ABD ve İngiltere, Husileri ve onların İranlı destekçilerini ortaklaşa hedef alırken, ABD ayrıca, İran petrol ticaretinde kullanılan bir tankerin sahibi ve işletmecisi olan Hong Kong ve Marshall Adaları'na kayıtlı iki şirkete karşı da harekete geçti.

Terörizm ve Mali İstihbarat Hazinesi Müsteşarı Brian Nelson, "Bugünkü eylem, IRGC-QF (İran İslam Devrim Muhafızları Kudüs Gücü) ve Husilerin ABD yaptırımlarından kaçma ve bölgedeki yeni saldırıları finanse etme çabalarını hedef alma kararlılığımızın altını çiziyor" dedi. Nelson ayrıca "Husiler barışçıl uluslararası ticaretin güvenliğini ısrarla tehdit ederken, ABD ve Birleşik Krallık bu istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri mümkün kılan fon akışlarını engellemeye devam edecek" diye konuştu.

ABD-İngiltere ortak eylemi, Husilere mali veya askeri destek sağladığı bildirilen 2 kişi ve 3 kuruluşa yaptırım uyguladı. Listelenen kişiler arasında, Nisan 2021'den bu yana IRGC Kudüs Gücü Komutan Yardımcısı olduğu ve Husilere desteğin yanı sıra çok sayıda saldırıdan sorumlu olduğu bildirilen Muhammed Rıza Fallahzadeh de var. İngiltere ayrıca, daha önce Husiler için gelir sağlayan paravan şirketler ve gemilerden oluşan bir ağa başkanlık eden İran merkezli bir finansör olan Sa'id al-Jamal'i listeleyen ABD'ye de katıldı. Her iki ülke de İran Kudüs Gücü'nün üç birimini listeledi.

İngiltere ayrıca Husilerin İçişleri Müsteşarı ve güvenlik/polis kuvvetleri komutanı Ali Hüseyin Bedir Ed Din El-Husi'yi de listeye aldı. ABD ayrıca militan çabaları destekleyen Husi grubunun bir üyesi olan İbrahim el-Nashiri'yi de atadı.

Avrupa'da temiz denizcilik yakıtları için yüzde 40 üretim kriteri Avrupa'da temiz denizcilik yakıtları için yüzde 40 üretim kriteri

ABD, geçmişte olduğu gibi, İran petrol ticaretine karışan tankerleri de hedef aldı. Bugünkü eylemde Panama'ya kayıtlı bir ham petrol tankeri olan Artura da yer aldı. 1998 yılında inşa edilen 150.000 dwt'luk geminin, Sa'id al-Jamal tarafından işletilen ağ için çalıştığı, gemiden gemiye transferlerin gerçekleştirildiği ve Sanan II dahil birden fazla ismin kullanıldığı bildiriliyor. ABD, geminin izini, ABD'nin Ocak 2024'te onayladığı başka bir tanker olan Mehle'ye (150.000 dwt) transfer edildiğine kadar takip etti. Tankerin sahibi Cap Tees Shipping de listede yer aldı.

Ayrı bir davada ABD, Hong Kong ve Marshall Adaları'nda başka bir tanker olan Panama bayraklı Kohana'nın (318.600 dwt) sahibi ve işletmecisi olan şirketlere karşı da dava açtı. ABD, 2003 yılında inşa edilen tankerin, Çin'deki işletmelere 100 milyon dolardan fazla İran malı taşımak için kullanıldığını bildirdi.

ABD, bu tankeri İran Savunma ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Bakanlığı (MODAFL) tarafından düzenlenen operasyonlara bağladı. ABD, geminin Ocak 2024'ün sonlarında İran petrolü için bir kargo yüklediğini ve kargoyu boşaltmayı planladığı Çin'e doğru yola çıktığını bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ise şu yorumda bulundu: "İran Dışişleri Bakanı'na da açıkça ifade ettiğim gibi rejim, Husilere sağladığı geniş askeri destek nedeniyle bu saldırıların sorumluluğunu taşımaktadır. Bölgesel istikrarı baltalamak isteyenler şunu bilmelidir ki, müttefiklerimizle birlikte İngiltere de harekete geçmekten çekinmeyecektir."

İngiltere, bugüne kadar İranlı bireylere ve kuruluşlara yönelik, bölgesel ve uluslararası düzeyde kötü niyetli nüfuz kullanmayı amaçlayanlar da dahil olmak üzere 400'den fazla yaptırım kararının bulunduğunu bildirdi.

Editör: Haber Merkezi