Yemen'deki Husiler, geçtiğimiz yılın ekim ayında bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından Filistinlilere destek için Kızıldeniz'den geçen gemilere saldırı başlattı.

Husilerin gemileri hedef almaya devam etmesi üzerine ABD ve İngiltere öncülüğünde Refah Muhafızı Operasyonu kurularak Husilere saldırılar düzenlendi.

Ekimden bu yana devam eden Kızıldeniz krizinin ardından deniz taşımacılığı şirketleri rota değiştirmek zorunda kaldı. Rota değişimi Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasındaki küresel ticareti sekteye uğrattı.

AB misyonu herhangi bir askeri saldırıda yer almayacak

Avrupa Birliği de (AB), Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliğini sağlamaya katkıda bulunmak için askeri misyon başlattığını duyurdu.

Panama Kanalı'ndaki kesintilerden El Nino sorumlu tutuldu Panama Kanalı'ndaki kesintilerden El Nino sorumlu tutuldu

Yunanca "kalkan" anlamına gelen Aspides adı verilen misyon, Yunan Komodor Vasilios Griparis'in komutasında, Yunanistan Hava Kuvvetleri'ne ve NATO karargâhına ev sahipliği yapan Yunanistan'ın orta kesimlerindeki Larissa'dan yönetilecek.

AB misyonu herhangi bir askeri saldırıda yer almayacak ve sadece denizde faaliyet gösterecek.

AB Genel Merkezi, bloğun dışişleri bakanlarının misyonu onaylamasının ardından yaptığı açıklamada, "Savunma görevi kapsamında, operasyon denizde durumsal farkındalık sağlayacak, gemilere eşlik edecek ve onları denizde olası çok alanlı saldırılara karşı koruyacaktır" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Brüksel'de gazetecilere açıklamalarda bulundu. Baerbock, "Tüm küresel ekonomi darbe alıyor. Kızıldeniz'de Husi füzeleri tarafından defalarca tehlikeye atılan sadece Avrupa gemileri değil, tüm uluslararası denizcilik sektörüdür" dedi.

Baerbock, "Avrupa gemilerini korumanın yanı sıra bu misyon uluslararası toplum olarak deniz yollarının özgürlüğüne yönelik terör saldırıları karşısında birlikte durduğumuzu açıkça ortaya koyuyor" diye konuştu.

Misyona Belçika gibi Almanya da bir fırkateynle katkıda bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi