Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırmaya göre, 2020 yılında deniz yakıtlarına getirilen yeşil düzenlemeler sülfür dioksit (SO2) kirliliğinde önemli bir azalmaya yol açtı, ancak aynı zamanda okyanusu daha sıcak hale getirmiş olabilir.

Maryland Üniversitesi'nden Tianle Yuan liderliğindeki araştırma ekibine göre, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün deniz kirliliğiyle mücadeleye yönelik düzenlemeleri gemi sahiplerini yakıttaki kükürt oranını %3,5'ten %0,5'e düşürmeye zorlayarak SO2 emisyonlarında %80'lik bir azalmaya yol açtı. Ancak SO2 önemli bir kirletici olmasının yanı sıra, bulutları 'aydınlatan' ve güneş ışınlarını uzaya geri yansıtan aerosoller oluşturarak küresel ısınmayı da maskeliyor.

Araştırmacılar, Communications Earth & Environment dergisinde yayınlanan makalede, SO2 yakıt standartlarının 2020 yılına kadar gezegenin toplam net ısı tüketiminin yüzde 80'inden sorumlu olabileceğini ve özellikle yoğun nakliye yolları üzerinde belirgin bir etkiye sahip olabileceğini tahmin ediyor.

İklim bilimciler SO2 azaltımının geçen yıl okyanus sıcaklıklarının rekor kırmasında potansiyel bir etken olduğunu tespit ettiler. Bazıları da dünya genelinde hava kirliliğinin azaltılmasının küresel ısınmayı hızlandırmış olabileceğini öne sürüyor. Edinburgh Üniversitesi Edinburgh İklim Değişikliği Enstitüsü Direktörü Stuart Haszeldine.“, SO2'nin soğutma etkisi iyi bilinmektedir. Son 2.000 yıl içinde SO2 yayan birkaç büyük volkanik patlamanın bir sonucu olarak bölümler belgelenmiştir" dedi.

Araştırmada yer almayan Haszeldine, 'küresel sıcaklıklar üzerindeki etki hakkında kesin tahminlerde bulunmak zor olsa da, eğilimin çok açık, son derece endişe verici ve çok önemli olduğunu' sözlerine ekledi.

Uraloğlu: İstanbul Boğazı'nda 416 milyon ton yük taşındı Uraloğlu: İstanbul Boğazı'nda 416 milyon ton yük taşındı

Ancak diğer bilim insanları, araştırmanın IMO'nun yakıt politikasının etkisini abartmış olabileceğini açıkladı. İngiltere Ulusal Oşinografi Merkezi'nden Joel Hirschi, “Son zamanlarda sıcaklıkların neden bu kadar yüksek olduğuna ilişkin araştırmalar devam ediyor ve gemilerin yakıtlarındaki kükürt oranının azaltılması, katkıda bulunan faktörlerden sadece biri” dedi.

Editör: Haber Merkezi