İran ve Venezuela gibi ülkelerin yanı sıra petrol ihracatı üzerinde çok sayıda kısıtlama bulunan Rusya'dan petrol taşıyan 850 kadar petrol tankerinin gölge filo olarak adlandırılan filoyu oluşturduğu tahmin ediliyor.

Yemen açıklarında göçmen teknesi alabora oldu: 41 kişi hayatını kaybetti Yemen açıklarında göçmen teknesi alabora oldu: 41 kişi hayatını kaybetti

Sektör ve analist kaynaklarına göre bu petrol yüklerini taşıyan gemiler, şeffaf olmayan mülkiyetleri ve Batılı olmayan sigorta ve diğer denizcilik hizmetlerini kullanmaları nedeniyle takip edilmeleri zor olduğundan ve daha temiz gemicilik standartlarına uyma konusunda çok az teşvike sahip olduklarından büyük bir çevresel sorun oluşturuyor.

Yunanistan Denizcilik Bakanı Christos Stylianides Atina'da düzenlenen Posidonia denizcilik haftası çerçevesinde yaptığı açıklamada “Özellikle Akdeniz gibi anakaramıza ve adalarımıza çok yakın bölgelerde çevreyle ilgili bazı tehditler görüyorum” dedi.

Bakan, bu durumun uluslararası petrol ticaretinin “adilliği açısından büyük bir sorun” teşkil ettiğini söyledi.

Alman sigortacı Allianz Commercial geçen ay yayınladığı bir raporda, gölge tankerlerin bugüne kadar yangın, motor arızası, çarpışma, dümen kaybı ve petrol sızıntısı gibi en az 50 olaya karıştığını söylemişti.

Stylianides, “Bizim için bu tür ticarete karşı olduğumuza şüphe yok. Kıyılarımıza bu kadar yakın bu durumu kabul edemeyiz" dedi.

Geçtiğimiz ay Yunan donanması güneydoğu Mora kıyılarında gemi trafiğini etkin bir şekilde yasaklayan bir tavsiyeyi genişletti ve iki kaynak bunun amacının Yunanistan açıklarında Rus petrolünün gemiden gemiye transferini caydırmak olduğunu söyledi.

Stylianides, "Bir gemiden gemiye transfer yasak değildir. Bazen gereklidir, ticaretin bir parçasıdır. Ancak gri filonun bu gelişimi göz önüne alındığında, çevresel etkileri büyük olabilecek olası bir kazaya ilişkin endişelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

Kaynak: Reuters

Editör: Haber Merkezi