Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2011-2014 arasında 9ʹu sabit şamandıra olmak üzere 70 deniz otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurdu. Bu yıl denize indirilen 5 sabit şamandırayla sayı 75 oldu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, denizcilik sektörüne sunulan meteorolojik ürün ve hizmetlerin kalitesini artırmak için 2011ʹde başlattığı Meteorolojik Gözlem Ağının Genişletilmesi Projesi kapsamında, yüksek teknoloji ürünü sistemleri kurmaya devam ediyor.
Bu sistemler, deniz ulaşımından balıkçılığa kadar sektöre büyük katkı sağlıyor, güvenli deniz yolu ulaşımı için önemli bilgiler üretiyor.
Sistemle, denizdeki rüzgar hızı ve yönü, sıcaklık, nem, deniz suyu sıcaklığı, basınç, dalga yüksekliği, dalga periyodu ve yönü, akıntı hızı ve yönü gibi denizcilik faaliyetlerinde gereken bilgiler elde ediliyor.
Bu bilgiler, tahminlerin hazırlanması ve kuvvetli meteorolojik hadiseler için yapılan erken uyarılara da önemli katkı sağlıyor.
Ülkede 2011-2014 arasında kurulan 70 deniz otomatik meteoroloji gözlem istasyonuna ilave olarak, bu yıl da meteorolojik maksatlı sabit şamandıraları denize indirme çalışmaları tamamlandı.
Bu kapsamda, 5 sabit şamandıra sisteminden ilki Samsun Limanı açıklarına kurularak denize indirildi. İkinci sabit şamandıra sistemi de İstanbul Boğazı Karadeniz çıkışı kuzey yaklaşım bölgesinde, martta denize indirilerek hizmete alındı.
Çanakkale Zaferiʹnin 100. yıl dönümünde, Çanakkale Boğazıʹna bir başka mühür olarak üçüncü şamandıra kuruldu. Yine martta Antalya, nisanda Mersinʹin Taşucu açıklarına kurulan sistemlerin işletmeye alınmasıyla, şamandıraların denize indirilme işlemleri tamamlandı.
Yüksek frekanslı deniz radarı için de kullanılacak
Proje kapsamında, İstanbul Boğazı Karadeniz çıkışındaki sabit şamandıra, Türkiyeʹde ilk kez kullanılan ve 2013ʹte boğazın iki yakasında kurulan yüksek frekanslı deniz radarlarından elde edilen verilerin doğrulanmasına katkı sağlayacak.
Yüksek frekanslı deniz radarı, daha geniş alanda ölçümler yapabiliyor. Bu ölçümlerden elde edilen bilgiler, tahminlerin hazırlanmasının yanı sıra balıkçılık, deniz ulaşımı, deniz kirliliğinin izlenmesi, arama-kurtarma ve kıyı güvenliği gibi faaliyetlerde kullanılarak, karar vericiler ve vatandaşlar için önemli faydalar sağlıyor. Ölçümlerle, yolculuk güzergahında denizcilere halihazır deniz durumuyla ilgili anlık bilgiler sunuluyor.
7DENİZ