolektif bir anlayışı temsil etmektedir. Amacımız, üyelerimizin bilgi birikimi ve tecrübesinden faydalanarak geleceğimizi inşa edecek güçlü bir kurumsal hafıza oluşturmak. Her bireyin katkısıyla şekillenecek bu yapı, derneğimizin sektörümüzdeki lider rolünü daha da ileriye taşıyacaktır.
Kapsayıcı bir yönetim anlayışıyla, hem sektörel dayanışmayı artıracak hem de ülkemizin denizcilik alanındaki rekabet gücünü yükseltecek büyük başarılar elde edeceğimizden eminim. Birlikte çalışarak, yalnızca bugün için değil, gelecek nesiller için de sağlam bir temel oluşturacağımıza inanıyoruz.”
Derneğin girişimleriyle İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda kurulan 13 No’lu Komite’nin, sektörün kamusal alanda daha etkin temsil edilmesine olanak sağladığını kaydeden Hasan Çemrek, “Bugüne kadar pek çok üyemiz ve yönetim kurulu üyemiz, Deniz Ticaret Odası’nın yönetim organlarında aktif görev almıştır. Halen 4 üyemiz bu platformlarda sektörümüzü temsil etmektedir. Ayrıca geçmiş dönem başkanlarımız ve üyelerimiz, Uluslararası Bunkerciler Birliği (IBIA) gibi global organizasyonların yönetiminde yer alarak Türkiye’yi başarıyla temsil etmişlerdir” dedi.
“SECA düzenlemeleri sektör için dönüm noktası”
Mayıs 2025 itibarıyla Akdeniz’de devreye girecek olan SECA (Kükürt Emisyon Kontrol Alanı) düzenlemelerinin sektör için bir dönüm noktası olduğunun altını çizen GYİD Başkan Yardımcısı sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul hâlihazırda Akdeniz’in ikinci en büyük yakıt ikmal kapasitesine sahip ve dünyanın en güvenilir ikmal noktalarından biri olarak öne çıkmaktadır. Bu yeni süreçte İstanbul’un pozisyonunu güçlendirerek, Akdeniz’in en stratejik ikmal merkezi haline getirmek için çalışmalarımıza hız kazandırmış bulunuyoruz.
Dünya denizcilik sektörü dijitalleşme ve yapay zekâ gibi teknolojilerle dönüşüm geçirirken, bizler de bu değişim rüzgârını bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Türkiye’nin gemi yakıt ikmal sektörünü global ölçekte rekabetçi bir noktaya taşımak için teknolojiyi bir araç olarak kullanıyor, dijitalleşmenin getirdiği konforu rekabet avantajına dönüştürmeyi hedefliyoruz.”
“Devlet kurumları ve meslek örgütleriyle entegre kalkınma modeli oluşturulmalı”
“Denizcilik sektöründen daha fazla pay alabilmek adına, 7/24 kesintisiz hizmet sunma kapasitesine sahip olmamızın yanı sıra, devlet kurumları ve meslek örgütleriyle entegre bir kalkınma modeli oluşturmanın kritik olduğuna inanıyoruz” diyen Çemrek, bu kapsamda sorunları ortak akılla çözerek, katma değer yaratan projelere imza atmayı sürdüreceklerini ifade etti.