İşgal altındaki Anadolu topraklarında milli mücadeleyi örgütleyen, nihayetinde bugün 100. yılını kutladığımız cumhuriyeti bize kazandıran Mustafa Kemal Atatürk’ün sonsuzluğa uğurlanışının üzerinden 85 yıl geçti.

Savaş meydanlarından gelip ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ anlayışıyla ülkemizde ve bulunduğumuz coğrafyada bize en doğru istikameti çizen; devrimleriyle laik, çağdaş bir ülke hedefi koyan Mustafa Kemal işte bu mirasıyla bugün de ülkenin dört bir yanında anılıyor.

57 yıllık ömrüne savaşlar, kurtuluş mücadelesi ve bağımsız bir ülke sığdıran; çağının çok ötesinde bir öngörüyle medeni bir ülke, aydınlık bir gelecek inşa eden Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.  

Selanik’ten milli mücadeleye

Mustafa Kemal, 1881 yılında Selanik'te doğdu. Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı ordusunda miralaydı ve Çanakkale Cephesi'nde önemli görevler üstlendi. Savaşın sonunda, Osmanlı’nın yenilgisinin ardından Anadolu’da emperyalist işgale karşı başlatılan ve Kurtuluş Savaşı olarak da anılan milli mücadeleyi örgütledi. Mustafa Kemal, 1919-1922 yılları arasında yürütülen bu çok cepheli siyasi ve askeri mücadeleye önderlik etti.

Kurtuluş Savaşı’nda, Batı Anadolu'da İtilaf Devletleri'nce desteklenen Yunan birliklerine, güneyde Fransız ordusuna, doğuda Ermenistan kuvvetlerine, İstanbul’da padişaha sadık milislere ve feodal güçlere karşı direniş yürütüldü.

Mücadele sırasında, 23 Nisan 1920’de “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir” ilkesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu. Meclis, 24 Nisan 1920 tarihinde yaptığı ikinci toplantısında Mustafa Kemal Atatürk’ü Meclis Başkanı seçti.

Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu Çanakkale Boğazı’na ulaştı Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu Çanakkale Boğazı’na ulaştı

Savaş, işgallerin son bulmasıyla sonuçlanırken Türkiye Cumhuriyeti tarih sahnesine çıktı.

4 Dönem cumhurbaşkanlığı yaptı

Atatürk, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet’in ilanının hemen sonrasında cumhurbaşkanı seçildi.

Laiklik ve demokrasi ilkeleriyle kurulan cumhuriyet, takip eden yıllarda saltanat ve hilafeti ortadan kaldırdı.

Mustafa Kemal Atatürk 1938'de hayata veda edene dek, dört dönem cumhurbaşkanlığı görevini yürüttü.

1938 yılı başlarında siroz teşhisi konan Atatürk, 10 Kasım 1938 sabahı saat 09.05’te İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda aramızdan ayrıldı.

Anıtkabir'de...

Cenazesi, gerçekleştirilen törenle Ankara'ya uğurlandı. Naaşı, 21 Kasım 1938’de burada yapılan törenle Ankara Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine konuldu. Bundan 15 yıl sonra ise 10 Kasım 1953’te kendisi için yaptırılan Anıtkabir’de toprağa verildi.

7Deniz

Editör: Haber Merkezi