Panama Kanalı'ndaki günlük transit geçişlerdeki sınırlamalar kuru yük piyasasını önemli ölçüde etkilerken yılın ilk 4 ayında transit geçişlerde yıllık yüzde 74'lük azalma meydana geldi. Bu dönemde, etkilenen rotalarda tamamlanan seferler için seyir mesafeleri yıllık bazda %31 artarken, kargo hacmi yıllık bazda %25 düştü. Genel olarak, bu rotalar için ton mil talebi yıllık %1 düştü.

Gatun gölündeki düşük su seviyeleri, Panama Kanalı'ndan maksimum 13,4 metre (44 ft) su çekimi seviyesinde geçiş sayısında kısıtlamalara neden oldu. Tipik koşullar altında, 15.2 metre (50 feet) su çekimi seviyesinde günde 34 ila 38 gemi kanaldan geçiş yapıyor. Yılın başında günlük sadece 22 geçişe izin veriliyordu. Ancak nisan ayında 27 geçişe izin verildi ve bu sayı şu anda 31'e yükseldi. 

BIMCO analisti Filipe Gouveiain'in analizine göre, kuru yük sektörü, piyasanın öngörülemeyen yapısı nedeniyle transit geçişlerdeki azalmadan özellikle etkilendi. Dökme yük gemilerinin aksine konteyner gemileri genellikle sabit programlarla çalıştığından kanaldan transit geçiş için yer ayırtmaları daha kolay oluyor. Sonuç olarak, birçok kuru yük operatörü rotalarını değiştirerek Ümit Burnu ya da Horn Burnu'nu dolaşmayı tercih etti ve bu da sefer mesafelerini uzatarak talebi artırdı.

Eğer sefer mesafeleri artmamış olsaydı, daha düşük kargo hacimleri capesize'dan daha küçük segmentler için ton mil talebinde %2'lik bir düşüşe neden olacaktı. Bu durum, bu segmentlerin navlun oranları üzerinde önemli bir aşağı yönlü baskı oluşturacak ve segmentlerin Baltık endekslerinde ocak ve nisan ayları arasında kaydedilen yıllık %20-30'luk artışı engelleyebilecekti.

ABD'den Doğu Asya'ya yapılan tahıl sevkiyatlarının zayıflaması, bu dönemde kargo hacimlerinin düşmesinin ana nedeni oldu. Çin, genellikle Ümit Burnu'ndan taşınan tahılı Brezilya'dan daha fazla satın aldı. Şu anda Panama Kanalı'ndan geçen yüklerin %34'ünü tahıllar oluşturuyor ve bunların çoğu ABD'den geliyor.

Yaptırımlar Rusya'nın Kuzey Kutbu rotasının cazibesini artırıyor Yaptırımlar Rusya'nın Kuzey Kutbu rotasının cazibesini artırıyor

Kömür, çelik, gübre ve petkok, Panama Kanalı'ndan geçen diğer önemli kuru dökme yüklerdir. Kısıtlamalara rağmen kanal üzerinden yapılan çelik ve gübre sevkiyatları büyük ölçüde sabit kaldı.

Panama Kanalı'ndaki kesintiler, eylül ayında ABD'de yapılacak mısır ve soya fasulyesi hasadı öncesinde yakında sona erebilir. 1 Haziran'da Panama Kanalı'ndan günlük geçişler bir kez daha artarak günde 32 geçişe çıkacak ve Panama'da devam eden yağmur mevsimi daha fazla artışa yol açabilir. Koşullar normalleştikçe ve sefer mesafeleri kısaldıkça, etkilenen rotalarda gemilere olan talepte bir düşüş görülebilir.

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi