Uluslararası organize suç örgütleri, Avrupa'nın önemli limanlarında ele geçirilen uyuşturucunun katlanarak artmasının da gösterdiği üzere, AB'nin başlıca limanlarını endüstriyel ölçekte uyuşturucu kaçakçılığı için kullanıyor.

7 Mayıs'ta Almanya, artan uyuşturucu kaçakçılığı tehdidine karşı Güney Amerikalı ortaklarla işbirliğini güçlendirme kararı alan Ağır ve Organize Suçlarla Mücadele Eden Avrupa Ülkeleri Koalisyonu'nun üçüncü bakanlar toplantısına ev sahipliği yaptı.

Hamburg'daki toplantıda ayrıca Avrupa Birliği (AB) lojistik merkezlerinin Brezilya, Peru, Ekvator ve Kolombiya gibi ülkelerden gelen uyuşturucular için giriş noktası olarak kullanılmasını önlemenin daha etkin yolları tartışıldı. Ortaklar ayrıca AB'yi uyuşturucu için kazançlı bir pazara dönüştüren uluslararası suç şebekelerini dağıtmanın daha etkili yollarını bulmak istiyor.

Toplantı, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele yolları aramak üzere ocak ayında kurulan Avrupa Limanlar İttifakı tarafından düzenlendi. Birliğin üyeleri arasında Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda ve İspanya yer alıyor. Toplantıya İsveç, Avrupa Komisyonu, AB kurumları Europol ve Eurojust, Dünya Denizcilik Konseyi ve Güney Amerikalı yetkililer de katıldı.

Kaçak kokain hacmi giderek artıyor. Sadece 2023 yılında Almanya'da 44 ton, Hollanda'da 59 ton ve Belçika'da 116 ton kokain ele geçirildi. Antwerp, Rotterdam ve Hamburg'daki büyük limanlar, yasadışı uyuşturucu ithalatı için Avrupa'ya açılan başlıca kapılar olarak kullanılıyor.

Almanya Federal İçişleri ve İç Güvenlik Bakanlığı verilerine göre sadece Hamburg limanında ele geçirilen kokain miktarı son beş yılda üç kat artarak 2019'da 9,5 tondan geçen yıl 40 tona çıkmıştır.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Derin deniz limanlarımızı artık tonlarca kokain için giriş noktası olamayacak kadar güvenli hale getirmeliyiz. Bugün Hamburg'da toplanmamızın nedeni de bu. Uluslararası düzeyde yakın koordinasyon içinde olmak ve uyuşturucu kartellerine karşı mücadeleyi sürdürmek istiyoruz” dedi.

Koç Holding, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ihalesine giriyor Koç Holding, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ihalesine giriyor

Liman güvenliği ve lojistik merkezlerin dayanıklılığı konularına ağırlık verilen Hamburg'daki toplantı, Faeser'in mart ayında Brezilya, Peru, Ekvator ve Kolombiya'ya yaptığı ziyaretin ardından gerçekleşti. Bu tur sırasında, soruşturmalarda daha yakın polis işbirliği, bilgi alışverişi, limanlarda yolsuzlukla mücadele ve kolluk kuvvetlerine eğitim verilmesi konularında anlaşmaya varıldı. Liman çalışanlarına yönelik rüşvet ve baskı, kaçakçılık sürecinin önemli bir parçası ve ittifak bu tehdide karşı koymak için büyük çaba sarf ediyor. 

Dört ülke ile kapsamlı polis işbirliği sadece organize suçlar ve uyuşturucu ticaretini değil aynı zamanda silah ticareti, insan kaçakçılığı, kara para aklama ve çevre suçlarını da engellemeyi amaçlıyor.

Uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suçlarla mücadele tedbirlerinin bir parçası olarak AB, gümrük yetkililerinin konteynırları taramasına ve ithalatta gizli uyuşturucu sevkiyatı olup olmadığını kontrol etmesine yardımcı olacak son teknoloji ürünü ekipmanların finansmanı için 220 milyon doların üzerinde kaynak ayırmayı taahhüt etti.

Editör: Haber Merkezi