İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın mart ayı meclis toplantısı, 7 Mart 2024 Perşembe günü gerçekleştirildi.

Tuzla’da bulunan Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) Deniz Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda, DTO’nun 2023 yılı bilançosu ve kesin hesabı onaylandı.

İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran meclis toplantısında yaptığı konuşmada 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremlerinin üzerinden 1 yıl geçtiğini belirterek depremin hemen ardından kalıcı konut yapımına katkı sağlamak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce (TOBB) başlatılan “İş Dünyası Konut Seferberliği Kampanyası”na, İMEAK Deniz Ticaret Odası merkez ve tüm şubeleri adına 75 milyon TL destekle katılmaya yönetim kurulu tarafından karar verildiğini hatırlattı.

“100 adet yeni konut yapımını biz üstleneceğiz”

“Geçtiğimiz günlerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında Kalıcı Deprem Konutları Bağış Protokolüne son şekli verilerek imzalanmıştır” diyen Kıran sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuyu bu sabah yaptığımız yönetim kurulu toplantısında tekrar değerlendirdik ve odamız adına yapılacak deprem yardımı tutarını toplam 150 milyon TL’ye çıkarmaya karar verdik. Netice itibarıyla bölgede 100 adet yeni konut yapımını biz üstleneceğiz. Böylece şubemizin bulunduğu İskenderun’da depremden etkilenen hak sahibi üyelerimiz ve personelimiz başta olmak üzere tüm depremzedelerin yaralarının sarılmasına güçlü bir destek verirken, afetzedelerimizin yeniden sıcak yuvalarına kavuşmalarına önemli bir katkı sağlamış olacağız.”

Başkan Kıran, ekonomiye ilişkin yaptığı değerlendirmede yılın son çeyreğinde yüzde 4 olarak gerçekleşen büyüme rakamıyla beraber yılın tamamının yüzde 4,5 büyüme ile kapatıldığını söyledi. 2023 yılı büyüme rakamlarına bakıldığında tarımda yıllık bazda yüzde 0.2 gerileme olduğunu, sanayide ise yüzde 0.8’lik bir büyüme gerçekleştiğini ifade eden Başkan Kıran, tarımdaki gerilemenin gıda enflasyonu ile mücadelede arzı artırmaya yönelik daha güçlü büyüme oranlarına ihtiyaç olduğunu hatırlattığını kaydetti.

Tanker siparişleri önceki yıla göre yüzde 32 arttı Tanker siparişleri önceki yıla göre yüzde 32 arttı

Tamer Kıran ekonomiye ilişkin değerlendirmelerini şu sözlerle sürdürdü:

“Enflasyona göre sınırlı artış gösteren döviz kurlarının da etkisi ile kişi başına gelirimizin de 13 bin doları aştığı anlaşılıyor. Ulaştığımız bu yeni rekor rakamlar elbette sevindirici ve ekonomimizin potansiyelini göstermek açısından da önemli bir sinyal veriyor. Önümüzdeki süreçte büyümede yakalanan bu ivmenin sürdürülebilirliği en önemli konulardan birisi olacak. Enflasyonla mücadeleyi artırdığımız süreçte büyümenin kompozisyonunda iç talebi daha hissedilir bir ölçüde yavaşlatmak ve bunun yerine ihracat ile yatırımları koymak sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmek ve enflasyonla mücadeleyi kazanmak açısından büyük önem arz ediyor.

Şubat ayı enflasyon rakamları beklendiği gibi yüksek geldi. Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) aylık artış %4,53 olurken, yıllık artış %67,07 seviyesine ulaştı. 2 aylık enflasyon yüzde 11,54 oldu. Yıl sonu TCMB tahmininin yüzde 36 olduğunu düşünecek olursak yılın kalan on ayda yüzde 24 oranında bir enflasyonu yakalamak gibi iddialı bir oran karşımızda duruyor. Sektörel bazda enflasyonun seyrine baktığımızda, onca çabaya rağmen gıda sektörü enflasyonunun yüksek seyretmesi önümüzdeki süreçte de enflasyonla mücadelede önemli bir risk oluşturmaya devam ediyor. Hizmet sektörlerinin yüksek oranlı artışları fiyatlama davranışlarında henüz istenilen bir noktada olmadığımızı da gösteriyor. Önümüzdeki üç ay boyunca yıllık artışın sürmesini, haziran ayından itibaren düşüşe geçmesini bekliyoruz. Bu düşüşün gücü ve boyutu büyük oranda para ve maliye politikasının sıkılaşma boyutuyla da alakalı olacaktır.”

Tamer Kıran, küresel ekonomiye bakıldığında gelecek yıl büyüme tahmininin yüzde 3,2 olarak beklendiğini belirtti.

Kıran, Baltık Kuru Yük Endeksinin şubat ayında yükseliş eğiliminde olmasının, küresel satın alma yöneticileri endeksinin şubat ayında 50’nin üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürmesinin küresel ekonomide bir resesyona değil toparlanmaya doğru gidildiğinin önemli göstergeleri olduğunu ifade etti.

“Sektörün sorunlarını dile getirdik”

Konuşmasında şubat ayı faaliyetlerine ilişkin bilgiler veren Kıran 29 Şubat’ta düzenlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’na katıldıklarını söyledi.

Toplantıda denizcilik sektörüne ilişkin sorunların TOBB Denizcilik Sektör Meclisi Başkanı ve DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Düzgit tarafından dile getirdiğini belirten Tamer Kıran, reel sektör firmalarının krediye erişimde yaşadığı zorlukların en çok dile getirilen sorunların başında yer aldığını belirtti.

Kıran, Türk deniz ticaret filosunun desteklenmesi ve geliştirilmesi kapsamında ticaret filosunun yenilenmesi için destek sağlanması, denizcilik sektörü için ihtisas bankası görevlendirilmesi ihtiyacı, gemi inşa sanayisinde yurt dışından alınan gemi siparişlerinde teminat mektubu sorunu ve döviz kredisi kullanımının sınırlandırılması konularındaki sorunları ilettiklerini söyledi.

Kıran’dan 8 Mart mesajı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin de konuşan Kıran, ülke nüfusunun yarısını oluşturan kadınların, ülke kalkınması için de tartışılmaz bir potansiyel olduğunu vurguladı. Kadının işgücüne katılamadığı bir ülkenin kalkınmasından bahsetmenin mümkün olmadığını belirten DTO Başkanı, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

Kıran 10 Mart'ı 11 Mart'a bağlayan gece başlayacak olan Ramazan ayı için de “Güzelliklerle dolu olan rahmet ve mağfiret ayının kalplerimizden sevgiyi, sofralarımızdan bereketi, evlerimizden huzur ve saadeti eksik etmemesini temenni ediyorum” dedi. 

Mustafa İnsel: Denizcilik en az emisyon yaratan taşımacılık türü”

Kıran’ın ardından DTO Yönetim Kurulu Danışmanı Prof. Dr. Mustafa İnsel de “İklim Değişikliği Tedbirlerinin Denizcilik Sektörüne Etkileri” başlıklı sunum yaptı,

İnsel, sunumunda, “Fosil yakıtların ortaya çıkardığı gazların yakılması sıcaklığı artırmaya başlıyor. BM bir çerçeve anlaşması çıkardı. Sera gazlarının salınımının net olarak sıfırlanacağı ilan edildi. Türkiye de bunu ilan etti. Ulaşılması çok zor görülen bir hedef. Türkiye’nin verdiği bir taahhüt var. Denizcilik yük taşımacılığı içinde en az emisyon yaratan taşımacılık türü. Denizcilik sektörü olarak bunu anlatmak zorundayız” diye konuştu.

“Gemi transferinde güvenli koşullar sağlanmalı”

İnsel’in ardından Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Muhammer Arslantürk, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Arslantürk, IMO’nun hazırladığı kılavuz kaptan transferine ilişkin dikkat çeken bir animasyon filmi eşliğinde konuşmasını gerçekleştirdi. Gemi insanlarının transferi sırasında ya sakatlandığı ya da ölümle sonuçlanan kazalar geçirdiğini belirten Arslantürk, 1 ay önce bir gemiye kılavuzluk hizmeti sırasında çarmıha çıkarken denize düşerek hayatını kaybeden Kılavuz Kaptan Oğuz Kök’ü andı. Arslantürk, “Benzeri bir kazanın bir daha yaşanmaması ve gemi transferine maruz kalacak denizcilere daha güvenli çalışma koşullarının ve gemi transferinin sağlanması için sektörümüzün bütün unsurlarına gereken önlemlerin alınması için sorumluluk yüklemektedir” dedi.

Arslantürk’ün ardından Meclis Üyesi Kaptan Semih Dinçel de navlun piyasalarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi