İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi kasım ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. 

Gemi geri dönüşüm piyasasında gidişat olumlu Gemi geri dönüşüm piyasasında gidişat olumlu

Toplantıda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yö­netim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Limanı’nın satışının durdurulduğu söyledi. Yusuf Öztürk, devlet tarafından limana yatırım yapılması için harekete geçildiğini, İzmir Limanı’nın İzmir için önemini vurgulayan Öztürk, limanı İzmirlilerin işletmesi gerektiğini belirterek, “Niye başkası işletiyor, bu limanın kahrını hepimiz çektik. Bana göre İzmir Limanı ne olacak sorularının cevabı bu” dedi.

Toplantıda üyelere İzmir Limanı’nda daha verimli hizmet verilmesi için yatırım sürecine girildiği, önümüzdeki dönemi de kapsayacak olan yatırımların 6.5 milyar lirayı bulacağı belirtildi. Liman’ın şu an satılmadığı, satılıp satılmayacağının net olmadığı bir ortamda da limanda alt ve üst yapı çalışmalarının devam ettiği, rıhtımlarda iyileştirme, liman yaklaşım kanal taraması, liman ve çevresi rehabilitasyon çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

"Dış ticaret nere­deyse durma noktasına geldi"

Şube Başkanı Yusuf Öztürk, dış ticaretin neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi. Sektörde hizmet verenlerin taşıyacak yük bulma nokta­sında sıkıntılar yaşadıklarını ifade ettiklerini söyleyen Öz­türk, “Artık yük bulamıyoruz. Mail bile gelmiyor, eskiden haftada 2-3 gemi yapardık, şimdi ayda 2-3 gemi haline döndük. Oldukça kötü gidi­yor. İhracatçı malı satamadığı sürece ben taşıyıcı olarak yü­kü taşıyamam. İhracatımızın ana temelinin yüzde 85’inin de ithalattan kaynaklandığını düşünürsek dış ticaret nere­deyse durma noktasına geldi gibi görünüyor” dedi.

"Olası vergi artışı öncesi küresel ticarette bir miktar canlılık var"

ABD seçimlerinden sonra küresel ekonominin Trump 2.0 dönemine hazırlandığı­nı, gümrük tarifelerinin ar­tırılacağı bu dönemde, koru­macılık ve bölgeselleşmenin daha fazla öne çıkacağını ifa­de eden Öztürk, “Ancak Çinli elektrikli otomobil üreticile­ri Macaristan’dan Türkiye’ye kadar birçok ülkede yatırı­ma hazırlanıyor. Bu koruma­cı ekonomi politikalarının ne ölçüde başarılı olacağı da tar­tışılıyor. Olası gümrük tarife artışı öncesi Çin’den mal alı­mı ve Noel siparişlerinin et­kisiyle küresel ticarette ve deniz ticaretinde bir miktar canlılık var. Kuru yük navlun­ları ve gemi kiralama ücret­leri için gösterge olan Baltık Kuru yük Endeksi 1,500 puan civarında seyrederken, Şan­gay-Cenova hattında kontey­ner navlunları 4 bin 500 dolar seviyesinde bulunuyor” dedi.

"Hazırlıklı olmamız gereki­yor"

Denizcilik sektörünün 2025 yılında jeopolitik risk­ler, karbon emisyonlarının azaltılması, dijitalleşme ve otomasyon, küresel ticaret akışları ve talep değişimle­ri, taşıma maliyetleri, kon­solidasyonlar, tedarik zinci­rinin sağlamlığı, elektronik ticaretin artışı konuların­daki gelişmelerle yoluna de­vam edeceğini söyleyen DTO İzmir Şube Başkanı, “Emisyonların azaltılması ve dijitalleşme 2025-2030 dö­neminde bizim üzerinde en fazla duracağımız konular. Hazırlıklı olmamız gereki­yor” diye konuştu.

"Aliağa'da 10 ayda 1 milyon 793 bin TEU konteyner elleçlendi"

Türkiye limanlarında yılın ilk 10 ayında elleçlenen yük miktarının geçen yılın ay­nı dönemine göre yüzde 1,3 artarak 441 milyon 908 bin ton olduğunu belirten Öz­türk, “Ekim ayında limanla­rımızda elleçlenen kontey­ner miktarı yüzde 3,3 arttı. Ocak-ekim döneminde artış oranı yüzde 7.7 oldu. 10 ayda limanlarda elleçlenen kon­teyner miktarı 11 milyon 295 bin TEU olarak gerçekleş­ti. Aliağa limanlarımızda 10 ayda elleçlenen konteyner miktarı 1 milyon 793 bin TEU’ya yük­seldi.

Bölgedeki Nemport Limanı bu ay 1 milyon TEU konteyner rakamını yakala­mayı başardı. TCDD İzmir Alsancak Limanı’nda 229 bin TEU konteyner elleçlen­di. İzmir Limanları’nda el­leçlenen konteyner miktarı ocak ay gelmeden 2 milyon TEU’yu geçti. 2025’te İzmir Körfezi’nin rehabilitasyonu çalışmaları başladı. TCDD Liman İşletmesi de limanda çalışmalar yapmaya başla­mıştı. Hem liman hem körfez rehabilitasyonun yapılması önem arz ediyor” dedi.

"1,8 milyon yolcu hedefini yakalamayı başardık"

Kruvaziyer turizminde Türkiye olarak, yılbaşından bu yana dile getirdikleri hedefi tutturduklarını ifade eden Öztürk, “1,8 milyon yolcu hedefini yakalamayı başardık. Egeport Kuşadası Limanı’na 23 Kasım itibariyle 512 gemi ve 735 bin yolcu geldi. İzmir Limanı 59 gemiyi ve 157 bin yolcuyu ağırladı. Ulusoy Çeşme Limanı’na 73 gemi seferiyle 30 bin yolcu geldi” şeklinde konuştu.

Körfez temizliği açıklaması

İzmir Körfezi’ndeki kirlilik ve temizleme çalışmalarına da değinen Öztürk, “İzmir Körfezi’nin temizliği çalışmaları başladı. Liman İşletme Müdürlüğü yıl içinde küçük çalışmalar yapıyordu. Bazı noktaları törpülediklerini görüyorum. Bu çalışmaların liman ve körfez rehabilitasyonu yapılması bizim için önem atfediyor. Bu çalışmalarla birlikte limana daha yeni nesil gemilerin gelmesini arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.