Antalyaʹnın Alanya İlçesiʹnde ressam ve heykeltıraş 43 yaşındaki Osman Ünal, Barbaros Hayrettin Paşaʹnın savaş gemisinin ahşap maketini 3 yılda yaptı.
Alanyalı ressam ve heykeltıraş Osman Ünal, 2004 yılında Hollandaʹnın Rotterdam kentine yaptığı ziyarette gemi maketlerini gördü. Türkiyeʹye döndüğünde Osmanlı gemilerini araştırmaya başlayan Osman Ünal, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait gemilerin resimlerini çizmeye başladı.
Kısa sürede gemi tutkusu oluşan Osman Ünal, araştırmaları sonunda Barbaros Hayrettin Paşaʹnın kaptanlığını yaptığı savaş gemisi Hayrettin Paşa Kalyonuʹnun maketini yapmaya karar verdi. Yapımı 3 yılda tamamlanan, 3 metre genişliğinde ve 1.5 metre boyundaki gemi toplam 25 bin parçadan oluşuyor. Gerçeğinde kullanılan ahşap, ip ve kumaş malzemelerinin aynısıyla üretilen maket gemide, çalışma odası, kütüphane, kamara ve güverte tüm ayrıntılarıyla orijinaline uygun yapıldı.
ʹNEDEN BİZİM DE OLMASINʹ
Yaptığı gemi maketinin hayatının en büyük işlerinden biri olduğunu söyleyen Osman Ünal, ˮRotterdam seyahatimde Hollandalıların efsane gemisi Bataviaʹnın maketini sergilediklerini gördüm. Ben de ˮNeden bizim de bir Osmanlı gemimizin maketi yokˮ diye düşündüm ve Barbaros Hayrettinʹin gemisini yapmaya karar verdim. Önce kitaplarını okudum ve araştırmalar yaptım. Yaklaşık 3 yıl önce de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetiʹnde geminin yapımına başladımˮ dedi.
BİRE BİR AYNISI
Gemiyi gerçeğinin birebir aynısı olarak tasarladığını aktaran Osman Ünal, ˮ3 yıllık çalışmamızın ardından geminin yüzde 85ʹini tamamlamış durumdayız. Yaklaşık 500 yıl önce Barbaros Hayrettinʹin kullandığı 60 metre uzunluğunda 2 bin asker taşıyan gemisinin birebir aynısını yapmaya çalışıyoruz. Şu anda bazı topları, yelkenleri ve 100 Osmanlı askeri kaldı. Onları da kısa zamanda bitirmeyi planlıyoruzˮ diye konuştu.
Yurtdışından birçok alıcının maketi satın almak için kendisiyle irtibata geçtiği anlatan Osman Ünal, dünyada tek olduğunu iddia ettiği maket gemisini yurtdışındaki teklifleri reddederek Türkiyeʹde satmak istediğini kaydetti.
7DENİZ