Arkeologlar, uzak geçmişte eski bir yapay kara kütlesiyle Hırvatistan’ın Korčula adasını birbirine bağlayan 7 bin yıllık bir yolun sular altındaki kalıntılarını keşfetti. Diğer birkaç eserle birlikte bu batık yol, Neolitik Çağ’da bu bölgede yerleşik olan ve ‘Hvar’ adıyla bilinen kayıp bir deniz medeniyetine aitti.

Gizemli bir kültürün eseri 

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, arazide araştırmalar gerçekleştiren ve Zadar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde arkeolog olan Igor Borzić, Korčula’nın batı kıyısında kalan Gradina Körfezi’nde yaklaşık 4.5 metre derinlikte “garip yapılar” bulunduğunu fark etti. Geçtiğimiz hafta sonu, üniversite üst üste yerleştirilen taşlarla inşa edilen ve yaklaşık 3.6 metre çapa sahip olduğu görülen su altı yoluna ilişkin yeni video görüntüleri yayınladı.

Pazar günü Zadar Üniversitesi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Korčula adasında yer alan batık neolitik ‘Soline’ bölgesindeki su altı arkeolojik araştırmaları esnasında, arkeologları şaşırtan kalıntılara rastlandığı aktarılıyor: “Kısacası, deniz çamuru katmanlarının altında, Hvar kültüründen kalan batık haldeki tarih öncesi yerleşim alanını Korčula adasının kıyısına bağlayan bir yol keşfettiler.”

Ekibin aktardığı kadarıyla, su altıdaki kalıntılar arasında çakmaktaşından yapılmış bıçaklar, taş baltalar ve değirmen taşı parçaları bulundu. Eserler, günümüzden yaklaşık 7 bin yıl önce Adriyatik Denizi’nin kuzeydoğusunda bulunan adalara ve kıyılara yerleşen esrarengiz Hvar halklarının geçmişine ışık tutuyor.

Pek çok eser ve yapı bulundu 

Üniversiteye göre, sualtında gerçekleştirilen araştırma, birçok bilim insanı ve kurum arasında yürütülen bir işbirliğinin ürünü ve kazı alanını birkaç yıldan beridir araştırmakta olan arkeolog Mate Parica tarafından idare ediliyor.

Yapay biçimde inşa edilen bir adanın üzerine kurulan yerleşim yeri de dahil olmak üzere, suyun altında pek çok Hvar kalıntısı ve eseri keşfedildi. Yapılan açıklamaya göre yeni keşfedilen yol, adayı Korčula kıyılarına bağlamaktaydı. Hvar halkları bunlarla beraber arkalarında çeşitli süs eşyaları ve çanak çömlekler, geçimlik tarım uygulamaları ve mezar ritüellerine işaret eden kanıtlar bıraktılar.

Su altında yürütülen araştırmalara ek olarak, arkeologlar, Hvar’ın yanı sıra pek çok farklı kültür tarafından en az 19 bin yıldan beridir işgal edilen yakınlardaki Vela Luka kasabasında bulunan bir mağara da dahil olmak üzere, arazideki antik alanları kazıyorlar.(duvar)

Gemiler rotasını değiştirdi, karbon emisyonları hızla arttı Gemiler rotasını değiştirdi, karbon emisyonları hızla arttı

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi