BAE Haber Ajansı WAM'a göre, Okyanusların Kalkınma Girişimi, deniz çevresinin korunması, okyanuslardaki yenilenebilir enerji, deniz taşımacılığı, deniz ürünleri ve sahil turizmi dahil olmak üzere okyanuslarla ilgili beş ana alanda bilinçli hedefleri içeriyor.

Bu hedeflere ulaşılması, biyoçeşitliliğin korunmasında önemli kazanımların yanı sıra küresel sera gazı emisyonlarının 2050 yılına kadar %35'e kadar azaltılmasını sağlayacak.

BM İklim Değişikliği Liderlerinin desteğiyle geliştirilen Marakeş Küresel İklim Eylemi Ortaklığı'nın ortak çabaları sonucunda Okyanusların Kalkınma

Girişimi, 2050 yılına kadar sağlıklı ve üretken bir okyanus yaratmak için 2030 yılına kadar ulaşılması gereken 5 dönüm noktası belirliyor.

Bu çabalar arasında okyanusların en az %30'unu korumak, onarmak ve muhafaza etmek için en az 72 milyar dolarlık yatırım yapılması ve en az 380 GW açık deniz rüzgar enerjisi üretilmesi yer alıyor.

Ayrıca çabalar arasında, gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerji projelerini desteklemek için imtiyazlı finansman sağlanması, 450.000 denizcinin becerilerinin geliştirilmesi, iklime uygun limanlar kurulması ve deniz taşımacılığında %5 sıfır emisyonlu yakıt sağlanması yer alıyor.

Üstelik bu çabalar arasında, üç milyar insana sürdürülebilir ve güvenli gıda tedariki ve sürdürülebilir kıyı turizmi sağlamak amacıyla dayanıklı su gıda sistemlerini desteklemek için yılda en az 4 milyar ABD doları sağlanması yer alıyor.

COP28 BM İklim Lideri olarak görev yapan Al Mubarak, " Bu girişim, doğanın bizi iklim değişikliğinin etkilerinden korumaya yardımcı olabileceğini bildiğimiz bir zamanda ortaya çıktı. Okyanuslarımızın uçsuz bucaksız genişliğinde daha parlak, daha dayanıklı ve doğa açısından daha zengin bir dünya potansiyeli yatıyor. Bugün, IUCN Liderler Forumunda, çok ihtiyaç duyduğumuz emisyonlarda üçte birden fazla azalma elde etmek için beş önemli sektörün bir araya gelmesini sağlayacak, bilime uygun bir plan olan Okyanusların Kalkınma Girişimini sunmaktan onur duyuyorum. Gezegenimizi korumak için birlikte çalışalım ve tek bir amaçta birleşelim" ifadelerini kullandı.

Sigortacılardan 'petrol fiyat tavanı uygulanamaz hale geliyor' uyarısı Sigortacılardan 'petrol fiyat tavanı uygulanamaz hale geliyor' uyarısı

Al Mubarak şunları ekledi: "Günlük ekmeğimiz ve suyumuzdan aşırı hava olaylarından korunmaya kadar hayatta kalmamız, soluduğumuz havayı sağlayan sağlıklı okyanus ekosistemlerine bağlıdır. Ayrıca gezegenin bizi destekleme ve refahımızı sağlama yeteneği kritik derecede okyanuslarımıza bağlı."

Okyanusların Kalkınma Girişimi, sivil toplum aktörleri ve hükümetler için bir pusula görevi görecek. Girişim, Paris Anlaşması hedeflerine yönelik ilerlemeyi değerlendirmek için küresel envanter sonuçlarını zenginleştirmeyi ve okyanus temelli iklim çözümlerinin öneminin vurgulanmasını ve COP28 müzakere sürecinin sonuçlarına dahil edilmesini sağlamayı amaçlıyor.

Editör: Haber Merkezi