Port Akdeniz Antalya Limanı Genel Müdürü Özgür Sert, kruvaziyer gemileriyle Antalyaʹya gelen bir turistin diğerlerine oranla daha fazla harcama yaptığını belirterek, ˮNormal bir turistin günlük ortalama harcaması 48 dolar, transit bir limanda kruvaziyer turistlerin harcama ortalaması 120 dolardır. Ana limanda ise ortalama harcama 150 dolar, artı tayfa da günlük olarak ortalama 70 dolar harcama yapmaktadırˮ dedi.
Sert, yaptığı açıklamada, turizmin ve ekonominin gelişiminin ciddi anlamda bölgedeki aktörlere, komşu ülkelere bağlı olduğunu söyledi.
Ülke çevresinde emniyetli limanlar olmayınca kruvaziyer seferlerinin olumsuz etkilendiğini vurgulayan Sert, şöyle konuştu:
ˮKruvaziyer turizmin gelişmesinde etrafımızdaki ülkelerdeki istikrar çok önemli. Şu anda civarımızdaki ülkelerde problemler var. Bu da deniz turizminde sıkıntı oluşturuyor. Biz bunu bugüne kadar Antalyaʹda çok ciddi hissetmedik ama eğer ki bu, bu şekilde devam edecek olursa, ülkenin diğer sektörleri etkilendiği için kruvaziyer sektöründe de ülke, Antalya, bölge olarak olumsuz yönde etkileniriz. Ortadoğuʹda suların durulması ve dengelerin yeniden kurulması, sektörün gelişmesi için şart.ˮ
ˮKruvaziyer sektörünün ʹA+ʹ müşterilerini bölgeye çektikˮ
Sert, turistin kaç gemiyle geldiğinin değil, sayısının önemli olduğunu dile getirerek, gelen konukların kente ciddi anlamda kazanım getirdiğini ifade etti.
Bir kruvaziyer turistin Antalyaʹya farklı ulaşım araçlarıyla gelen turistlere göre daha fazla harcama yaptığına dikkati çeken Sert, şunları kaydetti:
ˮAyrıca kruvaziyer sektörünün ʹA+ʹ müşterilerini bölgeye çekmiş bulunmaktayız. Normal bir turistin günlük ortalama harcaması 48 dolar, transit bir limanda kruvaziyer turistlerin harcama ortalaması 120 dolardır. İndi, bindi, ana limanda ise ortalama harcama 150 dolar, artı tayfa da günlük olarak ortalama 70 dolar harcama yapmaktadır. Özet olarak bir kruvaziyer müşterisi 3 kat daha fazla harcama yapmaktadır ve bu yerli esnafın her kesimine ekstra katkı sağlamaktadır.ˮ
Sert, geçen yıl ülkeye gelen turist sayısının yüzde 30ʹunu oluşturan 11 milyonunun Antalyaʹyı ziyaret ettiğini vurgulayarak, 2009 yılında Antalyaʹya gelen kruvaziyer turist sayısının toplam turist sayısının yüzde 1ʹini bile kapsamadığını söyledi.
Geçen yıl bu oranın Antalyaʹya gelen toplam turist sayısının yüzde 1,5ʹini oluşturduğunu anlatan Sert, ˮHedefimiz, yüzde 5ʹi yakalamaktırˮ diye konuştu.
Antalya, dünyaya açılış kapısı
Antalya limanının önemine işaret eden Sert, ülke olarak nadir ürünlerden birisi olan maden ürünlerini Çinʹe ihraç ettiklerini söyledi.
Sert, Türkiyeʹnin toplam ihracatının yüzde 35ʹine tekabül eden mermerin Antalya limanından ihraç edildiğini söyledi.
Bu bölgedeki tüm üretimin çıkış ve varış noktasının Antalya limanı olduğunu vurgulayan Sert, ˮBu yüzden Antalya, bölgede, Doğu Akdenizʹde, ülkemizin de güneyinde ciddi anlamda bir varış noktası. Ülkenin, bölgenin ve şehrin, dünyaya açılış kapısıˮ ifadesini kullandı.
Sert, 167 bin metrekare alan üzerine kurulu, kruvaziyer, konteyner, dökme yük, genel kargo, proje kargo ve marina içeren, çok amaçlı bir liman olan Port Akdeniz Antalya Limanıʹna, bu yıl içinde 70 sefer ve 175 bin yolcu hedeflerinin olduğunu sözlerine ekledi.
7DENİZ