Marmara Denizi'nde 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Merkez üssü Bursa Gemlik Körfezi olan deprem saat 10.42'de, yerin 8,98 km derinliğinde meydana geldiğini açıkladı.
Aynı yerde saat 10.45'te 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi. Deprem başta İstanbul olmak üzere Balıkesir, Eskişehir, Bilecik, Bursa, İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Kocaeli, Kütahya ve birçok ilde hissedildi.
AFAD'dan yapılan açıklamada, "Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde (Bursa Mudanya açıkları) meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüklerindeki depremler sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz halindedir" denildi.
Bakan Yerlikaya: "Tüm ekipler saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edildi"
İçişleri Bakan Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bakan Yerlikaya yaptığı ilk açıklamada, "Marmara Denizi Gemlik açıklarında 5,1 büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun" dedi.
Ali Yerlikaya, daha sonra yaptığı açıklamada ise 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 4,5 olmak üzere 13 artçı deprem ölçüldüğünü duyurdu.
2 bina ve 1 evde çatlak ihbarı
Yerlikaya, "İstanbul, Bursa ve diğer civar illerde; AFAD, Jandarma, Emniyet, UMKE Ekipleri ve diğer görevlilerle yapılan saha taramaları ile birlikte 112’ye gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu an itibari ile olumsuz bir durum bulunmamaktadır" dedi.
Esenler ve Küçükçekmece'de birer binada, Mudanya'da ise bir evde çatlak olduğu ihbarı alındığını vurgulayan Yerlikaya, "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ilgili adreslere sevk edilmiştir" dedi.
Yerlikaya, deprem sırasında 2 kişinin merdivenden düştüğünü belirterek, "Sağlıklarına ilişkin bir olumsuz durum söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.
Bakan Koca: "Olumsuz bir çağrı gelmedi"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Bursa, Yalova, İstanbul ve Kocaeli’deki Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezleri ile (SAKOM) görüşüldüğünü, depremin hissedildiği yerlerde merkezlere olumsuz bir çağrı gelmediğini aktardı. Bakan Koca, "Bölgeye ambulans ekipleri görevlendirilmiştir. Tarama çalışmaları devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
Prof. Naci Görür: "Şu an bir sıkıntı görmüyorum"
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür de depremin ardından değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Görür, Gemlik'in fayın üzerine kurulduğunu belirterek, "Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir" dedi.
Prof. Görür'ün sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:
"Arkadaşlar, Bursa, Mudanya Kumyaka’nın biraz açıklarında 5,1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun."
7DENİZ