Önde Gelen Denizcilik Şehirleri (LMC) 2024 raporu açıklandı. Rapora göre listenin başında Singapur geliyor. Singapur'u Rotterdam ve Londra takip ediyor.

Analize göre, sahip olduğu ve yönettiği büyük gemi filoları, stratejik coğrafi avantajları, iş dünyası yanlısı politikaları ve denizcilikte enerji dönüşümünde lider konumu ile şehir devletinin önümüzdeki beş yıl boyunca bu pozisyonunu koruması bekleniyor.

Klas kuruluşu DNV ve danışmanlık şirketi Menon Economics işbirliğiyle hazırlanan LMC raporu, en iyi yasal önlemleri, girişimleri ve desteği sunan denizcilik şehirleri hakkında yeni bilgiler sunuyor. Bu şehirler hem yumuşak hem de sert altyapıda üstünlük sağlarken, denizcilik şirketleri ve bireylerinin bağlantı kurmasını ve gelişmesini sağlayan yeteneklere de sahip.

Ünye Limanı'nda tekne yangını Ünye Limanı'nda tekne yangını

Bu çalışma, her bir denizcilik şehrini, denizcilik merkezleri, denizcilik finansmanı ve hukuku, denizcilik teknolojisi, limanlar ve lojistik ile çekicilik ve rekabet gücü olmak üzere 5 başlıkta değerlendiriyor.

DNV Denizcilik CEO'su Knut Ørbeck-Nilssen, "Şehirler bilgi, beceri ve inovasyon için önemli merkezlerdir. Başta denizcilik sektörü olmak üzere çeşitli sektörlerde en iyi yetenekleri, en parlak beyinleri ve en umut verici iş girişimlerini çekmek için yarışıyorlar. Bu nedenle, bu zorluklarda başarılı olan şehirler yeşil dönüşüme yön verecek ve dünyanın önde gelen denizcilik merkezleri haline gelecektir" diyor.

Nilssen, "Önde Gelen Denizcilik Şehirleri raporunun 2022 yılında yayınlanan son baskısından bu yana, küresel gerilimler denizcilik sektörünün tamamında yankı buldu. Buna rağmen, denizcilik bir bütün olarak dikkate değer bir direnç göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Singapur, çekicilik ve rekabetçilik alanlarında lider konumunu koruyarak ve sırasıyla nakliye merkezleri ile limanlar ve lojistik alanlarında Atina ve Şangay'ı geride bırakarak beş başlıktan üçünde zirveye yerleşti.

Maritime Advisory İş Geliştirme Direktörü ve raporun yazarlarından Shahrin Osman "Singapur hiç kuşkusuz denizcilik sektörünün ön saflarında yer alan dünya lideri bir merkezdir. Şu anda sektörü kasıp kavuran pek çok değişiklikten etkilenmemiş görünüyor ve tutarlı bir inovasyon stratejisi uygulaması ve yeşil dönüşüm ile dijital teknolojilere yaptığı yatırımlar sayesinde önümüzdeki beş yıl boyunca zirvedeki yerini koruması bekleniyor" diye konuştu.

Osman sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl yeni şehirlerin listedeki konumlarını yükselttiklerini görmek cesaret verici. Güney Kore'nin Busan kenti, 2023'ün ilk yarısında ihracat hacmine 9,22 milyar dolar ekleyerek denizcilik teknolojisinde Singapur'u geride bırakarak dünya lideri oldu. Benzer şekilde Londra, denizcilik finansmanı ve hukuku alanında New York'u geride bırakarak liderliği ele geçirdi ve rapora göre şehir, denizcilik hukuku ve deniz sigortacılığı alanında dünyanın önde gelen kurumlarına ev sahipliği yapıyor."

Şangay ve Oslo'nun dördüncü ve beşinci sırada yer alması, önde gelen beş şehirden üçünün Avrupa'da, geri kalanının ise Asya'da olduğu anlamına geliyor. Şangay'ın da önümüzdeki yarım on yıl içinde öneminin artacağı ve en önde gelen ikinci denizcilik şehri olacağı tahmin ediliyor.

Menon Economics Ortağı ve Başkanı Erik Jakobsen, "İlk beş şehrin ötesinde pek çok dinamiğin gerçekleştiğini görüyoruz. 2019'da 4. sırada yer alan Hong Kong şu anda 12. sıraya gerilemiş durumda. Öte yandan, Orta Doğu bölgesindeki savaş ve kargaşaya rağmen Abu Dabi konumunu önemli ölçüde güçlendirdi. Şehir, 32'den 22'ye 10 sıra yükselerek en dikkat çekici sıçramayı yaptı" dedi.

Raporun 2024 baskısı için yapılan analizde daha öznel göstergeler kullanıldı ve dünyanın dört bir yanından davet edilen 190 işletme yöneticisinin (çoğunlukla armatörler ve yöneticiler) algı ve değerlendirmeleri ortaya kondu. Objektif verilerle bir araya getirilen bu veriler, dekarbonizasyon ve dijital devrimin denizcilik sektörü üzerindeki dönüştürücü etkisinin ele alınmasında etkili oldu.

Her iki temel faktörün etkisi, denizcilik şehirlerinin kıyaslandığı tüm başlıklarda kendini gösteriyor. LMC sıralamasına ek olarak, denizcilik uzmanları Singapur, Oslo, Şangay ve Rotterdam'ı dijital dönüşüme en iyi hazırlanan şehirler olarak değerlendirdi.

Singapur'un denizciliğin karbonsuzlaştırılmasına yaptığı yatırım ve odaklanma, yeşil teknolojiler ve çözümler konusunda dünyanın önde gelen merkezi olma konumunu daha da pekiştirirken onu Oslo ve Rotterdam takip etti.

Kaynak: offshore-energy.biz

Editör: Haber Merkezi