Limanların yetersiz olması ve güvenlik kaygısı, turizmin itici gücü olan kruvaziyer turizmini yüzde 90 azalttı. Özellikle son 3 yılda başta Royal Caribbean olmak üzere pek çok büyük cruise firması rotayı başka denizlere çevirdi. Bu dönemde İstanbul, Kuşadası, Marmaris, Antalya ve Alanya büyük kayıplar yaşarken, esnaf, orta üst sınıf, para harcayan turistlerin gelmemesi yüzünden kepenk indirdi.
Bin 385 gemiden 278 gemiye düştü
Rakamlar da bu acı gerçeği ortaya koyuyor. 2014ʹte Türkiyeʹye bin 385 cruise gemisi ile 1 milyon 790 bin 125 turist gelirken bu rakam 2017ʹde dibe vurdu.
Geçen yıl 8 yda Türkiyeʹye gelen cruise gemi sayısı 278, getirdiği yabancı turist sayısı da 267 bin 486 oldu. Bu arada cruise gemilerinin Türk limanlarına uğramaması, bu tür seyahatleri tercih eden binlerce Türk turisti de vuruyor. Cruise yolcusu Türkler, bu seyahatlere çıkabilmek için başka ülkelere gitmek ve döviz bırakmak zorunda kalıyor.
Çift yönlü kayıp
Bu çift yönlü kaybın önlenebilmesi için cruise turizminin yeniden canlanması gerektiğine dikkat çekilirken, Royal Caribbean Türkiye Genel Müdürü Alper Taşkıranlar bu yıl Türkiye ve dünyada hedef büyüttüklerini açıkladı. Alper Taşkıranlar, 2017 yılında tüm dünyadan toplam 4.8 milyon yolcu taşıdıklarına işaret ederek, bu rakamın 2018 yılında 5.1 milyon kişi olacağını ve şirketin filosundaki gemilerin renovasyonu için 900 milyon Euro bütçe ayrıldığını kaydetti.
Kaynak: Sözcü