Bloomberg tarafından derlenen gemi takip verilerine göre Fransa bu yıl şimdiye kadar Moskova'dan, tedarikin başladığı 2018'den bu yana geçen tüm yıllardan daha fazla LNG aldı. Özellikle Belçika sınırı yakınlarındaki Dunkirk terminaline yapılan teslimatlar arttı.

Genel artış, Avrupa'nın Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki devasa Yamal LNG tesisinden gelen kargolar için ne kadar cazip bir yer olmaya devam ettiğini gösteriyor. Bunun nedeni TotalEnergies SE, Naturgy Energy Group SA ve Alman Securing Energy for Europe GmbH gibi şirketlerin yaptığı uzun vadeli sözleşmeler.

Bölge Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltsa da, Kremlin'in 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ülkeye giden boru hatlarının çoğunun kesilmesinin ardından, blok boşluğu doldurmak için LNG'ye ağırlık verdi. Avrupa Birliği şu ana kadar doğalgazı Rusya'ya uyguladığı yaptırımların büyük ölçüde dışında tuttu.

Fransa'ya inen Rus LNG'sinin gerçekte ne kadarının orada tüketildiği belli değil. Sıvılaştırılmış yakıt yeniden gaz haline getirilip şebekeye girdiğinde, moleküller karışıyor ve Avrupa'daki diğer ülkelere serbestçe akıyor.

Fransız enerji bakanlığı sözcüsü “Fransa metan terminalleriyle LNG ithalatçısı haline geldi ve bu LNG'nin bir kısmı daha sonra kullanıldığı Doğu Avrupa ülkelerine gönderiliyor” dedi. Özel şirketlerin yakıtı ithal ettiğini de sözlerine ekleyen bakanlık sözcüsü, “bu tür kararları ne devletlerin ne de Avrupa Birliği'nin verdiğini” belirtti.

Fransa, şeffaflığı artırmak ve Moskova'nın yakıt tedarikine olan bağımlılığı aşamalı olarak ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için Rus LNG ithalatının daha sıkı takip edilmesi çağrısında bulunan birkaç AB üyesi ülke arasında yer alıyor.

Rus LNG'sindeki artış, Fransa'nın toplam süper soğutulmuş yakıt ithalatı azalırken bile gerçekleşiyor. Bu durum, LNG tedarik etmenin yüksek maliyetleri, diğer bölgelerdeki alıcılardan gelen daha fazla talep ve kıtadaki endüstriyel tüketimin zayıflaması nedeniyle Avrupa genelinde daha geniş bir modelin parçası.

Rusya'nın Gazprom PJSC şirketinin enerji krizinin zirvesinde Almanya tarafından kamulaştırılan eski bir ticaret birimi olan SEFE, eylül ayında yaptığı açıklamada, selefinden miras kalan uzun vadeli bir sözleşmeyi yeniden yürürlüğe koyduktan sonra Dunkirk'te boşaltma yapıyor.
Şirket sözcüsü Jan-Peter Haack e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, SEFE'nin Dunkirk'e ithal ettiği tüm LNG'nin Fransa ve Belçika'daki merkezlere satıldığını söyledi. Haack, “SEFE hiçbir zaman Rus LNG'sini Almanya'ya teslim etmedi ya da teslim etmeye teşebbüs etmedi" dedi.

SEFE'nin Yamal LNG'sini satın almak için bir sözleşmesi yani Rus tedariki için ödeme yapması gerekiyor ve Gail India Ltd'ye yakıt teslim etmek için ayrı bir sözleşmesi var. Nakliye maliyetlerini optimize etmek için Yamal kargolarını Avrupa'ya gönderirken Hindistan'daki alıcı için başka kaynaklar buluyor. Bu durum, Orta Doğu'daki çatışmalar nedeniyle Kızıldeniz'in fiilen kapalı olduğu bir dönemde gerçekleşiyor.

Almanya Ekonomi Bakanlığı sözcüsü “LNG satın alınmazsa, Rusya LNG'yi dünya piyasasında tekrar satabilir ve böylece aynı LNG hacimleri için ikinci kez gelir elde edebilir. Bu nedenle sözleşme, Rus tarafının avantajını mümkün olduğunca düşük tutmak amacıyla yerine getiriliyor” dedi.

İspanya ve Belçika da Rusya'dan LNG akışının halen güçlü olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Avusturya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti gibi bazı orta Avrupa ülkeleri de Rusya'dan boru hattı akışları aldılar, ancak tedarikler için bir transit yıl sonunda sona eriyor.

Gazprom, enerji şirketi OMV AG ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle Avusturya'ya doğrudan sevkiyatı kestikten sonra bile şimdilik Ukrayna üzerinden Avrupa'ya normal seviyelerde gaz göndermeye devam ediyor.

Mart ayında AB, Rus LNG kargolarının Avrupa limanlarında aktarılmasına yasak getirmeye başlayacak. Bu hamlenin Rusya'dan gelen daha fazla LNG'yi Avrupa'da tutması bekleniyor.

Buğday ihracat vergileri Rusya'dan sevkiyatları yavaşlatabilir Buğday ihracat vergileri Rusya'dan sevkiyatları yavaşlatabilir

Kaynak: Bloomberg