İhracat ve ithalattaki daralma, Mersin Limanıʹndaki yük trafiğini de etkiledi. Mersin Liman Başkanlığı bazında yük trafiğinde 2015ʹin ilk 9 ayında yüzde 2ʹlik azalma oldu. Aynı dönemde elleçlenen konteyner miktarı da geçen yıla göre yüzde 7 düşerek 1 milyon 30 bin 714 TEU olarak gerçekleşti.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Eylül Bülteniʹnde yer alan veriler, Türkiyeʹnin ihracat ve ithalatındaki düşüşü limanlardaki yük trafiği, yükleme tonajı ve elleçleme miktarıyla da ortaya koydu. Mersin Liman Başkanlığıʹnda da gerek yük trafiğinde gerekse yükleme tonajında ilk 9 ayda azalma olurken, Eylül ayında ise az da olsa bir yükseliş olduğu gözlendi.
MERSİN LİMANIʹNDA YÜK TRAFİĞİ YÜZDE 2 AZALDI
Liman başkanlıklarının istatistikler incelendiğinde, Mersin Liman Başkanlığı bazında yük trafiği 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre yüzde 2 azalarak 23 milyon 117 bin 349 ton olarak gerçekleşti. Bu düşüşte hem ihraç edilen hem de ithal edilen yüklerdeki daralma etkili oldu. Yük trafiğinde, geçen yılın Ocak-Eylül dönemine göre yükleme tonajı yüzde 3 azalarak 9,1 milyon ton, boşaltma tonajı ise yüzde 2 azalarak 14 milyon ton seviyesine geriledi. Yük trafiğinde yılın ilk çeyreğindeki azalış, ikinci ve üçüncü çeyrekte yerini yatay seyre bıraktı.
2015 yılı Eylül ayında ise yük trafiğinde yükleme tonajı geçen yıla göre aylık bazda yüzde 1 artarak 1 milyon 4 bin 741 tona, boşaltma tonajı yüzde 7 artarak 1 milyon 724 bin 97 tona yükselirken, toplam yük trafiği de yüzde 5ʹlik artışla 2 milyon 728 bin 838 ton olarak gerçekleşti.
Mersin Liman Başkanlığı, yılın ilk 9 ayında elleçlenen yük miktarı ile Türkiyeʹdeki liman başkanlıkları içerisinde 6. sırada yer aldı.
İHRAÇ VE İTHAL YÜKLERİNDE DE DARALMA OLDU
Mersin Liman Başkanlığı bazında ilk 9 ayda ihraç ve ithal edilen yük miktarında da düşüş gözlendi. Buna göre, Mersin Limanıʹndan ihraç edilen yük miktarında önceki yıllarda gözlenen artış eğilimi, 2015 yılı Ocak-Eylül döneminde yerini azalışa bırakarak, geçen yıla kıyasla yüzde 2 daraldı. Söz konusu dönemde ihracatın geçen yılın altında kalmasında makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler, petrol ürünleri ile gıda maddeleri ve hayvan yemleri etkili oldu. 2015 yılı Eylül ayında ise ihraç yüklerinde geçen yılın aynı ayına göre önemli bir değişim olmadı.
İthal edilen yük miktarında da geçen yıl ithalat hacminde gözlenen azalış, bu yılın 9 aylık döneminde de devam ederek yüzde 2 geriledi. İthalatın azalmasında makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler, gıda maddeleri ve hayvan yemleri ile gübreler yük grupları belirleyici oldu.
Öte yandan, ithal edilen yük miktarı üçüncü çeyrekte artış eğilimine geçerken, 2015 yılı Eylül ayında ithal edilen yük miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 arttı. Belirtilen dönemde ithalat yüklerinin geçen yılın üzerinde gerçekleşmesinde petrol ürünleri etkili oldu. Mersin Limanıʹnda ilk 9 ayda transit taşımacılık yüklerinde geçen yıla göre yüzde 86, dahili taşımacılıkta ise yüzde 8ʹlik azalış meydana gelirken, 2015 yılı Eylül ayında ise transit taşımacılık önceki yılın aynı ayına göre yüzde 272, dahili yük taşımacılığı da yüzde 76 arttı.
ELLEÇLENEN KONTEYNER MİKTARI YÜZDE 7 DÜŞTÜ
Mersin Liman Başkanlığı bazında yılın ilk 9 ayında elleçlenen konteyner miktarında da gerileme gözlendi. Buna göre, 2015 Ocak-Eylül döneminde elleçlenen konteyner miktarı geçen yıla göre yüzde 7 oranında azalış göstererek 1 milyon 30 bin 714 TEU oldu. Bu yılın Eylül ayında ise elleçlenen konteyner miktarı yüzde 2 artarak 110 bin 916 TEU olarak gerçekleşti.
2014 yılı Ocak-Eylül döneminde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre, Türkiyeʹdeki konteyner limanları içerisinde 2. sıradaki yerini, 2015 yılında da korudu.
İlk 9 aylık dönemde Mersin Limanıʹna operasyon için uğrayan gemi adedinde de azalma oldu. Buna göre, söz konusu dönemde Mersin liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı yüzde 9 azalarak 3 bin 105 adet olarak gerçekleşti.
7DENİZ