Maersk ve diğer denizcilik şirketleri, Kızıldeniz'de İran'a bağlı Husi militanlarının saldırılarından kaçınmak için gemilerini aralık ayından bu yana Afrika'nın Ümit Burnu çevresine yönlendirdi ve daha uzun sefer süreleri nedeniyle navlunlar yükseldi.

Danimarkalı taşımacılık devi Maersk müşterilere yönelik güncellenmiş bir tavsiyede, “Risk bölgesi genişledi ve saldırılar daha açık denizlere kadar ulaştı. Bu durum gemilerimizi yolculuklarını daha da uzatmaya zorladı, bu da kargonuzu varış noktasına ulaştırmak için şimdilik ek süre ve maliyetlere neden oldu” ifadelerini kullandı.

Bir sözcü, Maersk'in Asya ve Avrupa arasındaki etkilenen rotalarda yakıt maliyetlerinin şu anda yolculuk başına %40 daha yüksek olduğunu söyledi.

Krizin 2024 yılı sonundan önce aşılabileceğine inandığını söyleyen Alman Hapag-Lloyd da şimdilik gemilerinin rotasını değiştiriyor.

Hapag-Lloyd e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki saldırılar giderek denizin daha da açığına doğru ilerliyor. Bu nedenle bu bölgeden tamamen kaçınıyoruz” dedi.

Maersk, trafiği Süveyş Kanalı'ndan uzaklaştırarak konteyner sektörünün Asya ile Kuzey Avrupa ve Akdeniz arasındaki kapasitesinin ikinci çeyrekte %15 ila %20 arasında azalacağını tahmin ediyor.

Maersk sözcüsü kesintilerin, özellikle Asya'dan Güney Amerika'nın doğu ve batı kıyılarına uzanan diğer birçok konteyner taşımacılığı rotasında dalgalanma etkilerine neden olduğunu söyledi ve Kızıldeniz'deki durumun karmaşık olduğunu ve gelişmeye devam ettiğini sözlerine ekledi. 

Dünya ticaretinin önemli bir göstergesi olarak görülen Maersk, geçen hafta yaptığı açıklamada kesintilerin en az 2024 sonuna kadar süreceği tahmininde bulunmuştu.

Bu arada, Fransız CMA CGM hala bazı gemilerini Fransız ve diğer Avrupa donanmalarına ait fırkateynlerin refakatinde Kızıldeniz üzerinden gönderiyor, ancak CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Rodolphe Saade Le Monde'a verdiği demeçte gemilerinin çoğunun rotasını Afrika'ya çevirdiğini söyledi.

Salalah Limanı'ndan Kızıldeniz'e alternatif: Karayolu rotası Salalah Limanı'ndan Kızıldeniz'e alternatif: Karayolu rotası

Saade, pazartesi günü gazetede yayınlanan röportajında, “Sorun, nihai varış noktası olmayan limanlara uğramak ve daha küçük gemilere aktarma yapmak zorunda olmanız. Tanca doymuş durumda ve (İspanya'nın) Algeciras veya Valencia gibi alternatiflerin bulunması gerekiyor” diye konuştu.

Afrika çevresindeki seferlerin zincirleme etkileri arasında darboğazlar ve birkaç geminin aynı anda limana ulaştığı gemi yığılmalarının yanı sıra ekipman ve kapasite eksiklikleri de yer alıyor.

“Güvenilirliği arttırmak için daha hızlı sefer yapmak ve kapasite arttırmak da dahil olmak üzere elimizden geleni yapıyoruz” diyen Maersk, şu ana kadar 125.000'den fazla ek konteyner kiraladığını da belirtti.

Editör: Haber Merkezi