Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Tuzlaʹdaki Sedef Tersanesiʹndeki Gemi Uğurlama Töreniʹne katıldı.
Binali yıldırım: ʹİktidara geldiğimizde ilk talimatlarınızdan birisi yakıtların ÖTVʹsinin kaldırılması oldu. 5 milyar tutarında bir teşviği 14 yıldır denizcilik sektörünü veriyoruz. Bunun semeresini de gördük. Yılda denizden yolcu taşımacılığı 165 milyona çıktıʹ açıklamasında bulundu.
İşte Başbakan Yıldırımʹın konuşmasından satırbaşları:
Dünya nüfusunun 5ʹte birinin hala elektriğe ulaşamadığını düşünürsek çok önemli sosyal sorumluluğu da yerine getiriyor. Burada yapılan gemiler insanların en temel ihtiyaçlarını karşılıyor.
Türkiye son 14 yılda, bir Türkiyeʹyi üçe katlamadı, küresel dış yardımlarda da dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasına girdi. 3 milyar dolar kadar destek oluyor, onların sorunlarının azalması için katkı sağlıyor.
Denizcilik sektörünün dünyadaki küresel krizden en fazla etkilenen sektör. Dünya ticaretindeki daralma en önce denizcilik sektörünü etkiliyor. Türkiyeʹnin gemi inşaat sektörü krizden çıkabilecek yolları geliştirmeyi başardı. Bütün sektörün hareketliliğini devam ettiren, denizcilik sektörümüze teşekkür ediyorum.
Biz de bu kriz sürecinde bazı tedbirleri alıyoruz. Üç önemli karar aldık. Uluslararası gemi siciline kayıttan dolayı sıkıntılar vardı. Armatörlerimizin kayıtlarıyla ilgili sorunlarını çözdük. Tersanelerimizin kira sürelerini 49 yıla çıkardık, bunların yıllık kira ödemelerini de indirdik. ʹArtık ben Türkiyeʹnin kıyılarında yabancı bayraklı gemiler dalgalansın istemiyoruzʹ dediniz. Önümüzdeki hafta düzenlememiz yürürlüğe girecek. Artık Türkiyeʹdeki bütün yatların Türk bayrağına geçmesinin önünü açmış olduk.
Son 14 yılda yakıtta ÖTVʹnin kaldırılması talimatını siz vermiştiniz, 2004 yılında yolcu ve yük taşımacılığında bunu uygulamaya başladık. Bunun sıkıntılarını siz belediye başkanıyken biz İDOʹdayken çekmiştik. İktidara geldiğimizde ilk talimatlarınızdan birisi yakıtların ÖTVʹsinin kaldırılması oldu. 5 milyar tutarında bir teşviği 14 yıldır denizcilik sektörünü veriyoruz. Bunun semeresini de gördük. Yılda denizden yolcu taşımacılığı 165 milyona çıktı.
Bugün Türkiye 185 bin gemi adamı yetiştirmiş durumunda. Dünyanın önde gelen ülkelerinin de önüne geçtik, Çinʹden sonra geliyoruz. Gemi adamı yetiştirme konusunda 110 tane eğitim kurumu kurduk. Üniversite, fakülte, meslek okulu, kurslar var.
2016 yılında deniz yoluyla taşınan araç sayısı da 330 bine çıktı. Geçtiğimiz 14 yıl içerisinde Türkiyeʹnin deniz ticaret gücü de 9 milyon ton filomuz varken, 29 milyonun üzerine çıktı. İhracatımızın 3 katına çıkması liman ve filo kapasitemizin bu denli artmasıyla mümkün hale geldi.
2023ʹe giderken iddialı hedeflerimiz var. Denizcilik sektörü de üzerine düşeni yapacak ve Cumhuriyetimizin 100ʹüncü yıldönümüne yönelik adımları birer birer atacağız.
Sosyal sorumlulukta 3 milyon Suriyeli, Iraklı kardeşimizi 6 yıldır misafir ediyoruz. Biz sizden aldığımız talimatla ʹekmeğimizi bölüşürüz ama ülkemizi böldürtmeyizʹ diyoruz. Terör örgütleriyle var gücümüzle mücadele ediyoruz, etmeye devam ediyoruz. Türkiyeʹnin önünde çok güzel yıllar var.
Ekonomimiz üzerinde bir takım spekülasyonlar yapılsa da Türk ekonomisi birçok dünya ekonomisinden daha sağlam, daha güçlüdür.ˮ
7DENİZ