ABD Enerji Bilgi İdaresi'ne göre, ticari gemilerin Orta Doğu'daki tıkanma noktalarından kaçınması nedeniyle Ümit Burnu çevresindeki ham petrol ve petrol ürünleri akışı 2024'ün ilk beş ayında geçen yılın ortalamasına kıyasla yaklaşık %50 arttı.

Deniz ticaretindeki bu değişim, 2023'ün sonlarında Yemen merkezli Husiler tarafından gerçekleştirilen ve birçok ticari gemi işletmecisinin Bab el-Mendeb Boğazı ve Yemen açıklarındaki Kızıldeniz'den kaçınmasına neden olan çok sayıda ve devam eden drone ve füze saldırılarının bir sonucu. Yeniden yönlendirmelerin bir sonucu olarak, Burnu dolaşan ham petrol ve petrol ürünleri hacmi 2023'te günde ortalama 5,9 milyon varilden (b/d) 8,7 milyon varile (birkaç ay içinde %47'lik şaşırtıcı bir artış) yükseldi.

ABD Enerji Bilgi İdaresi'nin (EIA) verileri, Orta Doğu'nun önemli ham petrol üreticileri olan Suudi Arabistan ve Irak'ın Süveyş Kanalı yerine Cape çevresinden Avrupa'ya daha fazla ham petrol yönlendirdiğini ve bunun toplam hacim artışının %15'ini oluşturduğunu gösteriyor. Bu arada, Asyalı ve Ortadoğulu rafineriler Avrupa'ya petrol ürünleri ihracatını artırarak Cape çevresinde artan ticaretin %29'una katkıda bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri de petrol ticareti dinamiklerini değiştirerek daha fazla Orta Doğu ve Asya ham petrolü ve petrol ürünü aldı ve Cape üzerinden Asya'ya daha fazla petrol ürünü gönderdi. Sonuç olarak, 2023 ortalamasına göre ABD'nin Cape çevresindeki toplam ticaretinde üçte bir oranında veya 600.000 varil/gün'ün biraz üzerinde bir artış meydana geldi.

ID Gemi Acenteliği OFAC listesinden çıkarıldı ID Gemi Acenteliği OFAC listesinden çıkarıldı

Bu arada, Kızıldeniz'deki aksaklıktan daha az etkilenen Rusya, 2023'e kıyasla Cape üzerinden Asya'ya ham petrol ve petrol ürünleri sevkiyatını dört katına çıkardı.

Gemilerin rotasını Ümit Burnu'na çevirme kararı ile Arap Denizi'nden Avrupa'ya Ümit Burnu üzerinden yapılan yolculuklar Bab-el Mandeb ve Süveyş Kanalı üzerinden yapılan yolculuklara kıyasla yaklaşık 15 gün daha uzun sürdüğü için nakliye süreleri neredeyse iki katına çıktı. Bu da maliyetlerin artmasına ve sevkiyatların gecikmesine neden oldu.

Editör: Haber Merkezi