ABD, diğer G7 ülkeleri ve Avustralya, Ukrayna'yı işgali nedeniyle uygulanan yaptırımların bir parçası olarak Rusya'nın deniz yoluyla petrol ihracatından elde ettiği gelirleri azaltmak amacıyla geçen yıl bu sınırı uygulamaya koymuştu.

Varili 60 doların üzerinde satılan Rus deniz petrol ihracatı için Batılı şirketlerin sigorta, finans ve nakliye dahil denizcilik hizmetleri sağlamasını yasaklayan sınırlama, petrolün piyasalara akışını sürdürmeyi amaçlıyor. Rusya'nın akaryakıt ihracatına da sınırlama getirildi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi, geçen yıl Aralık ayında üst sınırın yürürlüğe girmesinin ardından Hazine'nin varil başına 80 doların üzerinde fiyatlandırılan Rus ESPO ham petrolünü taşıdığını söylediği Yasa Golden Bosphorus'un sahibi Türkiye merkezli Ice Pearl Navigation SA'ya yaptırım uyguladı.

ABD ayrıca, Hazine'nin Novy Port Rus ham petrolünü varil başına 75 doların üzerinde taşıdığını söylediği SCF Primorye'nin sahibi BAE merkezli Lumber Marine SA'ya da yaptırım uyguladı.

Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters'e konuşan üst düzey bir Hazine Bakanlığı yetkilisi yaptığı açıklamada "Bugün açıkladığımız eylemler ve önümüzdeki haftalarda ve aylarda atacağımız diğer adımlar nedeniyle bu maliyetler artmaya devam edecek ve Rusya'nın barbarca savaşını sürdürme kabiliyeti zayıflamaya devam edecek" dedi.

Önlemler, şirketlerin ABD'de sahip olduğu tüm mülk ve menfaatleri tespit edip bunlara erişimi engellemektedir.

Fiyat sınırlaması koalisyonu ayrıca denizcilik sektörüne yönelik olarak "uygun şekilde sermayelendirilmiş" koruma ve tazminat sigortası zorunluluğu, Otomatik Tanımlama Sistemlerinin kullanımına ilişkin üzerinde mutabık kalınan protokoller ve yüksek riskli gemiden gemiye kargo transferlerine yönelik kontrollerin arttırılması gibi tavsiyelerde bulundu.

Rusya'da liman ziyaretleri gerçekleştiren her iki tankerin de Rus menşeli petrolü taşırken ABD merkezli hizmet sağlayıcıları kullandığını belirten Hazine, bu sağlayıcılarla ilgili sorulara yanıt vermedi.

Fiyat üst sınırı koalisyonundan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ABD'li hizmet sağlayıcıların, nakliye zincirindeki diğer kişiler tarafından Rus petrolünün fiyatı konusunda yanlış ya da yanıltıcı bilgi verilmiş olması halinde yaptırım riski altında olmayacağını söyledi.

Golden Bosphorus'un işletmecisi Türk Yasa Holding, geminin Rus menşeli yükleri taşıyabilmesi için Londra'daki büyük sigortacılardan gerekli belgeleri aldığını ve bir yıldan uzun bir süredir Rus ham petrolünü taşımamanın şirket politikası olduğunu söyledi.

Yasa, geminin şu anda Exxon Mobil (XOM.N) ile üç ila beş aylığına zaman kiralaması altında olduğunu söyledi.

ABD'li petrol devi, Rus petrolü ya da petrol ürünleri ticareti yapmadığını söyledi. Exxon kiralamayla ilgili olarak "Bu teslimatlar Kanada menşeli sertifikalı ürünlerdir" dedi.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir fiyat sınırı koalisyonu yetkilisi Exxon'un yaptırımların hedefi olmadığını ve şirketin gemiyi Rus petrolü taşıdıktan sonra kiraladığını söyledi.

HAYALET FİLO

Küresel petrol fiyatları son aylarda üretim kesintileri ve dünya yedek üretim kapasitesinin zayıflığı nedeniyle varil başına 85 dolar civarına yükseldi. Hazine'ye danışmanlık yapan kişilere göre, bu durum üst sınırın etkinliğini sınırlamaya yardımcı oldu, ancak koalisyon bunu daha etkili hale getirmek için uygulamayı sertleştirebilir.

Titanik'i inşa eden Harland & Wolff'a kayyum atanıyor Titanik'i inşa eden Harland & Wolff'a kayyum atanıyor

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Perşembe günü yaptığı tahmine göre, Rusya'nın ham petrol ihracatı geçen ay Mayıs-Haziran ortalamasına göre yaklaşık 100,000 varil düşüşle günlük 4.9 milyon varil olarak gerçekleşti. Ancak IEA, Rusya'nın Eylül ayında toplam ham petrol ve ürün ihracatının 460,000 varil artarak 7.6 milyon varile yükseldiğini ve bu artışın 250,000 varilini ham petrolün oluşturduğunu da belirtti.

Sınır, Rusya'yı ve tüccarları, sektörün hayalet filo olarak adlandırdığı, sızıntılara ve petrol dökülmelerine karşı savunmasız eski tankerlere yatırım yapmaya zorladı. Bu gemiler, Rus ham petrolünün en büyük alıcıları haline gelen Çin ve Hindistan'daki rafinerilere ham petrol teslim etmek için uzun yolculuklar yapıyor. Her iki ülke de Rusya ile ticarete yaptırım uygulamıyor.

ABD Hazine yetkilisi, Rusya'nın bu Batılı olmayan denizcilik hizmetleri için varil başına yaklaşık 36 dolar ödemeye zorlandığını ve bu masrafların Ukrayna savaşında "tanklara değil tankerlere" gittiğini söyledi.

Hazine Bakanı Janet Yellen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tavan fiyat uygulamasının son 10 ayda Rusya'nın gelirlerini ciddi ölçüde azalttığını ve Rusya'ya ağır ve artan maliyetler yüklemeye devam etmenin kritik önem taşıdığını söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Telegram mesajlaşma uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada, yaptırımların oluşturulmasına yardımcı olduğu uluslararası bir çalışma grubunun çalışmaları sonucunda ortaya çıktığını ve Rus petrol fiyat sınırının ihlal edilmesinin cezalandırılacağını söyledi.

Kaynak: www.reuters.com

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi