İsrail’in Gazze’ye saldırıları devam ederken, İsrail Türkiye’de hem kamu hem de yurttaşlar tarafından protesto ediliyor, boykotlar düzenleniyor.

İsrail ve ABD menşeli olduğu iddiasıyla Starbucks, Burger King, Mcdonalds gibi firmalara yönelik saldırılar da gerçekleşiyor. İsrail firmalarına yönelik boykot devam ederken, İsrail’le ticaret son hızıyla devam ediyor.

TBMM’de İsrail’e tepki olarak Coca-Cola satışı yasakladı. Milletvekilleri ise peş peşe sert demeçler verdi.

Firmalara yönelik boykot devam ederken, İsrail’le ticaretin de hız kesmeden devam ettiği ortaya çıktı.

Gazeteci Metin Cihan’ın sosyal medya hesabından paylaştığı Marinetraffic kayıtlarına göre, Gazze saldırısının başladığı 7 Ekim'den bugüne Türkiye'den İsrail'e toplam 253 gemi gitti. Türkiye'den İsrail'e günlük malzeme taşıyan gemi sayısı 7.

#İsraileSevkiyatıDurdur etiketiyle paylaşımlar yapan Cihan, gemilerin ham petrol ve akaryakıt ile demir çelik, çimento, gıda ve diğer ürünleri aralıksız şekilde İsrail’e ulaştırdığını kaydetti.

Yapılan sert açıklamalar ve boykotlara karşın İsrail'le ticaretin aynı seviyede sürmesi sosyal medyada tepki çekti.

İstilacı tür İzmit Körfezi'nde İstilacı tür İzmit Körfezi'nde

AK Partili isimden yanıt

Cihan, AK Parti’nin Hatay’dan belediye başkanlığı için aday gösterdiği İbrahim Güler’in sahibi olduğu ro-ronun da İsrail’e sevkiyatlarına devam ettiğini paylaştı. Güler’in aynı zamanda il başkanlığı yaptığı da belirtildi.

Güler, Metin Cihan’ın paylaşımlarına sosyal medya hesabından yanıt verdi.

Güler, “M/V HATAY gemisini yaklaşık 1 yıl önce sattık. Geminin işletmesi mülkiyeti bize ait değildir. Ayrıca Hatay Ro-ro firması 2019 yılında faaliyetlerini durdurmuş akabinde tasfiye edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“İsrail'in ihtiyaçlarını karşılamasında dünyada 3'üncü ülkeyiz”

Türkiye'nin İsrail'e ihracatı ise 6 milyar dolar seviyesinde. Bu rakamın içinde en büyük kalemi ise çelik ihracatı oluşturuyor. Boru ve petrol hattı gibi enerji alanlarında işbirlikleri de var. Karar yazarı İbrahim Kahveci de köşesinde bu duruma dikkat çekerek, "Türkiye İhracatçılar Meclisi-TİM raporuna göre Türkiye İsrail’e mal satışında Çin ve ABD’den sonra gelen Almanya ile beraber aynı seviyede ihracatta bulunuyor. Yani İsrail'in ihtiyaçlarını karşılamasında dünyada 3'üncü ülkeyiz" diye yazdı.

TİM verilerine göre, geçen yıl İsrail’e 1 milyar 192 milyon dolarlık demir-çelik satışı yapıldı. Bunu 563 milyon dolar ile motorlu kara taşıtları izledi. Üçüncü sırada ise 512 milyon dolarla plastikler ve mamuller geliyor.

Kahveci, TÜİK'in dış ticaret verilerinin son 6 aylık ortalamasına göreyse İsrail'e ayda 450 milyon dolarlık mal satıldığına işaret etti.

Dünya çapında sokaklarda kitlesel protestolar yapıldığını belirten İbrahim Kahveci "Biz ne yapıyoruz? Coca-Cola boykotu. Ya da Burger King boykotu... Bunlar isim hakkı ile çalışan Türk şirketleri ama TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş bile İsrail’e tepkiyi bu ürünleri menüden çıkartarak başaracağını sanıyor. Ama İsrail’e özellikle bomba yapımında kullanılacak stratejik ürün satışlarında bir kısıtlama duydunuz mu? Orada yaptırım olarak güç ifade edecek herhangi bir ürün satışına kısıtlama geldi mi?" diye sordu.

Kaynak: 7DENİZ-Cumhuriyet

Editör: Haber Merkezi