Yolculuğuna 2020'de başlayan sıfır emisyonlu "Energy Observer" gemisi fosil yakıt tüketmiyor. Gemi sadece hidrojen ve yenilenebilir enerjiyle çalışıyor.

30 Metre uzunluğundaki "Energy Observer" gemisi, dünyanın çevresindeki turunu tamamlamak üzere.

Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu Çanakkale Boğazı’na ulaştı Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu Çanakkale Boğazı’na ulaştı

63 bin deniz mili yol katetti

2020'de Fransa'nın Karayipler'deki adası Martinik'ten yola çıkan gemi, dünyayı dolaşarak ABD'nin Florida eyaletine ulaştı. Gemi  yelken açmaya başladığından bu yana fosil yakıt kullanmadan 63.040 deniz mili (116 bin km) yol katetti.

Gemi, hazırlıklarını tamamladıktan sonra projenin son yolculuğuna çıkacak. Gemi yolculuğu süresince yenilenebilir enerjinin deniz taşımacılığındaki kullanımını da test etti.

Geminin kaptanı, bu yolculukta yüzde 40 rüzgar enerjisi, yüzde 40 güneş enerjisi ve yüzde 20 de hidrojen kullanıldığını söyledi.

İkinci gemi de yolda

Gemi kendi türündeki ilk gemi diyebiliriz çünkü gemide hidrojen üretilebiliyor. Mürettebat hidrojenle bataryaları doldurduktan sonra güneş ve rüzgarla denize açılıyor. Yani dizel ya da başka bir yakıt kullanmıyor. Sadece temiz enerji kullanılıyor.

"Energy Observer" Washington, New York ve Boston’ı ziyaret ettikten sonra Fransa’ya doğru yola çıkacak.

5 bin metrik ton taşıma kapasitesine sahip "Energy Observer 2" kargo gemi projesi için de çalışmalar sürüyor. İkinci gemi, 120 metre uzunluğunda olacak ve sıvılaştırılmış hidrojenle çalışacak.

Deniz taşımacılığı, dünyadaki sera gazının yüzde 3'ünü üretiyor. Uzmanlar, temiz enerjiyle çalışan gemiler sayesinde sera gazı üretiminin önemli ölçüde azalacağını söylüyor.

Editör: Haber Merkezi