Denizcilik sektörünün temsilcileri, yüksek vergiler nedeniyle Türk sahipli ama yabancı bayraklı olan yatların, yerlileşmesi için kalıcı çözüm bekliyor.
Sahibi Türk vatandaşı olan ancak ağır vergi yükü nedeniyle yabancı bayrak taşıyan yat ve teknelerin Türk bayrağına geçişi için teşvik bekleniyor.
Devletin, bu konuya 2009ʹda çözüm bulmaya çalıştığını ama başarılı olamadığını belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Üyesi Nejat Ece, sıkıntıları şöyle anlattı:
Uluslararası literatürde olmayan bir durum var; ‘yabancı bayraklı Türk sahipli tekne’ tanımı. Yönetmeliğe göre bu tür tekneyle 5 yıl Türkiye’de kalmahakkına sahipsiniz. Türkiye’yi bir kere terk edip gelirseniz 5 yıl daha kalma hakkınız var. Üstelik vergi ödemiyorsunuz.
Buna karşın yabancı bir tekneyi alıp Türk bayraklı yapmak isterken verdiğiniz paraÖTV ve KDV ile katlanıyor. 2,5 katına kadar fiyat farkı var. Ayrıca Türk bayrağına geçtikten sonra boylarına göre devlete MTV ödüyorlar. İnsanlar bundan kaçıyor.
Maliyet ucuzlamalı
Maliye ve Ulaştırma bakanlıklarının ciddi çalışma yaparak özendirici olmasını talep eden Ece, ˮÖrneğin yerli imalatçılar teşvik edilerek ucuz ve kaliteli mal sunumu gerçekleştirilmeli. Yabancı bayrakla gelecekse de Türk bayrağına geçmesi için kalıcı ve inandırıcı çözümü sağlanmalı. Bürokrasi azaltılmalıˮ dedi.
Hedef 60 bin tekneydi
Türk sahipli yabancı bayraktaki yatların Türk bayrağına geçmeleri için 2009 yılında geçici bir düzenleme getirildi. Buna göre yüksek vergiler yüzünden yabancı bayrak takan Türk yat sahiplerine yüzde 27,4 yerine yüzde 1 vergiyle ruhsat alabilme imkanı sunuldu.
Böylece yaklaşık 60 bin tekne kayda alınarak ekonomiye yılda 50 milyon dolarlık katkı sağlanacağını hesapladı. Ancak bu indirimlerin süresiz olması beklenirken, devlet 30 Kasım’a kadar uygulama kararı aldı.
7DENİZ