Amerika'nın doğu kıyısında Maine'den Teksas'a kadar uzanan 36 limanda çalışan yaklaşık 45.000 liman işçisi, en büyük terminal iş kolunda gece yarısı greve gitti.

Tersan'da inşa edilecek dünyanın ilk otonom feribotlarını Schottel harekete geçirecek Tersan'da inşa edilecek dünyanın ilk otonom feribotlarını Schottel harekete geçirecek

İşçilerin iş bırakma kararı, işverenlerin son anda %50'ye yakın bir ücret artışı teklif etmelerine rağmen alındı ve Beyaz Saray grevi çözmek için devreye girmeyeceğini açıkladı.

Uluslararası Liman İşçişleri Birliği (ILA) sendikası şu açıklamayı yaptı: “ILA liman işçileri, Amerikan ticaretinin ilerlemesini ve büyümesini sağlamak için yaptıkları önemli işin karşılığını almayı hak ediyor. Yabancı sermayeli bu denizcilik şirketlerinin çoğunun 'Yap ve Al' operasyonu yürütmesi utanç vericidir. Milyar dolarlık karlarını Amerika Birleşik Devletleri limanlarında ve Amerikalı ILA kıyı işçilerinin sırtından elde etmek ve bu kazançları bu ülkeden çıkarıp yabancı holdinglerin cebine aktarmak istiyorlar.”

ILA Başkanı Harold Daggett, “Birleşik Devletler Denizcilik Birliği (USMX), yabancıların sahip olduğu okyanus taşımacılarının ABD limanlarında milyar dolarlık karlar elde etmesine karşı çıkmaya, ancak onlara servet kazandıran emeği gerçekleştiren Amerikalı ILA liman işçilerine tazminat ödememeye karar verdiğinde bu greve neden oldu. ILA üyelerimizin hak ettiği ücretleri ve otomasyona karşı korumaları elde etmek için gerektiği kadar mücadele etmeye, ne kadar süre gerekiyorsa grevde kalmaya hazırız” dedi.

Grev, Maine'den Teksas'a kadar neredeyse tüm kargo limanlarının rıhtımları üzerinden çok çeşitli malların akışını durduracak. Bu mallar arasında muzdan Avrupa birasına, şarabına ve likörüne, mobilya, giyim, ev eşyaları ve Avrupa otomobillerine kadar her şeyin yanı sıra ABD fabrikalarının çalışmasını ve bu fabrikalardaki Amerikalı işçilerin iş başında kalmasını sağlamak için gereken parçalar da yer alıyor. Bu durum aynı zamanda şu anda bu limanlardan geçen ABD ihracatının da durması anlamına geliyor. 

Bu, 1977'den bu yana bu limanlarda yapılan ilk grev. Sendika, sözleşme kapsamında yaklaşık 45.000 üyesi olduğunu söylerken, USMX limanlardaki iş sayısının 25.000'e yakın olduğunu ve sendikadaki tüm işçilerin her gün çalışmasına yetecek kadar iş olmadığını belirtiyor.

Sendika ile yönetim arasında limanlarda otomasyon kullanımı konusunda da anlaşmazlıklar var ve sendika bunun bazı üyelerinin işlerine mal olacağını söylüyor. USMX, otomasyon kullanımına ilişkin aynı sözleşmenin yürürlükte kalmasını teklif ettiğini söyledi.

Sendika, USMX ile görüşmeye devam ettiğini, ancak yüz yüze müzakerelerde bulunmadığını açıkladı. 

Editör: Haber Merkezi