Enerji verimliliği ve ilgili regülasyonların her geçen dönem daha da önem kazanmasıyla birlikte bu alanda filoların işlerini kolaylaştıracak yazılımlara da ihtiyaç paralel olarak artıyor. Bu alanda faaliyet gösteren ve aynı zamanda danışmanlık hizmeti de veren OddyShip, sektörün ihtiyaçlarını yakından takip ederek firmalara sunduğu yazılım ve danışmanlık çözümleriyle adından söz ettiriyor.

Oddyship Yazılım ve Danışmanlık firmasının sahibi Kaptan Yusuf Özcan Demir, sektörün içinden gelen biri olarak firmaların ihtiyaçlarına çözüm konusunda nokta atışı yaparak geliştirdikleri yazılımlarla, gemilerin yeni çıkan kurallara uyumlu olmasını sağlayarak, hem cezalardan hem de yüksek vergilerden tasarruf etmelerini sağlıyor. 2002 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Güverte bölümünden mezun olan Kaptan Yusuf Özcan Demir, denizcilik piyasasında belli başlı gemilerde çalıştıktan sonra karada bir firmada gemi yönetim sistemleri ve yazılımları üzerine çalışmaya başladı. O dönemde Shippernetix Gemi Yönetim Sistem Yazılımı ile tanıştığını söyleyen Demir, daha sonra Shippernetix ticari haklarını üzerine alarak OddyShip Yazılım, Denizcilik ve Danışmanlık firmasını kurdu.

2010 yılından beri hizmet veriyor

2010 yılından bu yana, denizcilik sektörüne birçok alanda hizmet verdiklerini söyleyen Demir, “Sektörde yazılım konusunun zorunlu hale geleceğini düşünerek bu konuya odaklanmıştım. Ancak denizcilik piyasasının inişleri çıkışları oldu. Üzerinde çalıştığımız yazılım konuları ile birlikte birlikte severek ilgilendiğim farklı konulara da yöneldim. Onların başında da enerji konusu vardı. Çünkü denizcilik sektörünün enerji yönünden karbon ve sera gazı salımlarına yönelik birtakım yaptırımlara ve uygulamalara maruz kalacağını tahmin ediyordum. 2012 yılında denizcilik sektöründe enerji konusunda çalışmalara başladık. Orada edindiğimiz tecrübeleri, gelen regülasyonlarla beraber sektörümüzün hizmetine sunduk” şeklinde konuştu.

Parçala üret

Bugün itibarıyla belli sayıda gemide Gemi Yönetim Yazılım sistemleri üzerine çalıştıkları bilgisini veren Demir, “Biz bu sayıların kat kat üzerinde gemiye danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bunca yıldır bu sektörün içinde olan bir kişi olarak gemi sistem yazılımlarının çok büyük komponentler olduğunu ve bunların yönetimlerinin zor olduğunu, armatörlerin de kapasite ve kadroları değişkenlik arz ettiği için her noktada istenen verimi alamadığımızı görüyorum. Fakat parçala üret mantığıyla yazılımları bölerek belli konularda müşterinin ihtiyacına göre daha da odaklanarak hizmet verdiğimizde hem memnuniyetin hem de faydanın daha fazla olduğunu gördüm. Biz de enerji konusuna odaklanmış ve hizmet veren bir firma haline dönüştük. Diğer taraftan tüm gemi yönetim sistemleri yazılımlarımızla da devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Epl Yuksek Dpi Oddy-1500’ün üzerinde geminin EEXI hesaplamalarını yaptık

IMO’nun ve AB’nin enerji konusundaki regülasyonlara bağlı olarak 500’ün üzerinde geminin EEXI hesaplamalarını yapma fırsatımız oldu diyen Demir, “Arkasından 350’ye yakın geminin bu regülasyonlara bağlı SEEMP PART III planlarını yaptık. Türkiye’de ilk yerli firma olarak EPL dediğimiz gemi makinelerinin limitlenmesi konusunu yapabilir hale geldik. 100 e yakın gemide EPL uygulaması yaptık. Havuz testi olmayan gemilerde CFD Analiz (computational fluid dynamics) yaparak onlarca gemiyi EPL den kurtardık veya EPL oranını düşürerek ticaret yapabilir halde tuttuk. EEXI sebebi ile EPL uygulanan gemiler için EPL oranından veya SHAPOLI uygulamalarında sorun yaşayan tüm gemi sahiplerinin bizlerle iletişime geçmelerini her platformda tavsiye ediyoruz. AB bir karbon vergi sistemi MRV-ETS’yi ortaya koydu. Bu sistemde hem veri toplayan hem hesap yapabilen hem de rapor sunabilen, aynı zamanda da vergilerin ödenme şekli olan Carbon Tahsisatlarını armatörler adına alabilen, onlara devredebilen bir yapıya dönüştük. Önümüzde FuelEU Maritime denen ceza konusunda çok daha önemli-zor kurallar var. Onunla ilgili yakın zamanda sektörü bilgilendirmek amacıyla bir toplantı gerçekleştirdik. Şu anda ağırlıklı olarak onun üzerinde çalışıyoruz” dedi. Salon (2)

Toplantıya yoğun katılım

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri etkinliği de değerlendiren Demir,Enerji verimliliği denizcilik sektörüne yeni girmiş bir konu. Geçtiğimiz haftalarda bir otelde düzenlediğimiz toplantıda da bunun üzerinde özellikle durdum. Gemilerde 30 yıldır çalışan meslektaşlarımız, okullarımızdan mezun olan gencecik çocuklarımız bu konularla ilgili bilgileri gemideki çalışma hayatının içinden veya akademik eğitimden alamıyorlar. Çünkü bu regülasyonların hepsi çok yeni. AB’nin getirdiği kurallar özellikle vergi ve ceza sistemleri yaklaşık 1-2 yıldır hayatımızın içinde. Bunları sektörümüz çok merak ediyor. Ne yapacağı konusunda armatörümüz ve temsilcisi fikir sahibi olmadığı için toplantımız beklentimizin de üstünde bir katılımla gerçekleşti. Çok da başarılı ve verimli geçti. Bu tür toplantılarda genelde kurallar ve anlatıcı firmaların neler yaptığı gibi konular üzerinde duruluyor. Biz OddyShip olarak daha önceki toplantılarda olduğu gibi özellikle neyin nasıl yapıldığına odaklandık. Misafirlerimiz ofislerine döndüklerinde, FuelEU planların nasıl hazırlanacağı ve cezaların nasıl hesaplanacağını bilerek dönmelerini istedik. Bizden bir süre önce aynı konu üzerine yapılmış etkinliklerde birçok soruya cevaplar verilemezken biz sorulan bütün sorulara mümkün olduğunca cevap verdik. Neler yapmaları gerektiğini sunduk. 2012 yılında katıldığım bir enerji verimliliği panelinde kendimde dahil bir sürü uyuklayan katılımcıyı gördüğümde sosyal medyada “bekleyin sizleri kurtaracağım” diye esprili bir paylaşım yapmıştım. O günden bugüne birçok armatörün gemisinde çok faydalı işler yaptık. Bu toplantıyı da onlardan biri olarak değerlendiriyorum. Konunun muhatapları, ceza ve vergiler anlamında çok yüksek paralardan söz edildiği için hata yapmamaları gerektiği konusunda yüksek bir farkındalıkla konuya bağlanıyorlar. Biz de bu toplantıda yoğun ilgi gördük, toplantıdan sonra sayısız telefon aldık” şeklinde konuştu.

Sektörde enerji yönetimi ile ilgili çok az bilgi var

Bazı sektör sunumlarında ve firma ziyaretlerimizde enerji yönetimi altında bazı söylenenlerin yanlış olduğunu anlatmaya çok fazla çaba harcıyoruz diyen Demir,  “Bizim düzelttiğimiz bilgilerin çoğu farklı etkinliklerde yanlış bilgilerin verilmesiyle ortaya çıkan bilgi kirliliğinden kaynaklanıyor. Benim sektörde düzenlenen webinar’lara veya toplantılara asıl katılma sebebim anlatılanların yanlış olduğunu ve işin doğrusunu anlatmaya çalışmamdan kaynaklanıyor. Sektör tarafında bu konu çok az bilindiği için yazılım tarafında verginin ve cezanın nasıl hesaplanıp ödenmesi gerektiğiyle ilgili çalışmaları yaparken bu bilgi eksikliğini çözebilmek adına eğitim verebileceğimiz bir platform oluşturmak istedik. Bunu genişletmeyeceğiz, denizcilik sektöründe enerji ve onun alt başlıkları altına odaklanacağız. Herkesin girip izleyebileceği, yöneticilere sorular sorabileceği bir interaktif platform oluşturma planımız var. Videoların olduğu, gelen soruların cevaplandığı bir portal şeklinde bir platform oluşturma planımız var. Hatta bu alanda klas firmalarıyla da verdiğimiz bilgilerin doğruluğunu teyit için görüşmelerimizi yürütüyoruz.

Aliağa’nın başarısında müşteri memnuniyeti ilk sırada Aliağa’nın başarısında müşteri memnuniyeti ilk sırada

Türkiye’de de kanun ile karara bağlanan Türkiye - ETS sistemini de yakından takip ediyoruz. Enerji Yönetimi konusunda bir yazılım modülümüz TEYDEP de değerlendirme aşamasında. Burada esas amaç hibeden ziyade mevcut tecrübemizi ilgili kurum ve yetkililer ile de paylaşmak.” açıklamasında bulundu.

Crassship Yuksek Dpi Yeni Oddy-1Bu sistemler hala zorunlu değil

Gemi yönetim sistem yazılımları hala denizcilik sektöründe bir zorunluluk değil diyen Demir, “Bu yazılımlar süreçleri daha iyi yönetebilmek, daha verimli işler yapabilmek için bir araç olarak görülüyor. Sadece tanker, kimyasal tanker tipi gemilerde, üçüncü parti firmaların birtakım yaptırımları, zorunlu gibi bir hale getirmesi sebebiyle kullanan firmalar var. İş süreçlerini iyileştirme, daha iyi takip etmek amacı güden bir konu başlığı gemi yönetim sistemleri. Bizim Türkiye’de yaptığımız yazılımlar ilk yerli yazılımlardır ve birçok yazılım firmasına da referans/ilham olmuştur. Bugünkü geldiğimiz noktada hala çalıştığımız firmalarda layıkıyla onların ihtiyaçlarına hizmet veriyoruz. Ancak çok hızlı değişen personel yapısı var firmaların. Sirkülasyon çok fazla. Buralarda belli politikaları oluşturmak, belli iş düzenini oturtmak, yazılımları daha verimli hale getirmek zorlandığımız konular arasında. Bu sebepten dolayı, yazılım tecrübesi olan, yeterli kadroya sahip, bu tip yazılımlarla daha önce yolları kesişmiş ve çalışmak isteyen firmaları daha çok tercih ediyoruz. Bu şartları karşılamayan firmalarla belli kriterleri değerlendirdikten sonra çalışmaya başlıyoruz.  Çünkü burada karşılıklı memnuniyet bizim için önemli bir faktör. Baştan bunun olmayacağını biz kendi tecrübemize karşılık görürsek; önce bazı süreçlerin iyileştirilmesi gerektiğini, ondan sonra yazılım kullanmaları gerektiğini açıkça paylaşıyoruz.  Hatta bazen farklı yazılımlara yönlendirdiğimiz de oluyor. O yazılımları kullanıp, tecrübe edip belli bir aşamadan sonra bizim yazılımı tercih edebilirsiniz diye de önerimizi yapıyoruz” dedi.

Armatöre faydası3D Dizayn Oddy-1

Denizcilik sektöründe çok fazla evrak, çok fazla veri olduğunun altını çizen Demir, “Bu veriler farklı yerlerde saklanıyor. Veride süreklilik çok önemli. Bir kesintinin olmaması gerekiyor. Farklı platformlarda yer alan birçok verinin tek bir yazılımda toplanması, analiz edilmesi, bu analize göre birtakım kararlar verilmesi armatörü dolaylı olarak verimli iş yapmaya, doğru iş yapmaya götürüyor. Bu da ona belki cebinden çıkacak daha fazla parayı, göreceği cezaları, işini aksatacak konuları görmesine fayda sağlıyor. Bu açıdan baktığımızda MRV-DCS VOYAGE modülümüz diğer modüllerden ayrışarak bir adım öne geçiyor. Artık gemilerimizin işletme giderlerine yepyeni 2 konu eklendi. Karbon vergisi ve sera gazı emisyon cezaları. MRV-DCS VOYAGE modülü gemilerden verinin doğru formatla toplanmasını, sene içinde seferlik veya ay sonu ne kadar karbon vergisi oluştuğu ve ne kadar sera gazı cezası ödeneceği gibi bilgilere anlık ulaşabilmemizi sağlıyor. MRVTHETIS sistemine yıl sonu raporların girilmesi ve DCS emisyon raporlarının otomatik oluşturulup, onaycıya gönderilmesi de bu modül sayesinde yapılıyor. Ek olarak henüz gerçekleşmemiş bir sefer içinde tahmini vergi-ceza hesaplamaları yapılabiliyor. Bu sayede yanlış hesaplamalara bağlı yüksek vergi ve ceza ödemelerinden kurtulabiliyoruz. Biz; yazılımda topladığımız veri, raporlaması ve analizleriyle ilgili sonuçlara baktığımızda, eğer bu olmasaydı ne kadar ceza ve vergi öderdi armatör, bu olduğu için ne kadar fayda sağladı, bunu ölçebiliyoruz. Bu da benim en çok hoşuma giden özelliklerden birisi. Bunca yıldır sektörün içerisindeyim. Yıllardır edindiğim şiar, hizmet verdiğimiz kişilere para kazandırmalıyız, onlara alan açmalıyız ki, bir ücret talep ettiğimizde karşı taraf bundan rahatsız olmasın ve hakkımız olduğunu düşünsün. Biz de paradan önce bu faydaları sağladığımızı düşünelim. Gemi yönetim sistemleri yazılımları direkt bir para karşılığı sunmasa bile para kaybedilme ihtimali olan birçok sorunun önüne geçiyor” ifadelerini kullandı

Sektördeki konum

Sektördeki konumlarını da değerlendiren Demir, “Biz ticaret hayatımıza yazılım konusu ile ve gemi sayıları çok fazla olan filolar ile başladık. Ancak zamanla yazılımlarımızı ayrıştırarak ve yazılım dışında danışmanlık konularımız ile gemi sayısı az veya çok nerede ise Türk armatörünün tümü ile çalışmaya başladık. IHM Inventory konusunda Türkiye de olduğu kadar yurtdışı pazarından da birçok armatör ile iş yapma fırsatı bulduk. Türkiye de en fazla asbestos söken/bertaraf eden ekip olduk. Eş zamanlı BWTS D-2 Commissioning Test çalışmamız ile hizmet verdiğimiz firma/gemi sayımızı çok daha artırmış olduk. Bu iki önemli proje ile koster filosu ile de tanışmış olduk. Özellikle EEXI hesaplamaları ve enerji yönetimi konusuna sınır 400 GRT’ye kadar düşürülünce çok daha fazla sayıda gemiye iş yapar hale gelmiş olduk. Çok sayıda armatörümüze MOHA hesaplarının açılması konusunda danışmanlık verdik. Önümüzdeki dönemde bir karbon tahsisatı tedarikçisi olarak da aynı firmalarımıza hizmet vermeye devam edeceğiz.Sire 2.0 Oddy-1

Elbette bu işleri yaparken elde ettiğimiz gelirlerle sektöre faydalı olabilmek adına yatırım yapmaya devam ediyoruz. Ekibimize konularında duayen kişiler katmaya başladık. Büyümenin sadece müşteri sayısı artırmakla olmayacağını biliyoruz.

Güçlü bir design ekibi kurduk. Design ekibimizi, yıllarca Oslo da klas kuruluşu ve birçok tersane de yöneticilik yapmış bir arkadaşımız yönetiyor. CFD hesapları, gemi dönüşümleri, stabilite revizyon hesapları, MEG 4 – MBL hesapları, BWTS tasarım vb. birçok konuda çalışmalarımız devam ediyor.

Tanker ve kimyasal filolara verdiğimiz hizmetlerin kalitesini yükseltmek adına sektör duayeni bir meslektaşımda yakın zamanda bizlere katıldı. Bu sayede hem kendi tecrübeleri ile hem de elimizdeki Inspection Yazılım Modülü ile sektöre SIRE – CDI - TMSA vb. konularda danışmanlık ve yazılım hizmetleri sunmaya devam edeceğiz.

Yurtdışında da büyümek istiyoruz

Yurtdışı firmalarıyla da çalıştıklarını ve o alanda daha fazla firmayla çalışmak istediklerini söyleyen Demir, “Biz uluslararası tüm armatörlerin muhatap olduğu tüm bu kuralları ağırlıklı olarak Türk armatörleri için uygulamaya çalışıyoruz. Regülasyonlar tüm ülkeler için aynı. Bu konuda hizmet veren yazılımlarımız bulut tabanlı sistemlere taşınıyor. Bütün müşterilerimizi bu sisteme taşıyacağız. Bu sayede dünya pazarlarında daha rahat hizmet vereceğiz. Zaten belli sayıda yurtdışı müşterimiz var. Kendimizi biraz daha anlatarak yurtdışı müşteri ağımızı genişletmek istiyoruz. Bu konuda bizlerle birlikte çalışmak isteyen bazı büyük acenteler ve işletme firmaları ile görüşmelerimiz devam ediyor.” dedi.

Sadece yazılım firması değiliz

OddyShip sadece yazılım ve enerji konusunda odaklanmış bir firma olamadıklarını söyleyen Demir, “Çalıma şeklimiz ilk olarak yeni çıkan her kural ve uygulamayı doğru ve etkin şekilde öğrenmek. Bunu başardığımızda öğrendiklerimiz ile yapılacak işleri belirleyip armatör adına yapmak. Ardından uygulama sırasında armatöre yardımcı olacak yazılım modüllerini geliştirmek. Sonra iş takibi ve yönetiminde hizmetler sunmaya devam etmek. Bunu her yeni kural ve uygulama için yapmaya çalışıyoruz. Önümüzde de Black Carbon ve Cyber Securty konuları var. Bu iki konuda da hazırlık çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi