Dünyanın en büyük yolcu gemileri şu anda 2000 yılındakilerin iki katı büyüklüğünde. T&E'ye göre, bu hızla büyümeye devam ederlerse, 2050 yılında en büyük kruvaziyer gemileri 345.000 gros tonaja ulaşarak Titanik'ten neredeyse sekiz kat daha büyük hale gelebilir.

Küresel kruvaziyer endüstrisi son yarım yüzyılda patlama yaşadı ve 1970 yılında sadece 21 olan gemi sayısı yirmi kat artarak bugün 515'e ulaştı. Daha fazla ve daha büyük kruvaziyer gemilerinin bir araya gelmesi, Avrupa'daki kruvaziyer gemilerinden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının 2022 yılında, pandemi öncesi 2019 yılına göre yaklaşık %20 daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

T&E Sürdürülebilir Denizcilik Sorumlusu Inesa Ulichina"Günümüzün kruvaziyer gemileri Titanik'i küçük bir balıkçı teknesi gibi gösteriyor. Bu devler daha ne kadar büyüyebilir? Kruvaziyer sektörü en hızlı büyüyen turizm sektörü ve emisyonları hızla kontrolden çıkıyor" dedi.

Bu hızlı büyümenin bir sonucu olarak, bu yüzen şehirler her zamankinden daha fazla sera gazı ve kirletici yayıyor.

Ocak 2024'te, bugüne kadar dünyanın en büyük yolcu gemisi olan Icon of the Seas faaliyete geçti. Yüzen şehir 40 restoran, 7 yüzme havuzu içeriyor ve 7.600 yolcu taşıyabiliyor. Gemi 15 mavi balinadan daha uzun ve Titanik'ten beş kat daha büyük.

Tepkiler karşısında birçok kruvaziyer işletmecisi, ağır fuel oil gibi geleneksel gemi yakıtlarına alternatif olarak sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) geçiş yapıyor. LNG ile çalışan gemiler bugün küresel yolcu gemisi siparişlerinin %38'ini oluşturuyor. LNG yakıldığında daha az kirletici ve karbondioksit yayarken, karbondioksitten 80 kat daha güçlü bir sera gazı olan metan açığa çıkarıyor. LNG motorlarından çıkan metan, bu gemileri geleneksel gemi yakıtlarına kıyasla iklim için daha zararlı hale getirebilir.

Ulichina, "Denizcilik faaliyetlerinin karbondan arındırılması için tek yeşil ve ölçeklenebilir çözüm e-yakıtlardır. Seyir lüks bir iştir ve işletmeciler iklim üzerindeki etkilerinin sorumluluğunu üstlenmelidir. Giderek daha fazla istenmeyen ziyaretçi haline gelmekten kaçınmak istiyorlarsa, hareketlerini temizlemelidirler" diye konuştu.

Yakın zamanda yapılan bir T&E araştırmasına göre, yeşil e-yakıtlar 2030 yılında Avrupa denizciliğinin neredeyse %4'üne güç sağlayabilir. T&E, e-yakıtların ve yakıt ikmal altyapısının sınırlı mevcudiyetinin kruvaziyer gemileri için daha az sorun teşkil edeceğini, zira bu gemilerin aynı rotalarda ve net programlarla seyrettiğini, yakıt ikmal ihtiyaçlarının ve zamanlamalarının öngörülebilir ve planlanmasının nispeten kolay olduğunu belirtiyor.

Drewry'den Asya için yeni endeks: Kurlar düşüşte Drewry'den Asya için yeni endeks: Kurlar düşüşte

Son araştırma, kruvaziyer operatörlerinin yeşil yakıtlara geçmesinin mali açıdan da faydalı olabileceğini gösteriyor. AB'nin bu yılın başından itibaren yürürlüğe giren gemilere yönelik karbon fiyatı ve 2025'ten itibaren en kirli gemi yakıtlarının kullanımına yönelik kademeli olarak artan FuelEU Denizcilik cezaları nedeniyle, 2030 yılında sadece fosil yakıtla seyir yapmak, yakıt karışımına %4 e-metanol harmanlamaktan %13 daha pahalı hale gelecek. Fosil yakıtla seyrederken e-yakıt harmanlamaya kıyasla maliyet artışı 2040 yılında %30'un, 2050 yılında ise %80'in üzerine çıkabilir.

Kruvaziyer gemileri halihazırda yakıt vergisi, kurumlar vergisi ve diğer taşımacılık türlerinin tabi olduğu tüketici vergilerinin çoğundan muaf tutuluyor. Analize göre, tipik bir kruvaziyer bileti üzerinden alınacak 50 euroluk bir bilet vergisi küresel çapta 1,6 milyar euro gelir getirebilir. T&E, bunun önemli bir iklim finansmanı sağlayabileceği ve lüks seyahat türlerinin vergilendirilmesini sağlayabileceği sonucuna ulaştı 

Editör: Haber Merkezi