Kültür ve Turizm Bakanlığınca 15 yıl aradan sonra düzenlenen, turizmin yeni yol haritasında belirleyici olacak ˮ3. Turizm Şurasıˮnın sonuç raporunda, düğün ve lüks turizmi ile ilgili atılması gereken adımlara ilişkin öneriler sıralandı.
Edinilen bilgilere göre, 1-3 Kasım tarihlerinde yapılan ve turizm sektörü temsilcilerinden akademisyen ile bürokratlara kadar geniş bir katılımla gerçekleştirilen ˮ3. Turizm Şurasıˮnın sonuç raporu tamamlandı.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuşʹun, ˮTurizmde 3. hamle dönemiˮ olarak tanımladığı ve belirlenen önerilerin de yeni stratejik hedefler olarak ön plana çıkacağını vurguladığı şuranın sonuç raporunda, konu alanlarına göre 13 ayrı komisyondan çıkan kapsamlı önerilere yer verildi.
Yakın dönemde kitap olarak basılması planlanan raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanʹın geçen yıl ˮKomşunu Al Gelˮ kampanyası ve gurbetçi vatandaşları düğün, nişan, sünnet gibi özel törenlerini Türkiyeʹde yapmaya davet etmesiyle gündeme gelen ˮdüğün turizmiˮ başlığı da yer aldı.
Hint düğünleri için ˮBollywoodˮ önerisi
Bakanlık bürokratları, turizm sektörü temsilcileri ve akademisyenlerin ortak görüşleriyle hazırlanan raporun ˮdüğün turizmiˮ bölümünde, önde gelen düğün organizatörlerinin Türkiyeʹde ağırlanması ve bu yolla yerinde tanıtımın yapılması gerektiği ifade edildi.
Düğün turizmine yönelik kapsamlı bir tanıtım programının oluşturulması önerisi getirilen raporda, başta Hindistan olmak üzere Pakistan, İran, Lübnan, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin düğün turizminde hedef pazarlar olarak değerlendirilmesi önerisinde bulunuldu.
Bakanlık koordinasyonunda Türkiye ve Hindistanʹdan firmalar ile Hindistanʹda bu konuda reklam ve ilan çalışması yapılması, bölgelerin sadece düğünde turizm odaklı tanıtım filmlerinin ve materyallerinin hazırlanması, Bollywood ve Hindistanʹın popüler sporlarından kriket yıldızları ile tanıtım etkinliklerini düzenlenmesi de rapordaki öneriler arasında yer aldı.
Hindistanʹda yayımlanmak üzere bazı Hint filmlerinin Türkiyeʹde çekilmesine destek olunması, Türkiyeʹnin hizmet, kalite ve fiyat dengesine, düğün turizmine uygun ultra lüks tesislerine, Hindistan ve diğer düğün turizmi ülkeleri ile ortak kültürüne, yeme alışkanlıklarına, diğer rekabet avantajı olan hususlara vurgu yapılması istendi.
Makul fiyat önerisi
Düğün turizminin geliştirilmesi için tarifeli ve charter tipi uçak seferlerinde yaşanan sorunların çözülmesi, Hindistanʹdan catering firmalarıyla anlaşma yapılması ile saray ve benzeri alanlara yönelik düğün talepleri kapsamında düğün mekanları tarafından makul fiyat istenilmesinin sağlanması gerektiği kaydedildi.
Düğün katılımcılarının vizeleri açısından bazı kolaylıkların tanınması ile düğün harcamalarının KDVʹden muaf tutulması, Ekonomi Bakanlığınca düğün turizmi teşvik belgesinin düzenlenmesi gibi dikkat çekici düşünceler de raporda yer buldu.
ˮLüks Türkiyeˮ imajı
Raporun ˮlüks turizmˮ ile ilgili bölümünde de bu destinasyonlarda yerli ürün ve markaların desteklenmesi, yerel yönetimlerle birlikte çalışılması, bölge halkı ve esnafın bilgilendirilmesi, eğitilmesi üzerine çalışmalar yapılması gerektiği önerisi ön plana çıktı.
Ayrıca hedeflenen destinasyonlara THY tarafından doğrudan uçuşların konulması, lüks turizme hizmet edebilecek rehber ve elemanlara ilave eğitim verilmesi, ˮlüks araçˮ ile ulaşıma düzenleme getirilmesi ile Türkiyeʹnin sanatçı ve oyuncularının katılımıyla ˮLüks Türkiyeˮ imajının yaratılması önerisinde bulunuldu.
7DENİZ